Ostatic in Siria: Povesti cutremuratoare ale jurnalistul francez Didier Francois

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 20:00
5014 citiri
Ostatic in Siria: Povesti cutremuratoare ale jurnalistul francez Didier Francois

Jurnalistul Didier Francois, fost ostatic in Siria, a facut o serie de declaratii la postul de radio Europe 1 legate de perioada de detentie.

Didier Francois, Edouard Elias, Nicolas Henin si Pierre Torres au fost descoperiti de militarii turci, sambata, in provincia Saliurfa, situata la granita turco-siriana. Didier Francois a si ceilalti trei jurnalisti au stat zece luni in detentie, potrivit Europe 1.

Jurnalisti francezi rapiti vara trecuta in Siria, gasiti: Anuntul facut de Hollande

Didier Francois a marturisit ca era constient de riscul pe care si l-a asumat in Siria: "Sunt peste 30 de ani de cand fac acest lucru mergand in zone de razboi" si a spus ca uneori i-a fost frica de faptul ca va muri in Siria.

A adaugat ca nu s-a concentrat atat de mult asupra riscurilor inainte sa se confrunte cu primejdiile efective.

Jurnalistul francez a declarat ca in perioada detentiei a avut parte de mai multe simulari de executie: "Un pistol la tampla etc. Acest lucru face parte din exercitiile de baza".

"In principiu, atat timp cat exista posibilitatea discutiei si a negocierilor, nu credeam efectiv ca sunt acolo. Simulacrele de executie nu m-au nelinistit niciodata pentru ca vedeam ca au loc din cauza presiunii", a spus Didier Francois.

Desi a fost o experienta riscanta, jurnalistul francez nu regreta nicio clipa decizia de a merge in Siria.

Dupa zece luni de detentie, ostaticii s-au intors obositi, insa starea lor de sanatate este buna, in ciuda conditiilor de viata care au fost complicate.

"In primul rand, sunt conditii de detentie dintr-o zona de razboi, uneori aflata foarte aproape de liniile de lupta. [...] In zece luni de detentie, am petrecut 15 zile intr-o casa din care se putea vedea afara, in restul timpului am fost tinuti in zone inchise, cu gratii peste tot", a declarat jurnalistul francez.

Fiind intrebat daca au fost torturati, Didier Francois a spus ca au existat patru zile in care nu au mancat si nu au baut nimic. In a patra zi au inceput sa se simta intr-adevar rau, fiind legati cu catuse de un radiator si loviti. Acest lucru a avut ca scop zdorbirea oricarei rezistente, a marurisit jurnalistul francez.

In timpul interogatoriilor, ostaticii erau separati.

Si fotograful Edouard Alias, retinut impreuna cu Didier Francius, a spus ca perioada petrecuta in detentie a insemnat o lunga asteptare, marcata de incapacitatea de a face ceva, atat la nivel fizic, cat si mental.

Jurnalistii au stat patru luni fara sa faca un dus, iar mancarea nu era foarte multa. Numai la sfarsitul perioadei de detentie, cand s-au reluat negocierile, li s-a dat o cantitate mai mare de mancare pentru a putea recastiga in greutate.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Didier Francois prizonieri Siria, #jurnalisti francezi prizonieri Siria, #jurnalisti rapiti Siria , #Siria