Incredibila poveste a primului cosmonaut sirian: De la "Neil Armstrong al lumii arabe", la refugiat

Marti, 01 Martie 2016, ora 22:08
5887 citiri
Incredibila poveste a primului cosmonaut sirian: De la "Neil Armstrong al lumii arabe", la refugiat
Foto: Ziare.com/Anca Magurean (Arhiva)

In anul 1987, Muhammad Faris a devenit un erou national in Siria, dupa ce a zburat in spatiu, cu sovieticii. Aflat in exil in Turcia, acum el are alta misiune: ii ajuta pe compatriotii sai refugiati.

Povestea lui "Neil Armstrong al lumii arabe", asa cum este numit Faris, este prezentata intr-un amplu material-portret pe The Guardian.

Faris are un birou micut intr-o cladire darapanata din Fatih, Istanbul. Este refugiat, la fel ca toti oamenii care misuna prin Fatih. A fost pilot de vanatoare, cosmonaut, consilier militar al regimului Assad, protestatar, rebel, dezertor. Abia acum, insa, se confrunta cu cea mai mare provocare din viata sa.

Siria: Povestea profesoarei alungata din Raqqa de fostii elevi, deveniti peste noapte jihadisti

In Siria, Faris este un erou national: o scoala, un aeroport si o strada au fost numite dupa el. Peretele micului sau birou este plin de medalii primite pentru a-i onora cariera de cosmonaut. In Turcia, insa, departe de Alep, orasul lui de bastina, barbatul militeaza pentru schimbari democratice in Siria "prin cuvinte, nu prin arme".

Primul sirian in spatiu - a fost sabotat de Assad

In 1985, el a fost unul dintre cei patru tineri sirieni care aveau sa se alature programului de formare Interkosmos, pentru aliati ai Uniunii Sovietice. Inainte mai fusese in spatiu un arab, sultanul Bin Salman Al Saud, un membru al familiei regale saudite, dar niciodata un cosmonaut profesionist arab.

In total, au fost 60 de candidati sirieni pentru Interkosmos, dar doar patru au reusit sa intre in program: doi alawiti (la fel ca Assad, presedintele sirian), un etnic druz si al patrulea, Faris, sunnit.

O poveste sfasietoare: Refugiatul sirian salvat de Internet (Foto & video)

Desi Razboiul Rece se incheiase, relatiile SUA cu Iranul si aliatul sau Siria s-au deteriorat. Legaturile siriene cu Uniunea Sovietica au fost puternice: Rusia l-a sustinut tatal lui Bashar, Hafez Assad, in ascensiunea sa la putere intr-o lovitura de stat in 1970. In schimb, sovieticii au fost lasati sa deschida o baza navala in Tartus, care se afla in mainile rusesti si astazi.

Sunnitii reprezinta mai mult de 80% din populatia tarii, lucru care era perceput de conducerea Siriei ca o amenintare. Hafez Assad a trimis asadar o delegatie la Moscova, care urma sa-i "ajute" pe rusi sa aleaga unul dintre cei doi alawiti pentru a zbura in spatiu. Unul dintre ei a avut o problema medicala si s-a retras, druzul nu a facut fata. Faris era cel mai potrivit pentru aceasta misiune. "Era mai usor ca delegatia siriana sa ma numeasca premier decat sa ma lase sa fiu primul sirian in spatiu", povesteste acum barbatul.

Totusi, rusii l-au ales pe el, in ciuda presiunilor facute de Assad. Faris a ajuns in spatiu, iar calatoria i-a schimbat viata. Impreuna cu rusii, a efectuat experimente stiintifice si a fotografiat Siria din cosmos. "Cand am vazut lumea intreaga prin fereastra aia mica, nu exista 'noi' si 'ei', era o lumea fara politica", povesteste el. Chiar atunci, acolo in spatiu, a decis sa renunte la armata si sa se dedice educarii poporului sirian, caruia sa-i vorbeasca despre astronomie, despre stiinta in general.

Povestea unei americance de 20 de ani care s-a alaturat Statului Islamic in Siria

Cand Faris a revenit pe Pamant, a fost primit ca un erou national. Era un om umil, care se calificase cu doar ani in urma ca pilot. In ciuda tuturor obstacolelor, a reusit sa se ridice si sa ajunga, la propriu, la stele.

Assad voia ca poporul sa ramana needucat

I-a cerut atunci presedintelui sa finanteze un institut national de stiinta spatiala, pentru ca si alti sirieni sa zboare in spatiu. Raspunsul a fost categoric: "nu".

"El (Hafez Assad - n. red.) voia ca poporul sa ramana needucat si decimat. In asta sta puterea dictatorilor. Pentru el era periculos un institut de stiinta spatiala", spune Faris. In schimb, Faris a fost instalat la scoala de aviatie, unde avea sa-i invete pe alti tineri sirieni sa piloteze avioane de lupta.

Atunci cand Hafez a murit si fiul sau, Bashar, a preluat puterea in 2000, Faris a fost printre primii care l-au intalnit. "Ca si tatal sau, Bashar a fost un dusman pentru societate", puncteaza Faris. Cum conducea academia de aviatie, a devenit consilier militar, in speranta ca i se va permite in anul urmator sa se intoarca linistit in mediul academic.

Planurile sale n-au decurs asa cum se astepta. A izbucnit Primavara Araba, care s-a raspandit in intreaga regiune.

De la astronaut la protestatar

"Cand au inceput protestele, manifestatiile erau pasnice, doua luni asa au fost", povesteste Faris. El si sotia sa s-au alaturat unui mars in Damasc si au facut apel pentru o reforma pasnica. Au fost amenintati de sustinatorii regimului Assad, dar au continuat sa iasa in strada. Faris si sotia sa au discutat despre proteste direct cu autoritatile, cerandu-le sa faca schimbari blande, dar "ei (oamenii lui Assad) au crezut ca erau zei".

De la protestatar la dezertor

Cand au izbucnit violentele, Faris a privit cum fostii sai studenti au fost "spalati pe creier" sa-si atace propriul popor. Astazi, unii dintre cei mai buni fosti studenti ai sai sunt lideri militari, care controleaza misiuni guvernamentale cruciale. Cei mai multi, insa, au fugit din Siria, iar de partea lui Assad au ramas in, in majoritate, doar alawitii.

Povestea cumplita a doua neveste scapate din ghearele Statului Islamic: Despre regrete si spaima ca vor fi gasite

Dupa ce lucrurile au degenerat in Siria, Faris a inceput sa-si planuiasca fuga. "De patru ori, de patru ori eram pregatit, dar mi-am dat seama ca nu va functiona. Am luat in considerare mai multe trasee", marturiseste barbatul. Cu trei copii si o sotie care fugeau cu el, nimic nu putea fi lasat la voia intamplarii. Au reusit in cele din urma in 2011 sa treaca granita cu Turcia. Si astazi, Faris ramane dezertorul cu cel mai inalt grad din regimul lui Assad.

Ucigasii si sustinatorii lor din Rusia

In biroul sau din Istanbul, Faris, azi in varsta de 64 de ani, inca mai are medaliile castigate in Uniunea Sovietica: Ordinul Lenin si Erou al Uniunii Sovietice. Fostii sai colegi si prieteni din Rusia s-au oferit sa-l ajute. Dar sirianul se gandeste cu dezgust la ideea de a pretinde azil acolo. "Putin nu este Uniunea Sovietica. Acesti rusi de azi... ei sunt ucigasi si sustinatori ai criminalilor. Au pe maini sangele a cel putin 2000 de civili", este de parere el.

De cand se afla in Turcia, Rusia l-a invitat la mai multe conferinte, dar a refuzat: "Ei trebuie sa inceteze cu violenta. Din pacate, eu inteleg cum gandesc ei, asa ca nu pot fi prietenul lor".

A primit oferte de la mai multe ONG-uri, care s-au oferit sa-l ajute sa obtina azil in alta parte. Pe Faris il supara acest lucru, el crede ca vor sa-l foloseasca pentru "propaganda". E furios si pe Europa, si SUA, pentru ca nu au intervenit in Siria "atunci cand era nevoie".

Deocamdata, el nu pleaca nicaieri. Este consultat in mod frecvent de catre guvernul turc cu privire la drepturile refugiatilor sirieni. Este, de asemenea, parte a Comitetului National de Coordonare pentru Schimbare Democratica in Siria, un grup anti-Assad si anti-violenta.

"Visul meu este sa stau in tara mea, in gradina mea, si vad copiii cum joaca afara, fara teama de bombe. Voi trai asta, chiar cred acest lucru. Am vrut doar un viitor mai bun pentru copiii mei, dar influenta externa in Siria a intors totul cu susul in jos", este de parere barbatul.

Cu lacrimi in ochi, el vorbeste despre "acasa". Crede ca vina pentru ascensiunea Statului Islamic o poarta tari precum Arabia Saudita si Pakistan si spune ca nu are o solutie pentru situatia actuala. Totusi, el este sigur ca "nu este vorba de religie si de arme, ele nu vor rezolva situatia, este vorba de speranta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Poveste cosmonaut Siria, #Muhammad Faris refugiat cosmonaut , #Siria