Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum arata Siria din mijlocul protestelor - "Dumnezeule, e prea mult"

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 11:17
4306 citiri
Cum arata Siria din mijlocul protestelor - "Dumnezeule, e prea mult"
Foto: foreignpolicy.com

Conflictul din Siria, in urma caruia au murit mii de oameni, a fost povestit de persoanele aflate in mijlocul exploziilor.

"Pentru numele lui Dumnezeu, este prea mult", spune unul dintre sirieni, prins in mijlocul ciocnirilor violente si sangeroase dintre protestatari si fortele guvernamentale, intr-un material publicat de CNN.

Sunetele asurzitoare ar putea fi confundate cu tunete, pentru cei care inchid ochii. Cand ii deschid, insa, vad ca este vorba despre inca un obuz care cade in mijlocul unui cartier din Homs.

"Nu stii daca racheta va cadea in sufrageria ta sau in bucatarie. Toti s-au obisnuit cu moartea, aici", declara un activist care se identifica cu numele Danny. El mai povesteste ca sangele a devenit, in aceste locuri, un lucru comun precum apa.

"Am vazut lucruri intr-adevar oribile, pe care nu le-am vazut niciodata in viata mea. Copii in spitale, un copil cu intregul maxilar distrus. O fetita de patru ani a murit, sora ei de sase ani si-a pierdut ochiul stang, mama lor este la terapie intensiva", relateaza sirianul.

Copii arestati, torturati si ucisi

Intr-un clip, un barbat poarta in brate corpul fara viata al unui copil. Fumul iese din cladirile bombardate, iar focurile de arma si exploziile provoaca ecouri pe strazi. Nici macar clinicile unde sunt ingrijiti cei raniti nu sunt in siguranta.

"Au lovit unul dintre spitalele noastre. Doctorii au murit, pacientii au murit", mai povesteste Danny.

Lunetistii si tancurile armatei siriene au impanzit strazile, iar activistii opozanti au creat baricade si au relatat ca proiectilele lovesc deseori cartierele rezidentiale.

Pe tot cuprinsul tarii, fortele guvernamentale au folosit spitalele si scolile drept centre de detentie si pozitii strategice pentru lunetisti. Un parinte a declarat ca l-a oprit pe fiul sau de 10 ani sa mearga la scoala, din cauza lunetistilor situati pe drumul spre scoala.

"Am numit drumul 'strada mortii'", a spus barbatul. Unele rapoarte arata ca fortele de securitate au capturat si au torturat copii.

"Copiii nu au fost scutiti de oroarea revoltelor din Siria. Fortele de securitate siriene au omorat, arestat si torturat copii, in casele lor, la scoala sau pe strada", spune un reprezentant al Human Rights Watch.

"Exista tortura, dar si viol pentru baieti. Ii vedem cand paznicii ii aduc inapoi in celula, este de nedescris, nu pot vorbi despre asa ceva", spune un barbat.

"Suntem ucisi in fiecare moment. Nu reusim nici macar sa obtinem medicamentele pentru cei raniti. Copiilor le este foame, nu avem curent, nu avem combustibil. Este prea frig", mai povesteste un sirian.

"Este prea mult. Pentru numele lui Dumnezeu, asta este prea mult", concluzioneaza un alt barbat.

Martirii lui al-Assad

In paralele cu discutiile internationale menite sa stopeze represaliile violente ale presedintelui Bashar al-Assad asupra cetatenilor sirieni, activistii opozitiei spun ca armata si serviciile de securitate sunt angajate intr-o campanie de distrugere, menita sa elimine Opozitia.

Presedintele al-Assad pretinde ca violenta este opera teroristilor si ca trupele sale sunt martiri care sustin eforturile tarii de a mentine pacea. Cu toate acestea, martorii si inregistrarile de la fata locului, difuzate pe Internet, arata o situatie diametral opusa.

Imaginile sunt puternic contrastante. Pe de o parte, este aratat presedintele sirian, inconjurat de clerici in timpul unei rugaciuni pacifiste, sau in mijlocul multimii care flutura steagurile Rusiei si Siriei.

Pe de alta parte, clipurile postate de Opozitie arata oameni raniti si mame plangand in strada, dar si multimi de civili, aparent neinarmati, care fug speriati pe strazi, din cauza exploziilor care inrosesc strazile.

In locurile in care presa de stat vede teoristi inarmati, in inregistrarile activistilor apara corpurile copiilor, impanzite de schije. Unii dintre ei fug pe strazi ori intreaba ce au facut ca sa merite asemenea violenta.

Nu doar orasul Homs a fost afectat de violente, ci si Daraa, Hama, Aleppo, Latakia si chiar suburbiile Damascului, adica cele mai populate asezari din tara.

ONU estimeaza ca cel putin 6.000 de oameni au murit de la izbucnirea revoltelor, in urma cu 11 luni.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Siria, #proteste Siria, #morti Siria, #razboi Siria , #Siria