De ce doreste Statul Islamic sa distruga vestigiile antice de la Palmira (Galerie foto)

Autor: Ana Ilie
Vineri, 22 Mai 2015, ora 09:19
11460 citiri
De ce doreste Statul Islamic sa distruga vestigiile antice de la Palmira (Galerie foto)
Foto: Hepta.ro

Gruparea militanta Statul Islamic a ocupat la inceputul acestei saptamani orasul antic Palmira, din Siria, introdus de UNESCO in patrimoniul universal. O lume intreaga se teme ca jihadistii vor distruge minunile lumii antice pastrate atatea secole la Palmira, asa cum au facut la Nimrud si in alte locuri ocupate cu forta in Irak si Siria.

Cu toate ca distrugerea artefactelor antice poate parea un fenomen nou, practica se afla in centrul unei traditii religioase arhaice, explica Sky News.

Devastarea vestigiilor din Siria aminteste de talibanii din Afganistan, care au distrus, in 2001, uriasele statui ale lui Buddha, de la Bamyan, vechi de 1.500 de ani.

Expertii spun ca practica distrugerii asa-zisilor "falsi idoli" - iconoclasmul - este mai mult decat un exercitiu de imagine. Shiraz Maher, de la Centrul International pentru Studierea Radicalizarii, de la King's College din Londra, arata ca distrugerile reprezinta un efort de combatere a politeismului, a credintei in mai multi zei, si incurajare a intoarcerii la monoteism, in care o singura divinitate este slavita.

"Totul a pornit de la traditia profetica inceputa de Avraam, sau Ibrahim, cum e cunoscut musulmanilor, de a distruge idolii politeisti. Se considera ca asa se impiedica proslavirea idolilor si se incepea o era a monoteismului, proslavirea unui singur zeu. Insa lumea, in cele din urma, s-a intors la politeism, inainte de venirea profetului Mahomed, si s-au distrus din nou idolii, din nou in numele monoteismului", explica acesta.

Practica este centrala salafismului, doctrina din interiorul islamului sunnit, caruia ii apartine Statul islamic, ce insista pentru respectarea la litera a Coranului.

"Am vazut talibanii in 2001 si acum vedem cum acest grup face acelasi lucru. Este si o modalitate de a-si expune autoritatea si de a spune: Suntem la conducere, facem ce vrem si nu ne pasa cata indignare starnim!".

In februarie, militantii au pus baroasele pe artefactele din muzeul din Mosul, iar intr-o inregistrare video, un reprezentant al gruparii a explicat ca nu fac decat sa urmeze exemplul lui Mahomed, care a distrus idolii din Mecca.

"Aceste statui si acesti idoli, aceste artefacte, daca Allah a ordonat indepartarea lor, devin lipsite de valoare pentru noi, chiar daca valoreaza miliarde de dolari", a aratat expertul.

Statul Islamic a cucerit orasul antic Palmira, "perla desertului sirian" - vestigiile sunt in pericol

Militantii Statului Islamic din Siria au ocupat joi orasul antic Palmira si au patruns in situl care contine faimoasele ruine.

Presa de stat siriana a aratat ca fortele pro-guvernamentale au fost retrase din Tadmur, asezarea moderna de la Palmira.

Majoritatea localnicilor au fost evacuati, la fel ca si cei refugiati aici din alte zone de conflict din tara. In ciocnirile din cursul noptii de miercuri au fost ucisi peste 100 de soldati ai Guvernului de la Damasc.

Statul Islamic pare a incerca sa isi stabileasca baza in situl istoric. Sute de statui antice au fost deja mutate in locuri sigure, departe de furia militantilor, insa monumentele de mari dimensiuni nu au putut fi mutate.

Vechea Palmira, asezata la marginea unei oaze de curmali, a jucat un rol important in istoria Orientului Mijlociu. De la inceputurile modeste din primul secol i.e.n., orasul a crescut in importanta sub conducerea Romei, pana cand, in al treilea secol e.n., conducatorii locali si-au creat un imperiu propriu ce s-a intins din Turcia pana in Egipt.

Foto: Hepta.ro

Palmira a fost o realizare extraordinara a Orientului Mijlociu si unica in Imperiul Roman, centrul unei vaste retele comerciale.

Numai parti mici din oras au fost excavate si majoritatea vestigiilor se afla inca sub suprafata desertului. Vechea Palmira este compusa din ruinele monumentale ale unuia dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Siria Stat Islamic Palmira, #Stat Islamic distrugere Palmira , #Siria