De ce acordul pentru Siria nu inseamna mare lucru

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 13:32
4615 citiri
De ce acordul pentru Siria nu inseamna mare lucru
Foto: Department of State

In razboiul civil care macina Siria de aproape cinci ani se intrevede, in sfarsit, o sansa de a pune capat brutalitatilor care au facut sute de mii de victime si milioane de refugiati. Puterile lumii au ajuns la un acord, joi noaptea, pe un plan ce prevede "incetarea ostilitatilor", livrarea de ajutoare umanitare si tranzitia politica a tarii.

Incetarea ostilitatilor urmeaza sa aiba loc in decurs de o saptamana, a anuntat secretarul american de Stat, John Kerry, potrivit The Guardian. O echipa ONU se va intalni curand pentru a "dezvolta modalitatile pentru o incetare a violentelor pe termen lung, comprehensiva si durabila".

Oricat de promitator ar fi acordul, asta nu inseamna ca nu se vor mai inregistra lupte pe solul sirian. Incetarea ostilitatilor exclude in mod special Frontul al-Nusra si Statul Islamic, grupari teroriste ce vor continua sa fie vizate de actiuni militare. In acelasi timp, Rusia nu s-a angajat sa puna capat loviturilor aeriene impotriva gruparilor teroriste - actiune permisa de formularea acordului.

Acord asupra incetarii focului in Siria (Video)

In schimb, ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a aratat ca acordul va avea succes doar cand Rusia va inceta sa mai bombardeze gruparile moderate de opozitie din Siria, acuzatie negata de Moscova, care spune ca vizeaza exclusiv gruparile teroriste.

Kerry a avertizat ca acordul, cu toate ca e pozitiv, e deocamdata doar o bucata de hartie: "In urmatoarele zile trebuie sa vedem actiuni la sol, pe teren. Fara o tranzitie politica, nu este posibil sa obtinem pacea".

Diplomatul american a mai aratat ca este o distinctie intre armistitiu si incetare a ostilitatilor, primul termen avand "multe prerogative si cerinte legale", insa ambele "au un efect similar".

Siria, macinata de razboi: SUA cer instituirea urgenta a unui armistitiu

Intrebat in legatura cu loviturile aeriene ale Rusiei si cu faptul ca acestea ajuta regimul lui Bashar al-Assad, Kerry a admis ca acestea au facut diferenta pentru liderul de la Damasc, "dar aceasta diferenta nu pune capat razboiului. Aceasta diferenta nu inseamna ca Assad este in siguranta pe termen lung. Nu inseamna ca Siria este eliberata de activitatea terorista a Statului Islamic sau altora. Si nu inseamna ca razboiul se poate opri in viitorul apropiat".

Al doilea punct al acordului convenit joi noaptea la Munchen de cele 17 tari ale Grupului International de Sustinere a Siriei (ISSG) - fara participarea gruparilor de opozitie siriene sau a reprezentantilor regimului de la Damasc - presupune livrarea de ajutoare umanitare de urgenta in zonele asediate din Siria in urmatoarele zile.

Un grup de lucru va monitoriza progresul si se intruneste vineri la Geneva.

Cifrele cutremuratoare ale razboiului din Siria: Cati oameni au fost ucisi si raniti pana acum

Acordul de la Munchen solicita "acces deplin, sustinut si neimpiedicat" la persoanele din regiunile cele mai afectate de conflict.

In fine, al treilea punct al acordului de la Munchen, dar extrem de important se refera la "tranzitia politica". Acest punct este cu atat mai important cu cat, pana acum, Rusia s-a impotrivit oricarei initiative ce ar fi mentionat sau dus la indepartarea lui Assad de la putere.

Acordul subliniaza ca "poporul sirian trebuie sa decida viitorul Siriei", iar membrii ISSG vor face tot ce pot pentru a facilita progresul rapid in negocierile privind o tranzitie politica ce "stabileste o guvernare credibila, inclusiva si non-confesionala si stabileste o agenda si un proces pentru redactarea unei noi constitutii, alegeri libere si corecte conform noii constitutii, care sa fie organizate in decurs de 18 luni si se vor desfasura sub supravegherea ONU (...) si pentru care sunt eligibili toti sirienii, inclusiv membrii diasporei".

Cu toate ca a fost in general salutat de liderii lumii, acordul a starnit nemultumirea unora. Un activist apropiat unei grupari rebele siriene a aratat ca acesta reprezinta, practic, acordarea de timp si acoperire internationala Rusiei pentru a continua sa bombardeze Opozitia care se lupta cu regimul Assad.

Razboiul civil din Siria a inceput ca o revolta populara in martie 2011. Dupa ce regimul Assad a inabusit brutal protestele, s-au declansat violentele in intreaga tara. Profitand de haos si de fragmentarea Opozitiei, gruparea terorista Statul Islamic a ocupat o bucata de tara si avanseaza.

O coalitie internationala condusa de SUA bombardeaza pozitiile Statului Islamic in Siria si Irak. Din septembrie anul trecut, a intrat in razboi si Rusia, care sustine ca bombardeaza aerian gruparile teroriste, insa a fost acuzata ca sprijina regimul Assad prin vizarea gruparilor moderate de opozitie.

Pana acum, conflictul a facut cel putin 450.000 de morti, potrivit unor estimari. De asemenea, milioane de cetateni au fost fortati sa-si abandoneze locuintele, fugind din fata violentelor. Din cei peste zece milioane de dezradacinati, patru milioane sunt refugiati in alte tari - in special Turcia, de unde alimenteaza constant criza refugiatilor din Europa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Siria incetarea violentelor, #Siria acord incetare violente, #Siria tranzitie politica , #Siria