Compania aeriana clandestina care zboara si in Siria, si in UE: Cum ajuta regimul despotic al lui Assad

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:59
7737 citiri
Compania aeriana clandestina care zboara si in Siria, si in UE: Cum ajuta regimul despotic al lui Assad
Foto: Facebook/Mahan Air

Este foarte dificil sa zbori la Damasc zilele acestea. Chiar daca interventia militara a Rusiei in Siria este binevenita pentru regimul lui Bashar al Assad, dupa luni intregi de infrangeri, guvernul sirian ramane unul dintre cele mai izolate din lume din punct de vedere diplomatic.

Syrian Airlines, compania aeriana de stat, nu poate zbura in cele mai multe dintre destinatiile europene, din cauza sanctiunilor impuse de UE, relateaza Business Insider.

Si cele doua companii private din Siria au probleme. Presedintele Cham Wings se afla sub sanctiunile Statelor Unite, in timp ce FlyDamas, care s-a lansat abia in aprilie, are inca site-ul in constructie.

Totusi, aceste optiuni limitate de zbor le permit sirienilor din zonele controlate de guvern sa calatoreasca in restul lumii, astfel ca regimul lui Assad beneficiaza de o urma de normalitate, in ciuda dezintegrarii violente a tarii.

Mai exista, insa, o linie aeriana iraniana, Mahan Air, care le permite lui Assad si sustinatorilor sai internationali sa calatoreasca pe calea aerului, inclusiv in unele tari din Uniunea Europeana.

Avertisment de la UE: Pericol pentru avioanele care zboara pe unde trage Rusia cu rachete

Emanuele Ottolenghi de la Fundatia pentru Apararea Democratiei, a precizat ca Mahan Air opereaza numeroase zboruri in special intre orase din Iran si Siria.

Fara plan de zbor sau destinatie

Avioanele nu au un plan de zbor prestabilit si de multe ori nici nu transmit catre turnurile de control destinatia reala. Uneori nu transmit nicio destinatie, cum s-a intamplat, de exemplu, in cazul unui zbor din 8 octombrie de la Bagdad la Damasc.

"De cateva ori au transmis ruta Teheran-Bagdad, insa, in realitate, au zburat la Damasc", a mentionat Ottolenghi.

Cu alta ocazie, o aeronava Mahan Air a transmis codul pentru o ruta Teheran-Damasc, dar a aterizat de fapt in Latakia, un oras strategic dintr-o zona controlata de regimul sirian. Iar exemplele pot continua, astfel de cazuri fiind numeroase.

Activitatea companiei clandestine este insa bine cunoscuta. Mahan Air a fost sanctionata in mai multe randuri de catre Statele Unite, inca din 2011, pentru implicarea sa in "livrarea de arme catre guvernul sirian, transportul membrilor unitatii militare de elita a Iranului - Islamic Revolutionary Guard Corps si transportul militiei libaneze Hezbollah", potrivit Wall Street Journal.

Mai mult, operatorul de zbor va ramane pe lista cu sanctiuni a Statelor Unite chiar si dupa implementarea acordului nuclear cu Iranul.

Avioanele Mahan Air zboara la ore ciudate catre Siria si nu isi respecta itinerariul, sfidand practicile internationale din aviatia civila.

Mahan Air nu zboara la Damasc in fiecare luni, miercuri si vineri, asa cum s-ar intampla in cazul unei companii aeriene obisnuite, ci se intampla in zile aleatorii si la ore diferite.

Ottolenghi arata ca nu exista niciun fel de frecventa respectata de Mahan Air. De exemplu, specialistul a observat in septembrie o perioada de trafic intens, urmata de un interval de zece zile in care nu a mai existat niciun zbor.

Mahan Air mai are un element in comun cu Siria, in afara de aceste zboruri. Pe 21 mai, Issam Shammout, om de afaceri sirian si presedinte al Cham Wings, a fost sanctionat de catre SUA pentru rolul sau in facilitarea vanzarii ilegale de aeronave catre Mahan Air.

Statele Unite considera ca operatiunile Mahan Air sunt infractionale. Un sponsor al terorismului isi foloseste avioanele pentru a ajuta unul dintre cele mai despotice guverne din lume. Mahan Air chiar a achizitionat ilicit avioane, ceea ce i-a permis sa se extinda in Europa.

Asta pentru ca Uniunea Europeana are alta pozitie fata de Statele Unite. Compania aeriana nu se afla in momentul de fata sub sanctiunile UE, ba chiar zboara in cateva orase europene, cum ar fi Atena, Milano, Munchen sau Dusseldorf.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#companie zbor clandestina Siria, #zboruri ascunde Siria , #Siria