Avertisment dur al ONU: Mii de sirieni ar putea muri din cauza foametei

Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:06
1461 citiri
Avertisment dur al ONU: Mii de sirieni ar putea muri din cauza foametei
Foto: Hepta.ro

Privarea fortata de hrana ar putea provoca mii de decese in zonele asediate din Siria, a declarat luni Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, care a mai spus ca statele trebuie sa-si asume mai degraba responsabilitatea pentru protejarea refugiatilor, decat sa impuna restrictii inumane si nerealiste la frontiere.

"A continua ridicarea de ziduri tot mai inalte la frontiera impotriva acestor oameni disperati reprezinta un act de cruzime si o iluzie", a remarcat el, in deschiderea sesiunii anuale a Consiliului pentru Drepturile Omului la Geneva, relateaza AFP si DPA.

"Peste 450.000 de persoane sunt prinse intr-o capcana in satele si orasele din Siria - in unele cazuri, de ani de zile", a tras un semnal de alarma Zeid Ra'ad Al Hussein.

"Hrana, medicamentele si alte produse de ajutor umanitar de urgenta sunt blocate in mod repetat. Mii de persoane ar putea sa moara de foame", a avertizat el.

"Privarea deliberata de hrana este, fara indoiala, interzisa ca arma de razboi. Si, prin extensie, asediul (localitatilor) de asemenea", a declarat Inaltul Comisar vorbind in Sala pentru drepturile omului din Palatul Natiunilor de la Geneva.

Pentru a profita de "incetarea ostilitatilor" decretata sambata, ONU a anuntat ca isi va intensifica operatiunile umanitare pentru a acorda ajutor in urmatoarele cinci zile pentru mai mult de 150.000 de persoane blocate in localitatile siriene asediate de catre unul sau altul dintre beligeranti.

Coordonatorul afacerilor umanitare ale ONU in Siria, Yacoub el-Hillo, a anuntat duminica seara "livrarea unor ajutoare luni si in zilele urmatoare in localitatea rebela Mouadamiyat al-Cham", intr-o suburbie a Damascului, asediata de fortele guvernamentale.

In total, ONU prevede, in plus la operatiunile in curs de desfasurare, "livrarea in urmatoarele cinci zile a unor ajutoare pentru aproximativ 154.000 de persoane care traiesc in localitati asediate din Siria", a adaugat el.

Natiunile Unite asteapta unda verde de la partile in conflict "pentru a ajuta aproximativ 1,7 milioane de persoane din zone greu accesibile", a precizat acesta.

Disperare fara margini in Siria: Rebelii din Damasc au mancat leul de la zoo de foame

"Evacuarile medicale trebuie sa fie neconditionate", a mai spus Hillo, potrivit caruia "ONU cere tuturor partilor sa asigure acces neconditionat, liber si regulat la toate cele circa 4,6 milioane de persoane care traiesc in localitati greu accesibile sau asediate de pe intreg teritoriul Siriei".

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut luni, la randul sau, acces in aceste zone pentru a oferi ajutor medical.

Infiorator: Sirienii disperati mananca iarba si pisici. Copiii primesc somnifere ca sa nu mai planga de foame

"Multe cereri nu sunt aprobate de catre autoritatile siriene", a subliniat Elizabeth Hoff, reprezentanta OMS in Siria. "In 2015, OMS a depus 102 de cereri: 30 au fost aprobate si 72 au ramas fara raspuns", a indicat ea.

Conflictul din Siria care dureaza deja de cinci ani s-a soldat pana acum cu 270.000 de morti, determinand un exod de milioane de oameni.

Cosmarul locuitorilor unui oras sirian: Mananca iarba ca sa nu moara de foame - 150 de dolari un kg de orez

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siria oameni murit foame, #Siria oameni foamete, #Siria razboi foamete , #Siria