Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bashar al-Assad avertizeza Turcia: Nu va mai amestecati in Siria

Autor: Ana Ilie
Joi, 05 Iulie 2012, ora 11:47
2366 citiri
Bashar al-Assad avertizeza Turcia: Nu va mai amestecati in Siria

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, a acuzat Turcia ca incearca sa provoace un razboi sectar in Siria prin inarmarea "teroristilor" decisi sa ii rastoarne regimul. Declaratiile marcheaza o noua tensionare a relatiilor dintre cele doua state.

Assad l-a atacat pe premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, numindu-l "fatarnic" si acuzandu-l ca este responsabil de multe dintre cele aproximativ 16.000 de morti raportate de la inceputul revoltelor in Siria, informeaza Telegraph.

"Avand inca de la inceput dorinta de a se implica in treburile noastre interne, a facut Turcia parte la toate actele sangeroase din Siria", a spus Assad unei publicatii turce.

"Turcia a acordat sprijin logistic teroristilor care ne omoara poporul", a continuat acesta.

Declaratiile vin la doua zile dupa ce Assad a afirmat ca regreta "suta la suta" doborarea unui avion militar turc care a patruns in spatiul aerian sirian. Assad a sustinut ca avionul zbura intr-o zona utilizata anterior de fortele aeriene ale Israelului.

Avionul s-a prabusit in Marea Mediterana luna trecuta. In urma incidentului, tensiunile dintre cele doua tari s-au amplificat.

Saptamana trecuta, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat actiunile Siriei si a descris tara vecina drept o "amenintare clara si actuala".

"Nu vom permite ca acest incident sa se transforme in conflict deschis intre cele doua tari", a continuat Assad. Publicatia turca ce a publicat interviul nu a precizat cand a fost realizat acesta.

In weekend, Turcia si-a ridicat sase avioane de lupta F-16 in apropiere de granita cu Siria, dupa ce elicopterele siriene s-au apropiat prea mult.

Sase avioane au fost trimise in zona, sambata, ca raspuns la trei astfel de incidente, se arata intr-un comunicat al armatei turce. Elicopterele siriene nu au patruns in spatiul aerian turc, a precizat armata.

In urma doborarii avionului de lupta F-4, Turcia a decis sa trateze cu extrema atentie tot ce se intampla la granita cu Siria si sa isi trimita trupe in apropiere. Premierul turc, Tayyip Erdogan, a ordonat ca armata sa reactioneze la orice amenintare venind din partea granitei cu Siria.

"Pot confirma ca trupele sunt detasate de-a lungul granitei in provincia Hatay. Turcia isi ia masuri de precautie dupa ce a fost doborat avionul", a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial turc.

Acesta a precizat ca nu stie cati soldati si vehicule sunt detasate in zona, insa este vorba despre trupele stationate in zonele de granita Yayladagi, Altinozu si Reyhanli. De-a lungul granitei turco-siriene sunt stationate si dispozitive anti-avion.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bashar al Assad avertisment Turcia, #Assad Turcia amestec Siria, #Turcia Siria conflict , #Siria