Cine este cu adevarat "Jack Jihadistul": Britanicul raspunde si ironizeaza presa

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 10:25
4657 citiri
Cine este cu adevarat "Jack Jihadistul": Britanicul raspunde si ironizeaza presa
Foto: Arhiva Hepta.ro

Tanarul despre care presa a scris weekendul trecut ca ar fi plecat din Marea Britanie in Siria pentru a se alatura Statului Islamic, poreclit Jack Jihadistul, a raspuns acuzatiilor.

Fostul student la Oxford a negat cu vehementa ca ar fi membru al organizatiei teroriste si a acuzat presa ca ii stigmatizeaza pe tinerii britanici care se convertesc la islam, intr-o postare privata pe Facebook vazuta de publicatia The Independent.

In prima sa reactie dupa ce a fost aspru criticat pentru ca ar fi fost singurul britanic alb care se alatura Statului Islamic, Jack Letts, in varsta de 20 de ani, a negat radicalizarea si a ironizat speculatiile ca ar lupta pentru reteaua terorista.

"Este ciudat cand presa crede ca esti membru ISIL, dar tu nu esti, de fapt. Crede ca ai un fiu, dar tu nu ai. Crede ca esti casatorit, cand in realitate nu esti. Poate ca s-au plictisit sa-si faca griji in legatura cu ce culoare au sosetele pe care le poarta anumite vedete, iar acum isi varsa frustrarea pe mine", a scris tanarul.

Jack Letts s-a convertit la islam in adolescenta si a plecat de acasa in urma cu mai mult de un an, iar de atunci a calatorit prin regiunea zdruncinata de razboi, ajungand in Siria.

Weekendul trecut, presa a relatat ca Letts a devenit primul britanic alb care se alatura gruparii jihadiste. S-a mai scris ca tanarul s-a casatorit cu o femeie din orasul Fallujah - unde locuiesc multi luptatori britanici - si ca ar avea un copil cu ea.

Stim totul despre John Jihadistul, dar cine este "Jack Jihadistul": Terorist sau binefacator?

In scurt timp, parintii lui Jack Letts i-au sarit in aparare, spunand ca baiatul lor este in Siria pentru a-i ajuta pe copiii din taberele pentru refugiati, nu pentru a colabora cu teroristii.

In mesajul sau, Letts a acuzat presa ca a publicat minciuni despre el, din cauza credintei sale islamice.

"Formula presei este simpla: pusti britanic devenit musulman + plecat in Orientul Mijlociu + urmat islamul = ISIL + mananca bebelusi", a notat el.

Tanarul a mai spus ca alte persoane i-au accesat contul de Facebook si ar fi putut posta acolo imagini si mesaje care ar fi dat falsa impresie ca a fost radicalizat.

Britanicul a continuat sa ironizeze relatarile presei: "Unul dintre cele mai amuzate articole a fost cel in care ultima propozitie era 'Jack Letts si ISIL au fost contactati si rugati sa comenteze'. De parca eu si ISIL avem un birou comun in care primim cereri de a comenta, iar acum inca ne gandim daca sa raspundem sau nu".

Rudele si prietenii, revoltati

Familia si prietenii lui Jack Letts s-au aratat revoltati de dezvaluirile jurnalistuilor si au acuzat presa "de extrema-dreapta" ca dezinformeaza cu privire la intentiile tanarului. Mama lui, Sally, spune ca a vorbit cu Jack duminica.

"Nu este membru al Statului Islamic (...). Nu are un fiu si nu este cunoscut sub numele de Abu Mohammed. Am vorbit cu el ieri si ne-a spus ca nu a vazut o arma in viata lui. S-a dus acolo in scop umanitar, pentru a-i ajuta pe copiii sirieni din taberele pentru refugiati. Nu e ca si cum se ascunde, ne spune pana si ce a mancat la micul dejun. Toate acuzatiile sunt absolut ridicole, este socant. Se presupune cumva ca ar fi un jihadist mondial? Este absolut ridicol", a declarat Sally.

Ea a spus ca Politia a anchetat familia timp de peste un an, insa nu a gasit nicio dovada ca tanarul ar fi facut ceva gresit. Parintii lui, John si Sally, si-au descris fiul ca fiind "generos, glumet si bland" si au spus ca se simt "tradati" de modul in care presa a relatat despre cazul lui.

In mai multe fotografii postate pe Facebook, Jack Letts apare pozand cu degetul aratator ridicat, aparent in fata Tabqa Dam din Siria, o zona controlata de Statul Islamic. Asadar, presa a speculat ca acesta ar fi membru ISIL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Jack Jihadistul, #Jack Jihadistul Siria, #Jack Jihadistul terorist, #Jack Jihadistul copii refugiati , #Siria