Luptele se incing in Siria: Cel putin 25 de morti in explozii la Alep, asalt final la Homs

Autor: Ana Ilie
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:57
2543 citiri
Luptele se incing in Siria: Cel putin 25 de morti in explozii la Alep, asalt final la Homs

Cateva explozii au zguduit, vineri, orasul sirian nordic Alep, a anuntat televiziunea siriana de stat, care a precizat ca sunt cel putin 25 de victime, atat printre soldati cat si printre civili. 175 de persoane ar fi ranite.

Televiziunea de stat a relatat ca au avut loc "doua explozii teroriste" in Alep, vizand o ramura a serviciilor de informatii militare si o baza a fortei de securitate, scrie Reuters.

Ulterior, Armata Libera Siriana a revendicat atacurile. Armata Libera Siriana este alcatuita din dezertori din armata siriana si rebeli inarmati.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, compus din activisti sirieni, a anuntat insa ca este vorba despre trei explozii, inclusiv una in apropiere de cladirea fortelor de securitate din oras. De asemenea, au avut loc schimburi de focuri.

Alep, principalul centru comercial al Siriei, a fost relativ linistit in timpul celor 11 luni de cand a inceput revolta populara impotriva presedintelui Bashar al-Assad, insa in ultimele saptamani au avut loc aici tot mai multe proteste si violente.

In acelasi timp, in Homs, scena unor bombardamente sustinute ale fortelor de securitate, localnicii se asteptau, vineri sau sambata, sa urmeze asaltul final al trupelor lui Assad impotriva localitatii ce a reprezentat centrul revoltelor din ultimul an.

Assad, care tocmai a capatat asigurari noi privind sustinerea Rusiei, ignora apelurile internationale de a opri masacrul din Homs, unde cel putin 400 de persoane au murit doar in ultimele sase zile.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a condamnat "brutalitatea ingrozitoare" a operatiunii de inabusire a revoltei impotriva lui Assad, iar ambasadorul Turciei la Uniunea Europeana a avertizat ca tara va aluneca intr-un razboi civil sangeros ce ar putea inflama intreaga regiune.

Diplomatii din occident si lumea araba desfasoara o serie de intalniri si discutii pe marginea unei solutii, insa, deoarece au exclus deocamdata o misiune militara, ramane de vazut cum il vor convinge pe Assad sa renunte la putere. Rusia a avertizat ca nimeni nu ar trebui sa se amestece in treburile interne ale Siriei.

Activistii din Homs spun ca in ultimele doua zile au fost tirmise in oras alte tancuri si trupe, ceea ce ar semnala ca se pregateste un mare atac impotriva zonelor locuite de sunniti, unde traiesc sute de mii de oameni.

Rebelii, depasiti numeric si ca inarmare, se pregatesc totusi sa se opuna din rasputeri fortelor guvernamentale. Armata Libera Siriana a anuntat ca va apara orasul "pana la ultima picatura de sange".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Armata israeliană a anunțat vineri, 19 aprilie, că a efectuat un atac cu rachetă vizând o unitate de apărare aeriană în sudul Siriei şi a cauzat pagube, scrie agenţia oficială siriană...
#Siria, #violente Siria, #lupte Siria, #Homs varsare sange, #atac Homs, #explozii Alep , #Siria