Conflictul din Siria ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial?

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 09:24
9759 citiri
Conflictul din Siria ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial?
Foto: Daily Mail

Conflictul sirian ar putea devora regiunea Orientului Mijlociu, intr-o lupta dintre suniti si siiti. Ar putea declansa criza din Siria un Al Treilea Razboi Mondial? Ura dintre cele doua ideologii musulmane atrage in aceasta ciocnire de interese si marile puteri ale lumii.

Pozitiile marilor puteri fata de criza din Siria sunt diferite, de o parte se situeaza Statele Unite, Marea Britanie si Franta, iar de cealalta parte, Rusia si China, potrivit Daily Mail.

Deja razboiul din Siria a provovat 93.000 de morti, 1,6 de milioane de refugiati, dar si milioane de oameni care s-au stramutat in interiorul tarii. Criza din Siria ar putea fi mai mult sau mai putin decat un razboi civil.

Conflictul a devenit rapid o lupta pentru putere, care sangereaza in Orientul Mijlociu, avand potentialul de a sfasia intreaga regiune intr-o disputa intre cele doua ideologii musulmane opuse, cea sunita si cea siita.

Conflictul a inceput in anul 2011 cu proteste pasnice fata de regimul autoritar al lui Bashar al-Assad, suscesorul tatalui sau, Hafez, care a condus Siria intre anii 1970 si 2000 cu o mana de fier.

Temandu-se ca Siria se va confrunta cu proteste asemanatoare celor care au rasturnat liderii din Tunisia, Egipt si Libia in timpul "primaverii arabe", fortele de securitate ale lui Assad au folosit tancurile si focuri de arma pentru a zdrobi demonstrantii.

Razboiul din Siria va provoca un efect de domino in Orientul Mijlociu?

Opozitia a format o insurgenta armata, iar Siria a fost aruncata intr-un razboi civil, care a degenerat intr-un conflict sectar. Pe de o parte sunt cei care il urmeaza pe Assad, care apartin sectei Alawites, provenita din gruparea siita.

De cealalta parte, insurgentii fac parte din randul sunitilor, care reprezinta majoritatea populatiei siriene, insa unii opozanti au legatura cu jihadistii suniti din gruparea al-Qaeda. Conflictul religios dintre suniti si siiti dateaza inca din secolul al VII-lea.

Regimul lui Assad este sprijinit de Iran si de gruparea libaneza, Hezbolalh. Rebelii au beneficiat de ajutorul grupului islamist numit Jabhat al-Nusra, care este un aliat al gruparii al-Qaeda din Irak.

Alti insurgenti sunt islamisti din Fratia Musulmana. Acestia sunt sprijiniti cu arme si bani de statele sunite, precum Qatar si Arabia Saudita.

Deoarece exista legaturi complexe intre natiunile moderne si globalizarea politica internationala, repercusiunile conflictului ar putea fi resimtite in intreaga lume.

In timp ce statele NATO simpatizeaza cu rebelii, de cealalta parte, presedintele Assad este sustinut de Rusia, un stat prieten de multa vreme cu Siria si China.

Razboiul din Siria a avut o influenta destabilizatoare asupra intregii regiuni si ar putea provoca un adevarat efect de domino in Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#al treilea razboi mondial, #conflictul Siria razboi mondial, #conflictul Siria marile puteri, #criza Siria repercusiuni internationale, #conflict Siria efect domino , #Siria