Ziare.com

Cine inflameaza conflictul din Siria

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 17:45

   

Cine inflameaza conflictul din Siria
Bombardamentele lansate, saptamana trecuta, de Siria asupra Turciei au starnit noi temeri ca incercarea presedintelui sirian Bashar al-Assad de a reprima actiunile insurgentilor s-ar putea transforma intr-un razboi intre cele doua tari vecine.

Cinci civili au fost ucisi, miercuri, in orasul turc Akcakale, in urma unui atac cu obuze lansat de Siria. Aceasta a fost cea mai violenta confruntare dintre cele doua tari, de la izbucnirea conflictului din Siria, in urma cu un an.

Cine se afla in spatele bombardamentelor

In timp ce Siria nu a precizat motivele pentru care a bombardat Turcia, este binecunoscut ca rebelii sirieni, care lupta de mai bine de 18 luni impotriva regimului Assad, si-au gasit refugiul la granita, unde isi planuiesc noile atacuri impotriva fortelor militare, se arata intr-o analiza a CNN.

O explicatie a atacurilor ar fi asadar faptul ca, in incercarea de a neutraliza actiunile insurgentilor aflati aproape de granita, Siria ar fi ratat tinta, lovind din greseala orasul turcesc.

Incidentul a determinat autoritatile de la Ankara sa ia pozitie si sa autorizeze un atac impotriva Siriei, desi ambele parti au declarat ca nu doresc un razboi.

Turcia are o armata mai puternica

Turcia, membra a NATO, este cea mai mare forta militara din regiune. Potrivit analistului Jeremy Binnie, Turcia detine avioane de razboi construite in Occident, drone si alte echipamente de ultima generatie, pe care le-a imbunatatit in urma luptelor impotriva gruparilor separatiste kurde din sud-estul tarii.

In ciuda capacitatilor sale militare, "Turcia nu doreste un razboi cu Siria, care detine numeroase arme chimice livrate de rachete cu raza lunga", a declarat Binnie, pentru sursa citata.

Totusi, armata siriana a fost slabita in urma luptelor impotriva rebelilor. In perioada regimului lui Assad, Siria a achizitionat numeroase sisteme de aparare anti-aeriene si arme chimice impotriva atacurilor lansate de Israel.

Toate aceste cheltuieli au lasat regimul nepregatit pentru luptele civile din orasele siriene.

In ciuda speculatiilor din ultima vreme, conform carora Assad ar pierde controlul armatei, "nu au existat unitati semnificative care sa se alature rebeliunii", spune Binnie. Analistul este de parere ca armata siriana se concentreaza mai mult pe bombardamentele la distanta, in loc sa trimita batalioane in mijlocul luptelor de strada, fapt care asigura o buna coeziune militara.

Siria, cel mai mare importator de arme din Rusia

Siria a devenit cel mai mare importator de arme rusesti din Orientul Mijlociu. Recent, Damascul a incercat sa achizitioneze elicoptere rusesti MI-24, aeronave Yak-130 si MiG-29, fapt care a starnit proteste internationale.

Chiar daca Rusia a promis ca nu va mai exporta armament Siriei, nu este clar daca regimul Assad va primi armele comandate inainte de izbucnirea revoltei de anul trecut.

In Siria actioneaza mai multe grupari de insurgenti

Charles Lister, un analist al Centrului de Terorism si Insurgenta IHS, considera ca, in prezent, in Siria, actioneaza mai multe grupari militare care nu sunt formate numai din extremisti islamici. Una dintre ele este Jabhat al Nusra, o grupare care a revendicat o serie de atacuri sinucigase din Siria si care ar avea legaturi stranse cu al Qaida. Potrivit lui Lister, acestia s-ar concentra pe recrutarea
atacatorilor sinucigasi.

In acelasi timp, militantii kurzi au ocupat circa zece orase din nord-estul Siriei, unele in apropiere de granita cu Turcia, ceea ce a devenit o problema majora pentru Ankara, care se lupta cu separatistii de zeci de ani.

Regimul Assad rezista

Analistii sunt de parere ca regimul Assad nu va avea aceeasi soarta ca cel al lui Moammar Gaddafi, din Libia. Asta pentru ca armata siriana este mult mai mare si mai bine organizata decat cea a lui Gaddafi, iar o interventie straina in razboiul civil sirian este putin probabila in acest moment.

O.G.

Citeste mai multe despre Siria violente Turcia Turcia lupte Siria
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4794 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pana la urma Turcia va invada Siria

si va lupta cu fortele guvernamentale pana la ultimul... kurd.

 

@dr. Strangelove

Nu cred.
E foarte probabil sa fi fost o greseala a armatei Siriei; si nu se va repeta, deci Turcia nu va avea un motiv (pretext...) valid sa fuga dupa kurzi prin Siria...

 

Pai, de fapt insasi Turcia l-a provocat pe Assad,

atunci cand i-a adapostit si inarmat pe rebeli pe teritoriul sau. Dar eu tin cu NATO, asa ca nu vreau sa dezvolt mai mult subiectul.

Pai si io sun fan NATO in regiune...

... dar asta nu e un motiv sa nu ne putem contrazice. :)

Doctore !

Faptu că turcii au respectat Convenția de la Geneva adăpostind civili refugiați din cauza războiului,nu inseamnă că ia SFIDAT pe cei de la Damasc. Iar armata siriană cu siguranță că nu a fost cea care a dat ordin să atace pe teritoriul turc. Nu era in interesu SIRIEI să provoace un conflict cu cea mai mare putere din regiune. Caută vinovații printre ....insurgenți sau kurzi ce au executat un ordin venit de cine știe unde... ( Izrael,Kurdistanu Irakian,occident,frăția musulmană...).
Judecați inainte de a vă lansa in speculații servite de propaganda occidentală !

@da eu tin cu NATO"

dap, sclav pana-n oase.

Daca turcii intervin in Sirira...

... si vor impune o PAX OTOMANA, va fi oricum mai bine decit sa-l bata rebelii pe Assad: un regim islamist in regiune ar fi cea mai timpita varianta...
Dar, din pacate, nu cred ca turcii se vor baga, pina la urma.

 

Cine inflamează ?

Păi eu credeam că după atiția ani reporterii nu se mai lasă influențați de politic atunci cind explică muritorului de rind ...Ce și Cum !
Mă văd nervoit să amintesc unele lucruri care pot să vă orienteze ,dacă nu cumva a-ți priceput deja.
1. Siria are o armată valabilă,ce sa călit și a tras concluzii pertinente din conflicte cu Statul Izrael,Liban,prin monitorizarea conflictului din Irak și din experiența recentă a Libiei.
2. Ajutorul militar rusesc le-a creat o forță tehnică deloc neglijabilă,Siria fiind a 15 forță militară mondială. Pentru o țară cu o populație echivalentă Rominiei...nu e rău deloc,ba chiar sfidătoare !
De ce forță dispune : Modern equipment and uniform of the Syrian Arab Army
10,885 Armoured Fighting Vehicles:
4,950 Main battle tanks (including 1,150 in storage)
1,125 Amphibious Armoured Scout Cars
2,950 Infantry fighting vehicles
1,860 Armoured personnel carriers
4,815+ Towed Artillery Pieces:
1,010+ Mortars
2,130+ Gun/Howitzers (400 in storage)
1,675+ Anti-aircraft guns (300+ in storage)
1,136 Self-Propelled Artillery Pieces:
485 Self-propelled howitzers
650 Self-propelled anti-aircraft guns (240 in storage)
6,890+ Anti Tank Guided Weapon Launchers (4,290 in storage)
500+ Multiple Launch Rocket Systems
86+ Tactical ballistic missile launchers
4,235+ Surface to Air Missile Launchers:
4,000+ MANPADS
235 Self-propelled air-defence systems
Și astea sunt doar cele pe care nu le pot ascunde. Turcia nu dorește o confruntare cu Siria cu toată superioritatea ei tehnică și umană. Un război ar face ca Turcia să intre in Criză Economică și pierderile umane considerabile.Bun ! Și atunci te intrebi dacă armata siriană a bombardat LA ORDIN teritoriul turcesc ? Improbabil. Cei interesați fiind așazișii insurgenți sau militari dezertori. Unde mai pui că și Kurzii vor ca să reconstruiască o țară sfirtecată de iranieni,turci,irakieni și sirieni. Ca să arunci cu un Brand citeva proectile.....poate fi extrem de ușor. Să dai vina pe armata regulată siriană.......e cam greu de dovedit. Unde ar fi interesu sirian ? Sigur că occidentalilor le convine să găsescă un motiv de invazie ca in Libia,dar nici turcii nu vor fi chiar atit de orbi și nu se vor lăsa manipulați. Russia ,China,Coreea,Ucraina,Belarusia,India....deja au avertizat occidentu că ...nu e KUSHER ! Izraelu face bulbuci asmuțind pe turci,dar de cind cu istoria de la Davos,unde P.M. turc a fost nevoit să plece in plină conferință din cauza Președintelui izraelian,prietenia dintre cele două țări sa rupt.Izraelu a făcut o mișcare proastă atunci,și acum caută să ațițe un război intre cele două puteri regionale. Peste cițiva ani vom afla că totul a fost o inscenare sprijinită de "ALȚII" !

 

Excelent comentariul dumneavoastra

Ramane insa o mare necunoscuta, moralul armatei siriene si dorinta militarilor cu grade mici de a lupta pt AlAsad.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor