Marturii din Alep, orasul sirian macinat de razboi

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 22:21
6696 citiri
Marturii din Alep, orasul sirian macinat de razboi
Foto: Ziare.com/Anca Magureanu (Arhiva)

Alep este o regiune aproape distrusa, iar bombardamentele zilnice amintesc de razboiul care macina Siria. La inceputul acestei luni, regimul presedintelui Bashar al-Assad a taiat accesul la drumul principal de la Alep spre granita cu Turcia, o masura luata impotriva rebelilor. Insa au fost oprite in acest mod si ONG-urile care incercau sa aduca provizii pentru populatia saraca din Alep.

Se estimeaza ca in jur de 320.000 de oameni traiesc, la limita subzistentei, in orasul sirian. Locuitorii sufera in multe feluri: sunt infometati, nu au combustibil. Iar a iesi din Alep e la fel de periculos ca a ramane in oras.

Corespondentul CNN Frederik Pleitgen a descoperit, insa, ca in multe zone ale orasului, controlate de guvern, viata merge inainte. Familiile se duc la piata, cumpara fructe proaspete, paine si altele de-ale gurii, nu departe de prima linie razboiului. In ciuda unei scene relativ calma, unii locuitori au declarat ca se tem pentru viata lor.

Liderul unei tari UE: Trimiteti refugiatii inapoi in Turcia!

"Eu cred ca am indurat deja 80% din totul raul, sper ca restul de 20% se va termina curand", spune un barbat din Alep. Un altul vorbeste despre "condiitile extrem de dure" din oras, insa crede ca "dreptatea va fi de partea corecta".

Intr-una dintre principalele zone ale orasului aflat sub controlul guvernului sirian, exista un generator urias. Oamenii n-au curent electric toata ziua, electricitatea e un lux in Siria.

Dincolo de catastrofa umanitara, situatia dificila din Alep arata si cat de repede se poate schimba campul de lupta sirian. Pentru o mare parte din 2015, fortele lui Assad au fost in defensiva. Rebelii isi consolidau pozitiile si controlau orase precum Idlib, la marginea Alep. Regimul Assad, Iranul si Rusia s-au aliat, iar acum fortele guvernamentale au preluat controlul asupra regiunii.

Turcia a inceput sa ridice corturi si sa imparta ajutoare miilor de noi refugiati sirieni stransi la granita sa, care sunt impiedicati sa mai intre in tara ce a atins deja limita maxima in ceea ce priveste acordarea de gazduire sirienilor care fug din fata violentelor.

Aproximativ 35.000 de oameni care au fugit din fata ofensivei Guvernului sirian in Alep sunt blocati la granita cu Turcia, care nu le mai permite intrarea, in pofida apelurilor UE de a deschide granita.

Turcia incearca o abordare noua la criza refugiatilor: Activitate intensa la granita

In Turcia se afla deja peste 2,5 milioane de refugiati sirieni si vicepremierul Numan Kurtulmus a anuntat ca tara "si-a atins capacitatea de a absorbi refugiatii". Oamenii nu raman in Turcia, majoritatea dorindu-si sa ajunga in Europa, pentru a cere azil. Numai anul trecut in Europa au patruns ilegal peste un milion de refugiati, majoritatea sirieni, aflux ce a dus la o ampla criza dar si la o dezbatere apriga cu privire la limitele ospitalitatii europene.

Turcia se afla in pozitia delicata de a incerca sa ofere refugiu celor care fug din fata violentelor din tara lor si de a reduce numarul celor care isi risca viata in calatoria catre Europa, deseori la mana unor traficanti fara scrupule. Nici Europa nu se afla intr-o pozitie mai confortabila: pe de o parte solicita Ankarei sa permita refugierea celor persecutati, iar pe de alta parte vrea ca tara sa faca mai mult pentru a stavili afluxul de imigranti in Europa.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Siria oras Alep, #razboi Siria Alep , #Siria