ONU: Siria este in plin razboi civil

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 10:57
3963 citiri
ONU: Siria este in plin razboi civil

Revolta din ultimele 15 luni din Siria s-a dezvoltat intr-un razboi civil la scara mare, unde fortele presedintelui Bashar al-Assad incearca sa recastige controlul unor zone urbane pierdute in fata rebelilor, a anuntat, marti, seful operatiunilor ONU de mentinere a pacii.

"Da, cred ca putem afirma asta", a raspuns subsecretarul general Onu pentru Operatiuni de Mentinere a Pacii, Herve Ladsous, intrebat daca criza din Siria poate fi calificata drept razboi civil, scrie Reuters.

"Evident, ceea ce se intampla este ca guvernul sirian a pierdut unele bucati bune din teritoriu in mai multe orase in fata Opozitiei si incearca sa recastige controlul acestor zone", a apreciat acesta.

"Acum avem rapoarte confirmate ca nu se folosesc doar tancuri si artilerie ci si elicoptere. Devine (un razboi civil - n.red.) la scara mare", a continuat Ladsous.

Este pentru prima data cand un oficial ONU declara ca actuala criza din Siria este un razboi civil. Remarcile lui Lasdous survin in contextul in care SUA au anuntat ca banuiesc ca Rusia trimite elicoptere de atac in Siria.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a afirmat, miercuri, ca Washingtonul este ingrijorat ca Rusia trimite elicoptere de atac in Siria si a respins motivatia Moscovei, care sustine ca armele vandute Siriei nu sunt utilizate in conflict.

"Am confruntat rusii si le-am cerut sa inceteze sa trimita arme in Siria. Acestia ne-au spus, din timp in timp, sa nu ne ingrijoram - tot ce trimit nu are legatura cu actiunile interne. Este absolut neadevarat", a subliniat Clinton.

Crucea Rosie Internationala a anuntat, la randul sau, ca situatia se deterioreaza in cateva parti din Siria, simultan cu intensificarea luptelor.

"Prioritatea noastra este sa putem sa ajungem la cat mai multi oameni in multe zone afectate de lupta, in cat mai scurt timp. Cu toate acestea, datorita situatiei in continua deteriorare, nu am putut raspunde tuturor nevoilor in acelasi timp", a explicat purtatorul de cuvant al Crucii Rosii, Hicham Hassan.

Multe sute de persoane, inclusiv civili, rebeli si membri ai fortelor lui Assad, au fost ucise de la incheierea armistitiului mediat de fostul secretar general ONU, Kofi Annan, in urma cu doua luni, care ar fi trebuit sa puna capat varsarii de sange.

Activistii sustin ca armata si militiile lui Assad au comis doua masacre in ultimele trei saptamani, in regiunea Houla si satucul Mazraat al-Qubeir. Autoritatile dau vina pe "terroristi".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Siria razboi civil, #Siria morti ONU , #Siria