Planeta razboaielor: 50 de milioane de refugiati, cum n-au mai fost de la ultimul razboi mondial

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 20:24
3270 citiri
Planeta razboaielor: 50 de milioane de refugiati, cum n-au mai fost de la ultimul razboi mondial

Numarul oamenilor care s-au refugiat din calea razboaielor si a persecutiilor depasea 50 de milioane in anul 2013, cel mai mare numar atins dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Un raport al agentiei ONU pentru refugiati arata ca numarul total al refugiatilor este de 51,2 milioane, cu 6 milioane mai mare decat in anul 2012, relateaza BBC.

Cei mai multi refugiati provin din Afganistan, peste 2,5 milioane de persoane, si Siria, cu putin sub acest numar. Trei tari din Africa - Somalia (1,12 milioane), Sudan (636.000) si Republica Democrata Congo (aprox. 500.000) - urmeaza in acest clasament al tarilor din care provin cei mai multi refugiati.

Irakul, tara in care militantii islamisti se apropie amenintator de capitala Bagdad si in care SUA trimit 300 de consilieri militari, este sursa altor peste 400.000 de refugiati.

Obama: SUA, gata sa actioneze in Irak - America trimite 300 de consilieri militari in regiune

Cinci lucruri de stiut despre alegerile prezidentiale din Siria

Ingrijorator este insa numarul de 6,3 milioane de persoane care sunt refugiati de ani de zile, uneori de decenii.

In ce priveste tara care gazduieste cei mai multi refugiati, aceasta este Pakistanul, aflata langa Afganistan.

Ucraina, in prag de razboi: Masina unui lider rebel, aruncata in aer, zeci de mii de refugiati

ONU transmite ca motivul pentru care oamenii sunt stramutati sau devin refugiati este din cauza ca lumea este tot mai violenta. Doar in Siria ar fi circa 6,5 milioane de oameni care au fost stramutati, ca urmare a celor peste trei ani de conflict intern. Libanul gazduieste peste un milion de sirieni, ceea ce inseamna ca un sfert din populatia tarii este din Siria.

De multe ori, accesul acestor oameni la mancare, apa, adapost si ingrijire medicala este extrem de limitat, iar din cauza ca traiesc intr-o zona de conflict, este greu pentru ca unele agentii umanitare sa ajunga la ei.

ONU estimeaza ca exista circa 33,3 milioane de oameni stramutati in cadrul aceleiasi tari, din cei peste 50 de milioane de refugiati. De asemenea, in intreaga lume exista 1,2 milioane de cereri de azil.

In urma cu 10 ani, tarile bogate gazduiau 30 la suta din totalul de refugiati, iar cele in curs de dezvoltare 70 la suta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#numar refugiati lume, #refugiati Afganistan, #refugiati Irak, #refugiati Siria, #refugiati Pakistan , #Siria
Comentarii
Poza GuessWho
GuessWho
rank 5
Daca aruncam o privire la lista tarilor de mai sus, gasim si