O premiera mondiala la portile Siriei: razboiul cu fata umana

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 07:25
2569 citiri
O premiera mondiala la portile Siriei: razboiul cu fata umana
Foto: Huffingtonpost

Este foarte limpede ca presedintele Barak Obama a scos sabia din teaca, pentru ca Siria sa intelaga, in sfarsit, cu cine are de-a face, dar a ramas neclar daca sabia are ca scop sa-i stopeze capacitatea regimului lui Assad de a fabrica arme chimice sau sa-l pedepseasca pentru cele pe care le-a fabricat deja.

In orice caz, o misiune de descurajare privind producerea acestor arme este mult mai jusitificata sub aspectul dreptului international decat una strict punitiva, comenteaza Project Syndicate.

Prevenire sau pedeapsa?

Prevenirea eventualelor viitoare atacuri are un vadit caracter umanitar, iar Carta Natiunilor Unite prevede asemenea posibilitati, ce e drept nu tocmai clar, dar le prevede.

In schimb, Carta este categorica impotriva uilizarii de forta armata, atunci cand ne referim la integritatea teritoriala sau la independenta politica. Insasi aceasta prevedere, specificata expres, lasa o portita deschisa pentru aspectul celalalt, umanitar.

Portita este cu atat mai mult deschisa, cu cat respectarea drepturilor omului, inclusiv dreptul la viata, este unul din principalele scopuri ale ONU, inscris chiar in primul articol al Cartei. Interventia militara din 1999 in Kosovo, adesea catalogata confuz ca "Ilegala, dar legitima", s-a bazat tocmai pe aceasta portita si a avut darul de a aduce liniste in zona, ceea ce constituie un succes.

Tragand invataminte din cel de Al Doilea Razboi Mondial, comunitatea internationala refuza categoric pedeapsa colectiva, chiar si pentru incalcari grave ale dreptului international, dar accepta sanctiunile economice.

Hotul sriga: "hotii!"

Pe de alta parte, efectul sanctiunilor economice palesc in cazul cand nu participa la ele intreaga comunitate internationala. Presa semnaleaza ca Rusia continua livrarea de mijloace militare Siriei, iar pozitia Chinei constituie un sprijin moral de prim rang. Mai e la mijloc si Iranul, tocmai bun, pentru ca Assad sa nu se simta prea singur.

Ba chiar asta ii da curaj sa sustina ca tocmai Statele Unite sunt insingurate, neavand alt aliat, pregatit cu mana pe tragaci, decat numai Franta ceilalti aliati nefiind decat prieteni in expectativa, atenti sa vada incotro inclina balanta.

Socotindu-i pe acestia un pericol mai mic, liderul sirian a luat taurul de coarne, reusind sa contacteze Franta pe calea presei.

Intr-un amplu interviu, oferit ziarului Le Figaro, Bashar al-Assad sustine nu numai ca n-a folosit gaze de lupta, dar ca folosirea gazelor este ilogica, intrucat ele nu se duc la sigur spre tinta unde sunt trimise, putandu-i afecta usor chiar si pe cei care le-au lansat.

Interviul lui Assad

Pe de alta parte, contrazicandu-si oarecum seful, amabasadorul Siriei la Moscova, Riad Haddad, confirma in fata presei ruse ca atacul cu arme chimice a avut loc langa Damasc la data de 21 august 2013, conform spuselor presei occidentale, dar el ar fi fost provocat de insurgenti si nu de armata guvernamentala.

Comentand aceasta informatie, aparuta in mai multe ziare rusesti, Nezavisimaia Gazeta lasa de inteles ca avem in fata suficiente controverse, ca sa admitem pozitia ruso-chineza, privind abtinerea de la o actiune in forta.

Pe scurt, ambasadorul lui Assad se foloseste de Moscova, ca sa arunce in derizoriu probele pe care de detin expertii Americii si ai Frantei, privind folosirea gazelor toxice.

Nici ziarul Le Figaro, care publicase interviul cu dictatorul sirian, nu ramane dator si prezinta propriul comentariu, caracterizandu-si intr-un editorial interlocutorul, fara menajamente: "Bashar al-Assad nu este un dictator obisnuit, este un tiran implacabil care si-a propus deliberat sa reprime in sange si prin mijloace abdominabile revolta propriului sau popor".

Scurt, la tinta si fara bocanci

Acest ciudat razboi al comentariilor lasa de inteles ca nici inamicilor si poate nici aliatilor nu le trece prin cap ce fel de batalie noua pregatesc Statele Unite, desi presedintele Obama, se exprimase destul de clar, atunci cand vorbea de un atac scurt, direct la tinta si fara ca vreun bocanc de soldat sa calce pamantul sirian.

Statele Unite au inchceiat cel de Al Doilea Razboi Mondial, pregatind in mare secret arma ucigatoare cu care au pus la respect inamicul de atunci, distrugandu-l. Daca de randul acesta au descoperit tot in secret arma cu care il pot pune la respect si pe inamicul de acum, lovind punctual, fara distrugeri spectaculoase, isi vor inscrie fara indoiala un mare titlu de glorie, spre admiratia comunitatii inetrnationale.

Daca nu, ar fi foarte incomod pentru SUA sa-si inscrie inca o victorie a la Pyrrus, dupa cunoscutele razboaie din Coreea, Vietnam, Afganistan, Somalia, Irak si dupa talmes-balmesul intitulat Primavara Araba.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#siria razboi, #Bashar al Assad dictator, #arme chimice gaz sarin Siria , #Siria
Comentarii