Gata cu vorbele, dupa atacul chimic din Siria. Domnule Trump, e timpul sa facem ceva!

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 23:30
12733 citiri
Gata cu vorbele, dupa atacul chimic din Siria. Domnule Trump, e timpul sa facem ceva!
Foto: Hepta.ro

Razboiul este inca departe de sfarsit in Siria, de unde au fugit milioane de oameni si sute de mii au murit, in ultimii sase ani. Marti, lumea a asistat din nou, inca o data, la imagini teribile cu copii sirieni morti sau muribunzi.

Acestia au fost victimele inocente ale atacului cu arme chimice asupra satului Khan Sheikhou, din provincia Idlib, unde au murit astfel cel putin 70 de oameni.

Si mai grav este nu ca acesta a constituit cel mai grav atac cu arme chimice de la cel produs in luna august 2013, in Ghouta, suburbie a Damascului, cand dupa unele estimari au murit cel putin 1.200 de oameni, ci faptul ca liderii mondiali nu dau semne incurajatoare ca ar putea contribui decisiv la incheierea razboiului.

Spre exemplu, Casa Alba a dat vina pe Administratia Obama si a anuntat ferm ca "Statele Unite stau alaturi de aliatii nostri din lume pentru a condamna acest act intolerabil".

In plus, alaturi de Marea Britanie si Franta, Statele Unite au prezentat un proiect de rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU prin care condamna atacul chimic, in timp ce Rusia nici macar nu a recunoscut un astfel de atac, ci a sustinut ca a fost vorba despre un accident al aviatiei siriene.

Folosirea armelor chimice in Siria a devenit o traditie. China si Rusia sunt ingaduitoare, Assad pandeste cand nu se uita nimeni

Rebecca Hersman aminteste, intr-un amplu articol pentru Foreign Policy, ca anul trecut Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) si ONU au ajuns oficial la concluzia ca fortele armate ale Siriei au fost cele responsabile pentru trei atacuri cu arme chimice, in anii 2014 si 2015, pentru ca aceste atacuri au necesitat folosirea elicopterelor, aflate doar in posesia Guvernului sirian.

Organizatia Human Rights Watch a identificat apoi alte cel putin opt atacuri chimice care au avut loc intre noiembrie si decembrie 2016, iar din ianuarie 2017 o misiune a OPCW a inregistrat tot atatea folosiri ale armelor chimice.

Chiar si asa, insa, pe 28 februarie, China si Rusia au exprimat un veto asupra unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, ce ar fi urmat sa sanctioneze partile care, potrivit misiunii OPCW, ar fi dus la indeplinire atacurile chimice.

Astfel, sustine autoarea, mai este vreo surpriza faptul ca regimul Assad s-a simtit incurajat sa continue folosirea armelor chimice?

De altfel, folosirea tot mai des a armelor chimice a urmat un tipar observat de mai multe ori in ultimii ani. Atunci cand comunitatea internationala, cu precadere Statele Unite, pare distrasa de alte chestiuni, regimul sirian profita de oportunitate pentru victorii pe campul de lupta, prin folosirea atacurilor chimice, mai ales in zone unde a stagnat progresul militar prin metode conventionale.

Si de ce face regimul Assad toate astea? Simplu, pentru ca poate si pentru ca functioneaza.

Apel catre Statele Unite: Nu aruncati vina si aratati cu degetul, ci actionati imediat!

Potrivit autoarei, putem sa dezbatem ce ar fi trebuit facut in trecut in aceasta privinta, insa este mult mai important sa actionam acum. Trebuie sa ne asteptam ca asemenea atacuri vor continua si, probabil, vor spori, iar comunitatea internationala trebuie sa intensifice o presiune sustinuta, astfel incat atacurile sa nu se repete.

Astfel, scrie Foreign Policy, Statele Unite trebuie sa ceara Consiliului de Securitate al ONU sa actioneze si sa traga la raspundere Rusia pentru ca apara atrocitatile facute de Assad. Administratia Trump trebuie sa ceara cu insistenta trimiterea imediata de anchetatori pe teren pentru a strange dovezi esentiale, a intervieva martorii si victimele si a se asigura ca nu se va pierde istoricul acestor crime.

In plus, comunitatea internationala ar trebui sa ceara mentinerea la sol a aeronavelor siriene, mai ales a elicopterelor, care ar fi fost folosite ca principal mijloc de livrare a munitiei chimice.

De asemenea, sanctiunile ar trebui sa vizeze guvernul sirian, dar si entitatile care au legatura cu aceste atrocitati, la nivel individual si de organizatie.

In cele din urma, comunitatea internationala trebuie sa sustina si sa elaboreze un depozit de dovezi solide si o evidenta a victimelor, pentru a fi siguri ca aceste crime sunt documentate in totalitate, iar dovezile pastrate in speranta ca bratul justitiei poate ajunge la criminalii de razboi in anii ce vor urma.

Hersman scrie ca, desi presedintele Donald Trump a mostenit un razboi catastrofal in Siria, unde pare ca atrocitatea nu are limite, a arunca vina si a arata cu degetul nu va salva nicio viata de copil, nu va face dreptate niciunei mame indurerate si nici nu va aduce inapoi vreun refugiat.

Multe vorbe din partea liderilor mondiali, putine indemnuri la interventie

Donald Trump a "corectat" declaratiile purtatorului sau de cuvant, miercuri, insa tot ce a spus despre situatia din Siria au fost tot vorbe goale, fara intentii clare de actiune, potrivit CNN: "Atacul de ieri (marti - n.red.) asupra copiilor a avut un mare impact asupra mea. Mare impact. A fost un lucru oribil. Si l-am urmarit si l-am vazut si nu se poate mai rau de atat. Este foarte, foarte posibil - si va spun ca deja s-a intamplat - ca atitudinea mea fata de Siria si Assad s-a schimbat foarte mult. (...) Acum am o responsabilitate si voi avea acea responsabilitate si o voi purta foarte mandru. Este acum responsabilitatea mea".

De altfel, NPR scrie ca lumea asteapta sa vada ce fel de lider va fi Trump, dupa atacul din Siria.

In schimb, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a avut o pozitie mult mai ferma si a aratat spre Rusia: "Cati copii trebuie sa mai moara pentru ca Rusiei sa ii pese? Daca Rusia are influenta in Siria pe care sustine ca o are, trebuie sa vedem ca o foloseste", noteaza ITV.

Condamnari ale atacului au venit si din partea ministrului de Exerne britanic, Boris Johnson, care a cerut o ancheta, insa fara a invinovati fortele lui Assad, si a celui de Externe francez, Jean-Marc Ayrault, care a vorbit despre atrocitatea acestui act, cerand o intalnire de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, scrie Newsweek.

Presedintele turc Recep Erdogan a spus ca este "intristat" de imaginile cu copiii morti, invinovatindu-l pentru atac pe Assad, pe care l-a numit "criminal", in timp ce presedintele francez Francois Hollande a cerut sanctiuni impotriva regimului de la Damasc.

La randul sau, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vorbit despre "evenimentele oribile care demonstreaza ca, din pacate, crime de razboi au loc in Siria si ca legea internationala umanitara este incalcata frecvent", transmite The Independent.

Printre putinele voci care chiar au indemnat la actiune se numara Israelul. Premierul Beniamin Netaniahu a facut un astfel de apel: "Israelul cere comunitatii internationale sa-si desavarseasca angajamentul din 2013 si sa inlature armele chimice din Siria", scrie Haaretz.

La randul sau, si ministrul de Interne Arie Deri a scris pe Twitter ca Israelul trebuie sa intervina in situatia din Siria.

Insa chiar si aici sunt politicieni care sunt rezervati cand vine vorba despre actiune in forta. Spre exemplu, Tzipi Hotoveli, adjunctul ministrului de Externe: "Israelul a avut dreptate in acesti ultimi sase ani sa nu se implice militar in conflictul sirian", scrie si World Israel News. Hotoveli sustine ca Israelul ar trebui sa aiba doar un rol diplomatic in solutionarea conflictului din Siria.

Calculele diplomatice

In ce priveste aceasta solutie, BBC noteaza ca sansele de reusita nu sunt foarte mari, mai ales ca reactia internationala dupa ultimul episod de marti este una previzibila.

De vreme ce Rusia deja a venit cu un alibi pentru regimul sirian, sub forma "atacului accidental", nu se stie ce poate iesi din intalnirea Consiliului de Securitate al ONU, care a fost constant divizat pe tema Siriei de la inceputul crizei. Insa calculele ar putea fi schimbate de atacul chimic.

Precedentul din august 2013 a unit Washingtonul si Moscova, chiar daca pentru scurt timp, insa mult anuntata de catre Administratia Trump restabilire a legaturilor cu Rusia s-a dovedit a fi evaziva. Ramane de vazut daca ultima tragedie poate fi declansatorul in acest sens.

Criza siriana a intrat incontestabil intr-o noua faza - cu noi amenintari si noi provocari aparute -, iar pacea pare mai departe ca niciodata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#interventie siria, #actiune militara Siria, #Donald Trump Siria, #atac arme chimice Siria, #condamnare atac Siria, #lideri mondiali atac Siria , #Siria