Cea mai grea slujba din lume: omul care trebuie sa aduca pacea

Duminica, 02 August 2015, ora 22:30
5649 citiri
Cea mai grea slujba din lume: omul care trebuie sa aduca pacea
Foto: ONU

Cand Staffan de Mistura a fost numit reprezentant special al ONU, a incoltit si speranta pentru pace. Acum, un an mai tarziu, de Mistura nu are niciun plan pe masa si se confrunta cu critici dure. A esuat diplomatia sa inovatoare sau pacea este pur si simplu o misiune imposibila?

In iulie 2014, Staffan de Mistura, in varsta de 68 de ani de ani, se bucura de pensionare pe insula Capri, cand a primit un telefon de la fostul sau sef, secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, care i-a oferit ceea ce ar putea fi cel mai dificil loc de munca din lume, scrie The Guardian.

Diplomatul italiano-suedez a lucrat sub Ban Ki Moon ca sef al misiunii ONU in Afganistan si Irak. Acum, i s-a propus sa fie un fel de trimis special al ONU in Siria si sa gaseasca o solutie de pace pentru unul dintre cele mai sangeroase razboaie contemporane.

ONU avertizeaza: Infometarea populatiei, metoda de razboi

De Mistura a ezitat la inceput. Dupa 42 de ani de munca si dupa 19 misiuni umanitare in zonele de conflict, le promisese logodnicei sale si celor doi copii ai sai dintr-o casatorie anterioara ca vor duce in sfarsit "o viata normala".

Mai avea inca un motiv sa refuze slujba: Kofi Annan, emisar ONU si reprezentantul Ligii Arabe in Siria, si Lakhdar Brahimi, un diplomat de cariera, nu au reusit sa puna capat razboiului din Siria.

Consiliul de Securitate al ONU a ramas profund divizat: intre Rusia si China care au sprijinit regimul lui Bashar al-Assad, si intre SUA, Marea Britanie si Franta, care au sustinut o coalitie subreda, formata din grupuri de opozitie. Nici regimul Assad si nici opozitia agitata nu au dat semne ca ar dori sa negocieze si, in cele din urma, Annan si Brahimi au demisonat, frustrati si dezgustati.

Cu reputatia pe masa

De Mistura are reputatia unui diplomat inovator si creativ, foarte empatic mai ales cu victimele razboiului civil si cu refugiatii. Cei care au lucrat cu diplomatul au tolba plina de povestiri despre de Mistura: in 1989, a convins o companie aeriana sa transporte alimente intr-o regiune macinata de foamete; in Sudan, a vopsit in albastru camilele cu care se transportau vaccinuri, astfel incat acestea sa poata fi vazute din elicopter si protejate de talhari; cu ajutorul contrabandistilor, a trimis alimente si paturi pentru locuitorii disperati din Sarajevo.

Rebelii sirieni devasteaza un avanpost al lui Assad si se apropie tot mai mult de Damasc - imagini incredibile (Video)

In cele din urma, de Mistura a decis sa-si puna reputatia in joc, mai ales ca fusese laudat de insusi presedintele american Barack Obama, dupa succesele din Irak si Afganistan.

Slujba de reprezentat ONU in Siria este extrem de dificila. Sarcina unui trimis ONU este aceea de a aduce la masa partile beligerante, pentru a incepe negocierea. In cazul Siriei, lucrurile se complica, pentru ca nu participa doar actorii regionali - sauditii, iordanienii, iranienii, turcii si reprezentantii Qatarului -, ci si diferite puteri ale lumii - Rusia, China si Statele Unite.

Pentru ca nicio tara din regiune nu este considerata a fi impartiala in conflictul sirian, biroul trimisului special al ONU este acum situat in Geneva.

Odata ajuns in Siria, succesele lui de Mistura s-au oprit. Un inalt oficial al ONU care lucreaza cu diplomatul a precizat, pentru The Guardian, ca partile implicate pur si simplu nu vor sa se aseze la masa negocierilor, chiar daca trimisul ONU este cat se poate de impartial.

Potrivit acestui oficial, nicio parte implicata nu are vreun interes sa puna capat conflictului, fie ca vorbim de jucatorii regionali sau de puterile mondiale. "Fiecare parte crede ca va castiga, nu e dispusa sa negocieze si trimisului ONU ii vine sa planga-n pumni. Acelasi lucru s-a intamplat cu Annan si Brahimi", a punctat oficialul citat.

Regimul din Siria arunca bombe chimice peste populatia civila

Fata de predecesorii sai, cam rigizi, de Mistura a incercat sa abordeze latura creativa a diplomatiei. Tocmai a incheiat o calatorie de doua saptamani, in care s-a intalnit cu lideri din Siria, Iordania, Arabia Saudita, China si Iran, intr-o incercare disperata de repune partile implicate pe drumul spre pace.

Odata cu semnarea acordului nuclear SUA-Iran, de Mistura este de parere ca iranienii sunt singura forta capabila sa-l convinga pe Assad sa se retraga ori sa negocieze cu buna-credinta.

Pe de alta parte, liderii de la Washington sunt nervosi si cred ca diplomatia agresiva ar putea afecta aprobarea acordului nuclear in Congres in cursul acestui an. Intre timp, Siria este pe moarte.

"El incearca sa exploreze toate optiunile", a declarat Michael Keating, care a fost adjunctul lui de Mistura in Afganistan.

Siria intra in al cincilea an de razboi - Sute de mii de morti, peste 10 mii de oameni torturati

De Mistura are, de un an, cea mai grea sluja din lume. Cu Turcia, Iran, Qatar si Arabia asteptand pe margine, Siria arde: in interiorul granitelor se afla milioane de refugiati, 230.000 de oameni au murit si bombele continua sa tinteasca si civilii. Este un razboi hidos.

Principalii actori - guvernul sirian si opozitia Coalitia Nationala siriana - nu sunt pregatiti sa opreasca lupta. Nu sunt nici acum dispusi sa se aseze la masa si sa negocieze cu buna credinta.

Expansiunea Statului Islamic a reprezentat un obstacol in plus, pentru ca i-a permis lui Assad sa se pozitioneze drept un luptator anti-jihadist. Sirienii de rand prefera sa se alieze mai degraba regimului lui Assad decat unui grup extremist de jihadisti.

Fara precedent: Diplomati americani si europeni, acuzati ca au intrat ilegal intr-o tara

De la inceput, de Mistura stia ca se angajeaza intr-o misiune grea. Intr-un an de zile, insa, a ajuns sa se intrebe daca nu cumva pacea e o misiune imposibila in Siria.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Staffan de Mistura pace Siria, #Staffan de Mistura diplomat Siria , #Siria