De ce sprijina rusii Siria chiar si atunci cand isi macelareste cetatenii?

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 16:27
4749 citiri
De ce sprijina rusii Siria chiar si atunci cand isi macelareste cetatenii?

Rusia a facut uz de dreptul de veto din Consiliul de Securitate al ONU pentru a forta comunitatea internationala sa renunte la un proiect de rezolutie care cerea demisia presedintelui sirian Bashar al-Assad. Sustinerea Rusiei este insa motivata de mai mult decat protectia unui aliat si a unui profitabil cumparator de arme.

In opinia analistilor Reuters, actiunile Rusiei la ONU arata hotararea Moscovei de a zdrobi ceea ce gandeste a fi cruciada occidentala de rasturnare a regimurilor neprietene cu ajutorul ONU.

Acelasi argument este valabil si pentru China, care s-a alaturat demersului rusesc pentru al doilea veto privind o rezolutie pe tema Siriei.

Miscarea Rusiei este de fapt o contraofensiva diplomatica la o perioada neobisnuit de activa pentru Consiliul de Securitate. Doar anul trecut, Consiliul a adoptat de doua ori actiuni care autorizau "toate masurile necesare" - adica inclusiv forta militara - in Libia si Coasta de Fildes.

In cazul acestor tari s-a mai inregistrat inca o premiera: Consiliul a invocat notiunea de "responsabilitate de a proteja" civilii amenintati de propriile guverne.

In ambele cazuri, interventia militara autorizata de ONU a condus la indepartarea de la putere a liderilor tarilor respective. Libianul Moammar Gaddafi a fost ucis de rebelii care l-au indepartat de la putere dupa un razboi civil de sase luni, iar ivorianul Laurent Gbagbo se afla intr-o celula a Curtii Penale Internationale de la Hague.

Rusia si China nu s-au impotrivit actiunilor ONU in Coasta de Fildes sau Libia. Insa, spre deosebire de guvernele occidentale care au salutat punerea in practica a "responsabilitatii de a proteja" civilii, Moscova si Beijingul nu si-au ascuns nemultumirea fata de aceasta idee care, in opinia lor, incalca suveranitatea statelor, pe care ONU a fost infiintat exact cu scopul de a o proteja.

In cazul Libiei, Moscova a fost infuriata de decizia Frantei si a altor tari de a furniza arme rebelilor, incalcand un embargo ONU, in vreme ce NATO parea ca ofera sprijin rebelilor impotriva fortelor lui Gaddafi.

Rusia a acuzat SUA si aliatii sai europeni ca incearca sa fenteze Consilul de Securitate si se foloseste de mandatul de protejare a civililor pentru a-l indeparta de la puetre pe Gaddafi.

Rusia, care s-a abtinut de la votul din martie 2011 prin care se autoriza uzul fortei in Libia, permitandu-i astfel sa treaca, a promis ca nu se va intampla la fel in Siria, o destinatie importanta pentru exportul sau de arme si gazda a singurului port naval in ape calde al Rusiei in afara fostei Uniuni Sovietice.

Veto-ul rusesc merge dincolo de aliante, venituri din vanzarea de arme si importanta strategica a Siriei. Este vorba despre fractura dintre Rusia si China, pe de o parte, si occidentul de pe alta parte, pe marginea intrebarii "ar trebui ONU sa intervina in conflictele interne ale statelor?".

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Armata israeliană a anunțat vineri, 19 aprilie, că a efectuat un atac cu rachetă vizând o unitate de apărare aeriană în sudul Siriei şi a cauzat pagube, scrie agenţia oficială siriană...
#Siria, #Rusia Siria, #Rusia veto ONU Siria, #proteste Siria, #interventie siria , #Siria