Expertii avertizeaza: Razboiul din Siria va mai dura inca zece ani

Vineri, 07 Martie 2014, ora 11:32
2293 citiri
Expertii avertizeaza: Razboiul din Siria va mai dura inca zece ani
Foto: New York Times

Expertii avertizeaza ca sangerosul razboi civil din Siria ar mai putea dura inca cel putin un deceniu, in contextul in care Rusia si Iran sustin regimul presedintelui Bashar al Assad, iar grupurile jihadiste comit tot mai multe atentate.

Specialistii au avertizat parlamentarii americani ca situatia din Siria ar putea deveni si mai grava, Channel News Asia.

Liderul sirian a ales in mod deliberat o "strategie machiavellica" impotriva insurgentilor, in timp ce grupurile militante prind tot mai multa putere, Statele Unite fiind in situatia de a lupta, cu putine resurse, pe doua fronturi, sustin expertii.

Assad: O interventie militara in Siria ar institui haos si extremism in regiune

"Acum este clar ca inlaturarea lui Assad nu mai este inevitabila, dupa cum credeau toti analistii in urma cu un an", a afirmat analistul Daveed Gartenstein-Ross, facand referire la predictiile increzatoare ale unor experti din Administratia lui Barack Obama, potrivit carora zilele presedintelui Siriei sunt numarate.

"Cel mai probabil scenariu este cel anticipat de agentiile secrete ale SUA, care spun ca razboiul va continua inca un deceniu sau chiar mai mult", le-a spus el membrilor Comitetulul de afaceri externe din Senatul american.

Negocierile de pace de la Geneva, orchestrate de Statele Unite si Rusia, au esuat la sfarsitul lunii februarie dupa numai doua runde de discutii. Pana in acest moment, nu a fost stabilita o data pentru reluarea negocierilor.

Violente extreme: Mii de oameni au murit in Siria in timpul negocierilor de pace de la Geneva

Intre timp, conducerea lui Assad este sustinuta prin pomparea de arme si bani lichizi de la Teheran si Moscova, el hotarand sa nu intervina impotriva grupurilor militante.

Luna aceasta se implinesc trei ani de la revolta din Siria impotriva lui Bashar al Assad, care a izbucnit pe 15 martie 2011. Aceasta a devenit tot mai violenta de-a lungul timpului. Pana acum, peste 140.000 de oameni au murit, iar 2,5 milioane de sirieni si-au parasit tara pentru a fugi din calea razboiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#razboi civil Siria, #razboi Siria deceniu, #razboi Siria 10 ani, #razboi Siria experti , #Siria