De ce sprijina Rusia, Iranul si China regimul din Siria?

Joi, 29 August 2013, ora 19:08
9704 citiri
De ce sprijina Rusia, Iranul si China regimul din Siria?

Acuzatiile privind un atac cu arme chimice efectuate de catre regimul sirian sapatamana trecuta au sporit tensiunile pe plan international. Cu toate acestea, Siria pastreaza sprijinul unor tari importante, precum Rusia, Iranul si China.

Liderii occidentali au discutat despre posibilitatea recurgerii la un atac militar impotriva regimului din Siria, dar Rusia, Iranul si China se opun, potrivit CNN.

Iata cateva dintre motivele pentru care cele trei tari sunt aliatii Siriei.

Rusia

Rusia sprijina Siria din doua motive principale: unul care are de-a face cu economia, iar celalalt cu ideologia.

Din punct de vedere economic, Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Siriei. Contractele siriene incheiate cu industria de aparare din Rusia au depasit probabil 4 miliarde de dolari, potrivit lui Jeffrey Mankoff, de la Centrul pentru studii strategice internationale din Rusia.

Institutul de cercetare internationala din Stockholm a estimat ca valoarea vanzarilor de arme rusesti in Siria a ajuns la 162 de milioane de dolari pe an, in anii 2009 si 2010.

Moscova a semnat, de asemenea, un contract de 550 de milioane de dolari pentru avioane de lupta de antrenament.

In ceea ce priveste ideologia, obiectivul-cheie al Rusiei este de a bloca eforturile americane de a modela aceasta regtiune.

Rusia nu crede in revolutii, razboaie si in schimbari de regimuri care sa aduca stabilitate si democratie.

"Sprijinul Rusiei pentru presedintele Assad este determinat nu numai pentru a pastra prezenta navala in Marea Mediterana, ci si de a-si securiza contractele sale de energie sau de a contracara Occidentul in problema schimbarii regimului", a spus Anna Neistat, director de programe in cadrul Human Rights Watch.

Iranul

Iranul si Siria sunt legate de doi factori: unul religios si altul strategic.

Cel religios este datorat faptului ca Iranul este cea mai mare tara musulmana siita din lume, iar guvernul sirian este dominat de catre alawiti, o ramura a siitilor. Aceasta conexiune a legat Iranul de Siria o perioada indelungata.

Ultimul lucru pe care il vrea Iranul este ca Siria sa fie condusa de catre suniti, mai ales ca principalii sustinatori ai rebelilor sunt rivalii Iranului din Golf: Qatarul si Arabia Saudita.

Strategic, pentru Iran, Siria este un aliat cheie. Este principalul canal al militiilor siite din Liban. Deci, interesul Iranului este ca regimul Assad sa ramana la putere.

China

Relatia Chinei cu Siria este mai nuantata. Unii spun ca Beijingul vrea sa-si mentina legaturile financiare cu Siria, al treilea mare importator din China, in anul 2010, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana.

"Interesul reinnoit al Beijingului cu Damascul - nodul terminal traditional al vechiului Drum al matasii - indica faptul ca China vede in Siria un partener comercial important", conform unui raport din 2010 al Fundatiei Jamestown din Washington.

Dar exista si un alt factor major in joc. China a declarat ca tarile straine nu ar trebui sa se amestece in afacerile interne ale Siriei, asa cum nimeni nu ar trebui sa se amestece nici in problema dominatiei chineze a Tibetului, o regiune controversta la nivel international.

In cele din urma, China nu vrea sa se repete scenariul petrecut in Libia.

China s-a abtinut la o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care deschidea drumul spre o interventie militara a NATO in Libia si a formulat o strategie mult mai sofisticata, atunci cand a fost vorba de Siria, declarand ca isi doreste o solutie politica pasnica.

Rusia si China sunt tari membre ale Consiliului de Securitate si au dreptul de veto, ele pot vota impotriva oricarei rezolutii a ONU, referitoare la un posibil atac asupra Siriei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#aliati Siria Rusia China, #Iran aliat Siria, #conflict Siria Consiliul Securitate, #atac militar siria , #Siria