Financial Times: Strategii se intreaba daca operatiunea lui Putin in Siria are scopuri militare sau politice

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 18:14
2857 citiri
Financial Times: Strategii se intreaba daca operatiunea lui Putin in Siria are scopuri militare sau politice
Foto: Twitter / Raed Fares

Politicienii si strategii occidentali incearca sa determine care sunt scopurile militare ale presedintelui rus Vladimir Putin in Siria si daca intentioneaza sa ajute regimul presedintelui Bashar al-Assad sa recupereze teritoriul pierdut in fata fortelor opozitiei, comenteaza Financial Times.

Chiar daca si-a aratat deja forta in Orientul Mijlociu si in pofida protestelor din partea Washingtonului, Europei si statelor din Golful Persic, Rusia continua sa isi consolideze fortele din Siria.

Ca si in cazul bazei sale din Latakia, Moscova isi consolideaza in prezent baza navala de la Tartus, cu o subunitate antiterorista de nave. Printre acestea se va afla si crucisatorul lansator de rachete Moskva si nava de desant Saratov.

Bazele armatei siriene de la Istamo si al-Sanobar sunt de asemenea modernizate, imaginile din satelit sugerand prezenta unor corturi si echipamente rusesti acolo, potrivit analistilor de la IHS Jane's.

Multi se intreaba insa daca operatiunea militara a lui Putin este un mijloc de a atinge un scop politic - folosirea armelor ca metoda de a controla fortat agenda diplomatica internationala - sau daca este un scop in sine, avand obiective militare specifice.

Rusia, in razboiul din Siria: Primele raiduri aeriene in Raqqa, fief al Statului Islamic LIVE

Preocupati de ceea ce s-a intamplat in Ucraina, unde diplomatia a fost uneori un mod de a distrage atentia de la actiunile rusilor in teren, unii strategi militari de la NATO se tem ca actiunile Rusiei reprezinta un prim pas al unui plan de a oferi si mai mult sprijin militar regimului al-Assad.

"Pana vom vedea incotro se indreapta Rusia si pentru cat timp, trebuie sa fim foarte atenti", afirma Anthony Cordesman, director de strategie la institutul CSIS. "Exista inca multa incertitudine. Majoritatea fortelor terestre pe care le au sunt acolo pentru a-si apara bazele aeriene, dar au de asemenea suficiente pentru a le desfasura in cadrul armatei siriene. Exista o dinamica militara, dar si una politica", a adaugat el.

Fortele ruse din Siria, pentru moment, sunt limitate, dar potente. In Latakia, unde a fost creat recent un aerodrom militar de mari dimensiuni, Rusia are 12 avioane de tip Su-25 Frogfoot si 12 avioane Su-24 Fencer, precum si 12 elicoptere de atac de tip Mi-24. Aceste aeronave sunt ideale pentru bombardarea unor tinte militare in sprijinul operatiunilor terestre. Ele nu sunt aeronave de anduranta si nici nu sunt dotate pentru atacuri de precizie.

Rusia, bombardamente in Siria: Operatiunile vor dura luni de zile si se vor intensifica. Primele discutii cu SUA

La baza aeriana Bassel al-Assad, Rusia are cel putin patru avioane de tip Su-30 Flanker, adecvate pentru aparare antiaeriana. Potrivit analistilor, prezenta lor ofera Rusiei control asupra spatiului aerian. Tinand cont de lipsa capacitatilor aeriene ale rebelilor, prezenta acestor avioane poate fi considerata o incercare de a impiedica interventia SUA si a aliatilor lor in sprijinul fortelor rebelilor.

In opinia lui Jonathan Eyal, director international la institutul RUSI, mobilizarea fortelor ruse "este menita in primul rand sa obtina rezultate politice". "Sunt convins 100% ca nu au nici o intentie sa aiba trupe ruse implicate in lupte", a subliniat el. Putin "va fi pregatit sa dubleze (efectivele), dar pana in punctul in care va fi credibil. Strategia este sa forteze Rusia in orice discutie politica viitoare despre Siria".

Siria fierbe: Rusia lanseaza noi raiduri aeriene, SUA sunt ingrijorate. Urmeaza ofensiva terestra? (Video)

Altii considera insa ca rusii au obiective militare tactice. Joi, un avion de spionaj Ilyushin Il-20 a sosit in Latakia, ceea ce indica o posibila intensificare a operatiunii militare.

"Evident, Putin nu vrea o operatiune masiva. Dar poate este interesat de un razboi mic si victorios - o campanie de cateva saptamani sau luni pentru a micsora teritoriul rebelilor si a-l consolida pe al-Assad. Cred ca exista atat scopuri politice, cat si militare", a apreciat Alex Kokchurov, analist pe probleme legate de Rusia la IHS Jane's.

Aceasta evaluare se potriveste cu ceea ce multe persoane din randul NATO considera ca este o forma a aventurismului Kremlinului in Ucraina transpus in Orientul Mijlociu.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Rusia Putin interventie Siria, #Financial Times Rusia armata Siria , #Siria