Nou bilant dramatic: Aproape un sfert de milion de victime in conflictul din Siria

Vineri, 07 August 2015, ora 10:11
2417 citiri
Nou bilant dramatic: Aproape un sfert de milion de victime in conflictul din Siria
Foto: Hepta.ro

Razboiul din Siria a facut in patru ani peste 240.000 de morti, dintre care 12.000 de copii, conform unui nou bilant al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informeaza France Presse.

Este vorba de o crestere de peste 10.000 de morti in aproape doua luni, conform acestei organizatii cu sediul in Marea Britanie, care dispune de o retea vasta de surse in Siria si stabileste cu meticulozitate bilantul mortilor de la inceputul razboiului.

"Am numarat 240.381 de morti de la inceputul revoltei impotriva regimului condus de Bashar al-Assad in martie 2011", a declarat joi pentru AFP Rami Abdel Rahmane, director al OSDO.

Conform bilantului, numarul mortilor in randul civililor se ridica la 71.781, dintre care 11.964 copii. Bilantul releva de asemenea 42.384 de morti printre combatantii de nationalitate siriana - rebeli, dezertori, jihadisti si kurzi. Printre jihadistii straini veniti sa lupte in Siria au fost inregistrati 34.375 de morti.

Insa bilantul cel mai sangeros se inregistreaza in randul fortelor regimului, cu 88.616 morti, o treime dintre persoanele care si-au pierdut viata in acest razboi. Printre ei, ONG-ul a numarat 50.570 de soldati, 33.839 de membri ai Fortelor de Aparare Nationala (militii), 903 membri ai organizatiei siite libaneze Hezbollah si 3.304 de membri ai unor militii siite venite din alte tari.

Potrivit OSDO, pentru 3.225 de victime nu a fost stabilita identitatea.

Organizatia sustine de asemenea ca bilantul real este cu siguranta mai ridicat decat cei 240.000 de morti numarati.

Bilantul nu ia in considerare peste 30.000 de disparuti, dintre care 20.000 s-ar afla in inchisorile regimului, 9.000 de membri ai unor forte loialiste din randul rebelilor si peste 4.000 de persoane rapite de gruparea extremista Statul Islamic.

Jihadistii din Siria sunt banuiti ca au folosit arme chimice

Nu sunt cuprinsi in bilant nici sutele de kurzi si non-kurzi straini veniti sa lupte impotriva Statului Islamic alaturi de Unitatile de Protectie a Poporului Kurd.

Conflictul din Siria a fost declansat in martie 2011 de represiunea sangeroasa asupra unor manifestatii antiguvernamentale pasnice care au degenerat in revolta armata si apoi in razboi civil brutal, cu un bilant umanitar dramatic.

La lupte participa fortele regimului, rebelii, kurzii si jihadistii, care se confrunta pe un teritoriu tot mai divizat, jumatate din populatie fiind stramutata sau refugiata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#bilant conflict Siria, #morti Siria inceput conflict, #copii morti Siria, #victime Siria statistici oficiale , #Siria