Siria: La un pas de razboi? ONU nu a autorizat interventia militara

Miercuri, 28 August 2013, ora 23:10
9362 citiri
Siria: La un pas de razboi? ONU nu a autorizat interventia militara

Un atac in Siria nu va avea loc cel putin pana la finalizarea anchetei ONU care va lamuri daca s-au folosit sau nu arme chimice impotriva civililor sirieni, de catre regimul de la Damasc.

Consiliul de Securitate al ONU a amanat astfel luarea unei decizii, in urma reuniunii care a avut loc, miercuri, la New York. Marea Britanie vrea ca ceilalti membri ai Consiliului sa adopte rezolutia care condamna regimul presedintelui sirian Bashar al Assad.

La o saptamana dupa un presupus atac cu arme chimice in estul Damascului, comis de fortele presedintelui Bashar al-Assad, comunitatea internationala este in fierbere. Comisia de experti ONU din Siria nu si-a prezentat inca rezultatele anchetei din regiunea Ghouta, insa tot mai multe voci sustin ca exista dovezi ca sute de civili au fost omorati de regimul Assad prin utilizarea de arme chimice.

Oficial ONU: In Siria s-au folosit substante chimice

Cea mai recenta declaratie, si cea mai importanta de pana acum, ii apartine sefului NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a declarat, miercuri, la Bruxelles, ca fortele guvernamentale se fac vinovate de atacul chimic, ce nu trebuie sa ramana "nepedepsit".

Toata lumea asteapta cu sufletul la gura evolutia situatiei, cei mai multi experti pronuntandu-se in favoarea unui atac chirugical, de pedeapsa, spre sfarsitul acestei saptamani.

Ati urmarit pe Ziare.com evenimentele in desfasurare din Siria:

- Expertii ONU care ancheteaza atacul chimic isi vor incheia activitatatea in Siria, cel mai tarziu duminica, urmand sa paraseasca apoi tara.

- Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, i-a spus omologului sau britanic, William Hague, ca rezolutia Marii Britanii, prezentata la Consiliul de Securitate al ONU, este una prematura, cerandu-i acestuia sa astepte rezultatul anchetei inspectorilor din Siria, inainte de a actiona.

- Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari, a spus ca tara sa este in "stare de razboi". Referindu-se la un posibil atac aerian american, oficialul sirian a spus ca tara se pregateste pentru "cel mai rau scenariu".

- Cancelarul german Angela Merkel si prim-ministrul britanic David Cameron au cazut de acord, intr-o discutie telefonica, asupra faptului ca folosirea gazului toxic in atacurile de langa Damasc a fost suficient dovedita.

- Guvernul canadian a sugerat a rolul sau militar in Siria ar putea fi limitat, iar orice contributie la efortul international din regiune va fi doar politic si umanitar.

- Liderul Partidului Socialist din Albania, Edi Rama, care va deveni prim-ministru al tarii in luna septembrie, a anuntat ca tara sa va sustine posibila interventie militara din Siria.

- Germania nu se va opune unei interventii militare in Siria, insa autoritatile germane au transmis ca nu vor participa la niciun atac de pe teritoriul sirian. Optiunea este unanim sustinuta de partidele politice, dar si de doua treimi din populatia tarii.

- Presedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a declarat ca orice actiune militara din afara impotriva Siriei ar putea duce la un "razboi dezastruos". Maduro este un apropiat al presedintelui sirian Bashar al Assad.

- Armata Siriei a inceput sa se repozitioneze, in doua zile, ca urmare a amenintarilor referitoare la o posibila interventie militara a statelor occidentale impotriva regimului sirian. Astfel, zeci de sedii ale comandamentului militar si al celui al brigazilor din Damasc, Homs si Hama au fost evacuate si stabilite in alte locuri.

Consiliul de Securitate al ONU nu a autorizat o interventie militara in Siria

- Consiliul de Securitate al ONU a esuat, miercuri seara, in a adopta o rezolutie care sa autorizeze interventia militara in Siria, seful ONU cerand mai mult timp pentru diplomatie.

- Trimisul sirian la ONU, Bashar Jaafari, a spus ca zeci de soldati sirieni au inhalat gaz toxic in noi incidente care au avut loc in Siria, cerand organizatiei sa investigheze. Se pare ca incidentele ar avut loc pe 22, 24 si 25 august, in suburbiile Damascului, iar soldatii au fost internati in spital pentru tratament.

- Un purtator de cuvant al Guvernului iordanian a transmis ca tara nu va reprezenta un punct de lansare al unor atacuri in Siria, iar regatul prefera o solutie diplomatica a crizei siriene.

- Presedintele francez Francois Hollande a sustinut, miecuri, o intalnire speciala cu Consiliul de Aparare al tarii, la care au participat 14 experti politici militari si ai serviciilor de informatii, fiind avuta in vedere lansarea unor atacuri aeriene impotriva regimului lui Assad, in Siria, impreuna cu Marea Britanie si Statele Unite. La reuniune au participat si prim-ministrul Jean-Marc Ayrault, ministrul Apararii Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe Laurent Fabius si ministrul de Interne Manuel Valls.

- Intre timp, sondajele de opinie din Franta arata ca aproape trei din cinci francezi se opun oricarei interventii militare in Siria, in timp ce 41 la suta dintre cei care s-au pronuntat au fost de acord cu o actiune militara franceza.

- Marea Britanie a prezentat o rezolutie care condamna atacul chimic din 21 august, in Consiliul de Securitate al ONU, care se desfasoara miercuri seara.

- Fortele militare aeriene ale Turciei au fost puse in alerta totala din cauza unei posibile operatiuni militare din Siria, din patea tarilor occidentale. Circa 20 de avioane F 16 au decolat de la diferite baze din tara, care baza din provincia Diyarbakir, care este localizata langa granita turco-siriana.

- Prim-ministrul Irakului, Nuri al Maliki, s-a declarat impotriva unei interventii militare straine in Siria si a anuntat o stare de alerta si o situatie de urgenta in tara sa, pentru a contracara problemele de securitate ce ar putea aparea. Oficialul irakian a mai spus ca un atac al tarilor occidentale pe teritoriul sirian ar provoca doar distrugere si catastrofa.

Marea Britanie: S-au folosit arme chimice in Siria, lumea nu poate sta deoparte! Rusia avertizeaza

- Prim-ministrul turc Recep Erdogan a discutat telefonic, miercuri, cu presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, afirmand ca cele doua tari nu pot sta la o parte si sa asiste la folosirea armelor chimice impotriva civililor de catre regimul din Siria.

- Premierul sirian Wael al Halqi a avertizat tarile occidentale ca Siria va fi "cimitirul agresorilor", daca va avea loc vreun atac militar.

- Adjunctul ministrului de Externe al Siriei a acuzat SUA, Marea Britanie si Franta ca ar fi incurajat rebelii sirieni sa foloseasca gazul sarin de mai multe ori in aceasta tara. Totodata, oficialul sirian a spus ca incurajarile trebuie sa inceteze, doarece rebelii ar urma sa intoarca in curand armele chimice impotriva statelor europene.

- Statele Unite ale Americii au exclus posibilitatea unei interventii militare unilaterale in Siria, un oficial american afirmand ca orice atac ar tebui sa aiba loc impreuna cu aliatii internationali NATO. Totodata, oficialul a precizat ca Guvernul sirian ar putea sa faca din nou uz de arme chimice, iar partea americana a avut discutii cu Turcia si Iordania, referitoare la posibila riposta a regimului sirian la eventualele atacuri.

Casa Alba: Nu exista niciun dubiu asupra atacului chimic din Siria - SUA, gata de atac

- Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a convocat pentru miercuri o reuniune a Cabinetului de Securitate, in cadrul caruia sa se discute despre situatia din Siria. Cu toate acestea, Israelul a transmis ca este probabilitatea unor atacuri este mica.

- Echipa de experti ai ONU mai are nevoie de inca patru zile pentru a-si putea incheia activitatea in Siria, potrivi secretarului general al organizatiei, Ban Ki Moon. Acesta a afirmat ca, in urma primirii raportului, Consiliul de Securitate va decide actiunile care se impun.

- Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a declarat ca tara sa nu intentioneaza sa participe la o interventie militara in Siria, argumentand ca nu este convins ca astfel s-ar putea opri crimele din regiune.

- In schimb, ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide, a spus ca este ingrijorat de semnalele trimise privind recurgerea la puterea militara in Siria, in absenta unui mandat al ONU. In aceste conditii, o participare a Norvegiei la orice interventie militara in teritoriul sirian este de asemenea exclusa.

- Nici ministrul de Externe belgian, Didier Reynders, nu este convins de legitimitatea unei interventii militare in Siria, solicitand informatii din partea tarilor care au transmis ca au dovezi care atesta utilizarea armelor chimice impotriva civililor, de catre regimul de la Damasc. De asemenea, autoritatile belgiene cer clarificari si din partea ONU.

Franta e gata sa-i pedepseasca pe vinovatii atacurilor chimice din Siria

- Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ONU se intalnesc miercuri seara pentru a discuta viitoarele intalniri in format complet al Consiliului de Securitate pe tema Siriei.

- Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, miercuri, ca informatiile provenind din mai multe surse arata ca fortele lui Bashar al-Assad sunt responsabile de atacul cu arme chimice din Siria si utilizarea acestor arme este "inacceptabila si nu poate ramane fara raspuns".

- Trimisul special ONU-Liga Araba in Siria, Lakhdar Brahimi, a afirmat miercuri, ca este limpede ca in atacul din 21 august din estul Damascului s-a utilizat o substanta chimica ce a ucis sute de persoane.

- Consiliul National de Securitate al Marii Britanii este de acord in unanimitate ca utilizarea de arme chimice de catre Assad este inacceptabila si arata ca lumea nu ar trebui sa urmareasca impasibila aceste evolutii.

Basescu: Daca in NATO se va lua o decizie cu privire la Siria, vom fi solidari cu aliatii nostri

- Israelul isi desfasoara toate sistemele de aparare antiracheta, ca precautie fata de posibile atacuri de razbunare ale Siriei, dupa ce Occidentul isi duce la indeplinire operatiunile militare.

- Rusia se pregateste sa retraga personalul din portul Tartus, de pe coasta mediteraneana a Siriei. Personalul din baza rusa din Tartus s-ar fi urcat deja pe vasul de reparatii stationat aici, care va fi escortat de vasele de razboi ruse.

- Oficialii rusi au avertizat ca un atac aliat contravine legislatiei internationale si ar avea consecinte catastrofale in Orientul Mijlociu, iar Iranul anunta ca interventia Occidentului va destabiliza regiunea.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie

La 21 august, rebelii sirieni au anuntat ca fortele presedintelui Bashar al-Assad au comis un atac cu arme chimice. Pozitiile rebelilor ar fi fost atacate de fortele regimului in suburbiile estice Ain Tarma, Zamalka si Jobar.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu baza la Londra, si care isi aduna informatiile dintr-o retea de activisti si medici din interiorul Siriei, a raportat ca 100 de persoane au fost ucise in violente si bilantul poate creste, intrucat bombardamentele continuau la acel moment.

Despre atacarea Siriei si rolul Romaniei. Ce cred politicienii romani

Acuzatiile rebelilor au coincis cu vizita unei echipe ONU in Siria, pentru a investiga trei locatii unde s-a speculat ca au fost folosite arme chimice in trecut, in timpul crizei din tara.

Regimul presedintelui Bashar al-Assad a negat insa ca ar fi utilizat arme chimice si a aratat ca, in opinia sa, este "o incercare de a devia comisia ONU de investigare a armelor chimice de la indeplinirea misiunii sale". Regimul de la Damasc a dat vina pe rebeli pentru un asemenea atac, care ar fi primit ajutor din exteriorul tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siria atac arme chimice, #Siria atac occident, #SUA atac Siria, #Consiliul Securitate ONU atac Siria , #Siria