Cum distruge razboiul din Siria o pagina de istorie

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Mai 2014, ora 15:31
6894 citiri
Cum distruge razboiul din Siria o pagina de istorie

Faimosul Crac des Chevaliers, cel mai bine pastrat castel al cavalerilor cruciati, a tinut piept odinioara unui asediu al luptatorului musulman Saladdin. Nu s-a putut apara, insa, in fata ravagiilor razboiului civil din Siria.

Luptele din urma cu 900 de ani n-au lasat atatea rani cate a produs razboiul civil din zilele noastre: artileria grea i-a distrus zidurile, un atac aerian i-a gaurit acoperitul si srapnelul a distrus obiectele religioase, scrie AP.

Castelul cruciatilor a cazut victima razboiului civil din Siria. Pagubele aduse structurii de piatra, inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, sunt ireparabile.

Crac des Chevaliers se afla la 40 de kilometri de Homs si foarte aproape de granita cu Libanul. Lawrence al Arabiei i-a laudat frumusetea si l-a numit unul dintre cele mai minunate castele din lume.

Bijuteria turismului sirian pana in urma cu trei ani, cand a inceput razboiul, castelul a fost prins in luptele dintre rebelii sirieni si fortele presedintelui Bashar al-Assad.

Populatia din Hosn, o localitate cu 9.000 de suflete, s-a refugiat aici cand fortele lui Assad au decis sa-i execute pentru ca au colaborat cu rebelii. Cateva sute de femei, copii, barbati si cativa luptatori rebeli s-au baricadat in castel.

Timp de sapte luni, fara alimente, in afara de ce reuseau sa gaseasca in curte si pe dealurile din jur, inclusiv caini si pisici, oamenii au dormit in micuta biserica din castel sau in fostele grajduri ale cruciatilor.

Peste tot pe podeaua castelului se afla paturi si saltele, haine, pantofi si aragaze improvizate. Oamenii credeau ca zidurile groase si importanta sa istorica ii vor apara de armata siriana.

In martie, insa, avioanele au lansat o serie de atacuri aeriene, tunurile au bombardat zidurile castelului si unele structuri de piatra, in picioare din secolul XII, s-au prabusit. Citadela a devenit victima a razboiului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Siria castel cruciati distrus razboi, #Siria cruciati razboi , #Siria