Efectele bombardamentelor Rusiei in Siria: Opozitia boicoteaza negocierile de pace

Autor: Ana Ilie
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 11:41
3339 citiri
Efectele bombardamentelor Rusiei in Siria: Opozitia boicoteaza negocierile de pace
Foto: Hepta.ro

Gruparea siriana de opozitie Coalitia Nationala a anuntat, duminica, ca va boicota negocierile de pace propuse de trimisul ONU Staffan de Mistura. Refuzul de a participa la negocieri este o consecinta a temerilor grupului de opozitie cu privire la loviturile aeriene ale Rusiei in Siria.

Coalitia Nationala "a decis sa nu participe in grupurile de lucru consultative si considera ca aderarea la comunicatul de la Geneva si la rezolutiile Consiliului de Securitate ONU precum si incetarea agresiunii ruse sunt baza reluarii procesului de negociere", se arata intr-un comunicat citat de France24.

Comunicatul de la Geneva este un document agreat la o conferinta de pace in 2012 pe baza caruia s-au intocmit principiile de baza ale unui acord de pace in Siria, inclusiv formarea unui organism de guvernare de tranzitie, cu puteri executive. Opozitia sustine ca presedintele Bashar al-Assad nu poate ramane in perioada de tranzitie in nicio formula, insa regimul acestuia sustine ca plecarea presedintelui nici nu se pune in discutie.

Putin spune care e obiectivul Rusiei in Siria: Prietenii nostri sirieni stiu foarte bine asta (Video)

De Mistura a propus in iulie formarea de grupuri de lucru compuse din reprezentanti ai Opozitiei si Guvernului care sa discute chestiuni precum protejarea civililor, insa aceste discutii nu au reusit sa inceapa. Opozitia e dezamagita de natura consultativa a propunerii si considera ca acestea nu sunt adevarate negocieri de pace.

Coalitia a criticat si campania rusa de bombardamente aeriene in Siria, lansata la 30 septembrie, pe motiv ca este incompatibila cu rolul Rusiei in Consiliul de Securitate ONU si rolul tarii in discutiile de pace din Siria.

Rusia sustine insa ca bombardamentele, coordonate cu Guvernul sirian, vizeaza gruparea terorista Statul Islamic. Opozitia si Occidentul spun ca Moscova s-a concentrat mai mult pe rebelii moderati, incercand sa sprijine guvernul Assad.

"Agresiunea Rusiei reprezinta o incalcare a dreptului international si sprijin pentru regim in uciderea civililor, comiterea de crimke de razboi, genocid si crime impotriva umanitatii", a aratat Coalitia.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Siria bombardamente Rusia, #Siria opozitie refuz negocieri , #Siria