Avion rusesc doborat de Turcia: De ce este Assad singurul castigator in aceasta criza

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 19:34
4415 citiri
Avion rusesc doborat de Turcia: De ce este Assad singurul castigator in aceasta criza
Foto: Facebook/Bashar al-Assad

Cate se pot schimba in doar 12 ore. In timp ce negocierile pentru pacea din Siria se aflau pe drumul cel bun la Viena, a aparut stirea ca fortele turce au doborat un avion de razboi rusesc.

Ca lucrurile sa se inrautateasca si mai mult, un militar rus aflat intr-o operatiune de salvare a celor doi piloti care s-au catapultat a fost ucis aparent de catre rebelii sirieni, se arata intr-o analiza CNN.

Incidentul complica si mai mult misiunea in care se afla presedintele francez Francois Holande, la Washington si Moscova, in incercarea de a forma o super-coalitie mondiala de lupta impotriva Statului Islamic.

Ce-a vrut sa obtina Hollande de la Obama, dar a primit un refuz politicos

Intre timp, liderul rus Vladimir Putin a catalogat doborarea avionului drept "o injunghiere pe la spate comisa de complicii teroristilor" si a avertizat ca vor exista "consecinte grave".

Avion rusesc doborat de Turcia - Putin ameninta cu "consecinte grave": Nu vom permite niciodata o crima ca asta!

Desigur, Turcia si Rusia nu prea s-au inteles in ceea ce priveste conflictul din Siria inca de la inceputul razboiului, in urma cu patru ani.

Presedintele turc Recep Tayyis Erdogan i-a intors spatele fostului sau aliat Bashar al Assad si s-a trezit ca acum este in total dezacord cu politicile lui Putin in Siria.

Erdogan a vrut sa-l izoleze pe Assad si a sustinut numeroase organizatii si grupari armate care luptau sa-l inlature pe dictatorul sirian de la putere, spre deosebire de Rusia, care are legaturi de mult timp cu regimul de la Damasc si care acum este acuzata ca ii ataca pe rebelii sprijiniti de catre Occident.

Avion rusesc doborat de Turcia Erdogan: Noi doar ne aparam securitatea

Rusia si Turcia si-au pastrat calmul

In ciuda diferendelor, Rusia si Turcia au reusit pana acum sa mentina relatii cordiale, la fel cum a facut Ankara si cu celalalt sustinator al regimului sirian, Iranul.

De fapt, mare parte din retorica lui Erdogan fata de cel mai marcant membru al NATO, Statele Unite, a fost mult mai dura decat la adresa lui Putin.

Desi Rusia si Turcia au avut o relatie complicata de secole, companiile turcesti au avut succes in Rusia. Mai important, Ankara este dependenta de gazul rusesc, dar asta inseamna ca nici Moscova nu poate risca sa-si piarda un asemenea client.

Tensiunile dintre cele doua tari au crescut in ultimele saptamani, dupa ce Rusia a decis sa intervina activ in razboiul din Siria, sustinandu-l pe Assad. Ankara s-a plans ca loviturile aeriene ale Kremlinului tintesc mai degraba aliatii Turciei decat pozitii ale Statului Islamic.

Avion rusesc doborat de Turcia: Rusia acuza o provocare premeditata

Acum, doborarea aeronavei rusesti probabil va duce la o escaladare - lenta, dar sigura - a tensiunilor dintre Ankara si Moscova. Putin a promis ca se va razbuna si, daca lumea a invatat ceva in ultimele 18 luni, acel lucru este ca presedintele rus isi tine cuvantul cand vine vorba de amenintari.

Cum s-ar putea razbuna Putin

Inca nu stim cum intentioneaza Putin sa pedepseasca Turcia, insa ne asteptam ca rusii sa intensifice atacurile asupra aliatilor turcilor si americanilor din Siria, chiar sa renunte la raidurile asupra obiectivelor ISIL.

De asemenea, Vladimir Putin ar putea sa le permita kurzilor sirieni, pe care Erdogan se straduieste sa-i infranga, sa-si deschida birouri la Moscova. In plus, Kremlinul ar putea chiar sa le dea arme.

Turcii au doborat un avion al Rusiei: Ce s-ar putea intampla in lume din aceasta cauza

Putin ar putea sa intervina si in relatiile economice dintre Turcia si Rusia. De exemplu, deja Ministerul rus de Externe le-a recomandat rusilor sa nu mai calatoreasca in Turcia.

Intrebarea este cat de departe e in stare sa mearga Putin, pentru ca, daca urmeaza aceeasi abordare ca in cazul Ucrainei si Uniunii Europene, orice sanctiune economica impotriva Turciei ar putea functiona ca un bumerang si lasa Rusia intr-o situatie mai grava.

Toate acestea sugereaza ca singurul castigator al ultimelor evolutii este Bashar al-Assad. Pana la urma, principalul opozant al regimului sau, Turcia, este acum la cutite cu cel mai important sustinator al Damascului, Rusia. Aceste lucruri fac foarte dificila formarea unei super-coalitii de lupta impotriva Statului Islamic si de inlaturare a dictaturii lui Assad.

Super-armata cu care va trebui sa lupte Putin daca se pune cu Turcia (Galerie foto)

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Assad castigator Rusia Turcia, #avion rusesc doborat Assad, #conflict Rusia Turcia Assad , #Siria
Comentarii