Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce sustine Franta interventia militara in Siria?

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 23:05
5345 citiri
De ce sustine Franta interventia militara in Siria?
Foto: Reuters

Franta, membru al Consiliului de Securitate al ONU, este una dintre cele mai active state occidentale ce sustin interventia militara impotriva regimului al-Assad.

Desi presedintele Francois Hollande a fost in nenumarate ori acuzat ca urmeaza ordinele venite de la Washington, in realitate, politica Parisului este una mult mai legata de evenimentele petrecute in Siria, noteaza Al Arabiya.

In primul rand, Siria a luat nastere sub mandatul international al Frantei, odata cu destramarea Imperiului Otoman, Parisul fiind legat nu numai cultural, ci mai ales economic atat de Siria cat si de Liban, stat pe care nu il doreste sa fie atras in haosul regional.

Apoi, tot mai multi musulmani francezi aleg sa plece in Siria, pentru a lupta alaturi de fortele jihadiste, ceea ce creste riscul ca acestia, intorsi in tara, sa propage fundamentalismul islamic sau sa comita atentate teroriste.

Mai mult, Franta, una dintre puterile nuclare ale lumii, urmareste sa isi impuna prezenta si puterea, atat diplomatica cat si politica, pe plan international.

In acest sens, dupa interventia din Mali si victoria revendicata de Paris impotriva al Qaida din Magrebul Islamic, Franta doreste sa isi demonstreze capacitatile militare in misiuni care de obicei sunt conduse de catre Statele Unite.

Statul francez poate profita de contextul creat, putand oferi o identitate mai puternica pe plan militar Uniunii Europene, devenind in acelasi timp si cea mai puternica voce europeana cu privire la instalarea pacii in Orientul Mijlociu, cu atat mai mult cu cat Parlamentul Marii Britanii a blocat orice posibila interventie militara a Regatului in Siria.

"Marea Britanie este paralizata in acest moment, Franta fiind urmatorul stat european care poate sustine interventia SUA in Siria. Celelalte state nu au mentalitatea de a actiona ca o putere europeana, excluzand Elvetia, care are o politica pacifista, incercand sa evite toate dramele externe si sa ramana cat mai neutra", a declarat fostul ministru francez de Externe Hubert Vedrine.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Franta interventie Siria, #Franta armata Siria, #criza Siria Franta, #geopolitica orientul mijlociu , #Siria
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Frantzujii au cam uitat ce inseamna razboiul si, se pare, ...
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5