ONU confirma "fara echivoc" ca s-au folosit arme chimice in Siria. Nu se stie cine le-a folosit

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 21:59
2235 citiri
ONU confirma "fara echivoc" ca s-au folosit arme chimice in Siria. Nu se stie cine le-a folosit
Foto: Reuters

Consiliul de Securitate ONU a facut publice, luni, rezultatele mult asteptatei anchete, confirmand, "fara echivoc si in mod obiectiv", ca in Siria s-au folosit arme chimice, insa nu se stie cine le-a folosit.

Raportul ONU arata ca a fost utilizat gaz sarin impotriva civililor, in atacul ce a avut loc pe 21 august, intr-o suburbie a capitalei siriene Damasc, in urma caruia au murit aproximativ 1.500 de persoane, printre care circa 400 de copii, transmite BBC.

"Este o crima de razboi", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. "Misiunea a dus la concluzia ca armele chimice au fost folosite pe o scala relativ mare in zona Ghouta din Damasc. Atacul a dus la numeroase victime, in special din randul civilior", a adaugat oficialul.

Ban Ki-moon a vorbit si despre suferinta oamenilor, spunand ca supravietuitorii au marturisit ca, in urma unui atac cu bombe, au experimentat o serie de simptome, cum ar fi dificultati respiratorii, dezorientare, iritatie ocular, vedere incetosata, greata, varsaturi si slabiciune generala.

"Multi si-au pierdut in cele din urma cunostina. Primele echipe ajunse la locul atacului au spus ca au vazut un numar mare de persoane zacand pe pamant, multe fiind inconstiente sau moarte", a completat secretarul general al ONU.

Siria - urmeaza razboiul? Armata lui Assad a folosit gaz sarin, anunta Kerry

Investigatorii ONU au examinat sange, par, urina de la victime dar si monstre ce proveneau din rachetele cu care s-a tras. Astfel, 85% din mostrele de sange au avut rezultat pozitiv la testele pentru gaz sarin.

Pe de alta parte, rezultatele raportului nu arata si care dintre cele doua tabere, regimul presedintelui Bashar al-Assad sau rebelii, au folosit armele chimice.

"Mostrele chimice, de mediu si medicale pe care le-am colectat ofera dovezi clare si convingatoare ca au fost folosite arme care contin gaz sarin (...) in zona Ghouta din Damasc, pe 21 august. Concluzia este ca au fost folosite arme chimice in conflictul dintre partidele din Republica Araba Siriana (...) impotriva civililor, inclusiv a copiilor, la o scala relativ mare", se arata in raport.

Siria a semnat Conventia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Ce urmeaza?

Casa Alba a reactionat la scurt timp dupa publicarea rezultatelor anchetei ONU.

"Informatiile din acest raport, care arata ca gazul sarin a fost lansat cu rachete sol-sol, detinute doar de catre regim, demonstreaza clar cine este responsabil de acest atac", a reactionat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Presedintiei Statelor Unite.

De mai multe ori presedintele sirian a negat acuzatiile ca Guvernul sau este vinovat, sustinand ca rebelii sunt cei care au provocat moartea civililor. De asemenea, Siria a devenit, saptamana trecuta, membru al Conventiei pentru Interzicerea Armelor Chimice dupa ce ONU a acceptat documentele depuse de regimul de la Damasc.

Autoritatile siriene vor trebui sa trimita Natiunilor Unite toate documentele necesare incheierii tratatului si, peste o luna de la semnare, Siria va trebui sa raporteze tot arsenalul de arme chimice pe care il detine comunitatii internationale.

Siria: SUA si Rusia au ajuns la un acord

Totusi, secretarul de Stat american, John Kerry, a anuntat ca, in urma discutiilor purtate la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cele doua state au decis sa semneze o rezolutie care prevede o interventie in forta in Siria, daca aceasta nu va prezenta, in termen de o saptamana, o lista a arsenalului chimic detinut.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#raport ONU Siria, #raport ONU arme chimice Siria, #ONU Siria gaz sarin , #Siria