Cum au ajuns sa lupte militiile siriene inarmate de Pentagon cu cele sustinute de CIA

Luni, 28 Martie 2016, ora 13:44
5557 citiri
Cum au ajuns sa lupte militiile siriene inarmate de Pentagon cu cele sustinute de CIA
Foto: Hepta.ro

Militii siriene inarmate de parti diferite ale masinii de razboi americane - Pentagonul si Agentia Centrala de Informatii (CIA) - au inceput sa lupte unele impotriva celorlalte pe campiile dintre orasul asediat Alep si granita turca.

Aceasta situatie scoate in evidenta gradul scazut de control pe care il au ofiterii de informatii si strategii militari americani asupra gruparilor pe care le-au finantat si instruit in razboiul civil inceput in urma cu cinci ani.

Luptele s-au intensificat in ultimele doua luni, unitati inarmate de CIA si de Pentagon deschizand focul in mod repetat una impotriva alteia in timp ce desfasurau manevre pe teritoriul disputat de la periferiile nordice ale orasului Alep, au confirmat oficiali americani si lideri ai rebelilor, noteaza cotidianul Los Angeles Times.

La mijlocul lunii februarie, o militie inarmata de CIA, Fursan al Haq, a fost alungata din orasul Marea, la circa 35 km nord de Alep, de Fortele Democrate Siriene, sustinute de Pentagon, care se deplasau din teritoriile controlate de kurzi spre est.

Pentagonul prevesteste inceputul sfarsitului pentru Statul Islamic: Incercuirea Capitalei

Luptatori rebeli au descris ciocniri similare in orasul Azaz, un punct-cheie de trecere pentru combatanti si provizii intre Alep si granita turca.

"Este o provocare enorma", a comentat pentru Los Angeles Times Adam Schiff, cel mai important membru democrat din Comitetul pentru informatii al Camerei Reprezentantilor, care a descris ciocnirile intre diferite grupari sustinute de SUA drept "un fenomen destul de nou", care "face parte din jocul de sah tridimensional de pe campul de lupta sirian".

Zona din jurul orasului Alep este teatrul nu doar al unui razboi intre trupele presedintelui Bashar al-Assad si oponentii sai, dar si al unor lupte periodice intre militanti ai Statului Islamic, care controleaza o mare parte din estul Siriei si unele teritorii spre nord-vestul orasului, precum si al unor vechi tensiuni intre grupurile etnice din regiune - arabi, kurzi, turkmeni.

"Este un razboi complicat, cu multe fatete, in care optiunile noastre sunt extrem de limitate. Stim ca ne trebuie un partener pe teren. Nu putem invinge Statul Islamic fara aceasta parte a ecuatiei, asa incat incercam in continuare sa cladim aceste relatii", a explicat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Intre timp, potrivit Los Angeles Times, CIA are centrul operational in interiorul Turciei, de unde directioneaza ajutor spre gruparile rebele in Siria, carora le furnizeaza rachete antitanc TOW din stocurile de armament ale Arabiei Saudite.

Daca actiunile Pentagonului sunt parte a unui efort deschis al SUA si aliatilor lor impotriva Statului Islamic, sprijinul CIA pentru militii se incadreaza intr-un demers acoperit separat al Washingtonului destinat sa mentina presiunea asupra guvernului lui Al-Assad, in speranta de a-l impinge pe liderul sirian la masa negocierilor.

Putin si Obama, acelasi inamic numit Statul Islamic: Cine lupta mai bine in Siria

Initial, Fortele Democrate Siriene - sprijinite de Pentagon - si gruparile sustinute de CIA luptau in zone complet separate ale Siriei - primele in nord-estul tarii, iar celelalte in vestul indepartat. In ultimele luni insa, loviturile aeriene ale Rusiei impotriva luptatorilor anti-Al-Assad in nord-vestul Siriei au slabit aceste forte. Situatia a creat o bresa care le-a permis gruparilor kurde sa-si extinda zona de control spre periferiile Alepului, ceea ce le-a adus in conflicte mai frecvente cu unitatile sprijinite de CIA, mai scrie publicatia americana.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#militii siriene sustinute Pentagon, #militii siriene sustinute CIA, #militii siriene lupta , #Siria