Povestea nespusa a doua sate din Siria: Cum au fost asediate de jihadisti si de ce a inchis lumea ochii

Marti, 23 Februarie 2016, ora 14:30
5415 citiri
Povestea nespusa a doua sate din Siria: Cum au fost asediate de jihadisti si de ce a inchis lumea ochii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Povestea ocuparii de catre extremisti a doua mici sate de musulmani siiti din nordul Siriei este mai putin cunoscuta. Desi recucerirea lor de catre armata siriana, ajutata de militiile siite irakiene si fortele militare iraniene, a atras atentia presei pret de cateva ore, in urma cu trei saptamani, lumea nu a fost prea interesata de suferinta acestor oameni, aflati sub ocupatie timp de trei ani si jumatate.

Lumea nu a fost prea interesata nici de cei 1.000 de martiri ai satelor, dintre care cel putin jumatate civili, nici de cei 100 de copii ce au murit de foame sau au fost ucisi de rachete, relateaza The Independent.

Cele doua sate au ramas loiale regimului de la Damasc si au platit scump pentru asta, dar nu au fost in atentia lumii, care a ramas fixata pe acei civili care sufera din cauza fortelor guvernamentale.

Cum e viata in mica Londra, orasul plin de britanici din califatul Statului Islamic

Nubl si Zahra ar trebui sa fie la 18 minute de condus de orasul Alep, insa prima linie a razboiului s-a apropiat atat de mult de ele incat, pentru a-i evita pe militantii Statului Islamic si Jabhat al-Nusra, trebuie sa conduci inca doua ore de-a lungul campurilor, pe drumuri sfaramate, prin sate distruse de ofensiva siriana.

Steaguri siriene si iraniene flutura acum pe stalpii de telegraf din fata moscheilor, un simbol puternic al unei aliante care a pus capat anilor de suferinta.

Printre locuitorii satelor se afla inclusiv 100 de familii musulmane sunnite - in jur de 500 de suflete - care, in 2012, au cautat adapost sub acoperisurile siitilor, decat sa traiasca sub regulile aspre ale Statului Islamic.

Telefoane de amenintare

Comandantul de Politie Rakan Wanous a tinut o evidenta a ceea ce s-a intamplat in timpul asediului, inclusiv a mortilor din Nubl si Zahra. Are amintiri dureroase in legatura cu telefoanele de amenintare pe care le-a primit de la militantii Nusra, care inconjurau cele doua sate.

Peste 2.000 de oameni, ucisi de Statul Islamic in 18 luni de "califat"

Wanos a fost numit sa se ocupe, in mod oficial, de multe alte localitati care au cazut in ghearele Nusra. Telefoanele veneau din satul sunnit Mayer, aflat in vecinatate.

"O data mi-au spus ca vor veni si ne vor macelari, ma vor macelari pe mine, iar eu le-am spus: Ei, bine, sa asteptam pana ajungeti aici si vedem atunci. Cu alta ocazie, au amenintat ca ne vor ataca cu arme chimice", a povestit politistul.

Wanous a spus ca a primit telefoane de amenintare inclusiv de la oameni pe care ii cunostea, de la propriii subalterni sau de la fii ai prietenilor. Dintre cei 15 politisti pe care ii conduce Wanous, doar cinci i-au ramas loiali. Restul au dezertat si s-au alaturat Nusra.

Au fugit in Turcia

Inca de la inceput, Nubl si Zahra au fost aparate de propriile militii pro-regim, o forta formata poate din 5.000 de oameni inarmati cu pusti si lansatoare de rachete. Circa 25.000 de locuitori din populatia totala de 100.000 au reusit sa fuga in Turcia in primele zile ale luptei. Restul au ramas blocati in casele lor.

"Am ajuns intr-un punct, dupa vreun an, cand eram disperati", a spus un oficial din administratia locala, Ali Balwi. "Nu ne asteptam ca asta sa se termine vreodata. Multi dintre civili au murit pentru ca nu le-au putut fi tratate ranile. Am ramas in scurt timp fara petrol. Ne-au taiat electricitatea", a povestit el.

Singura modalitate de a tine legatura cu lumea din exterior erau telefoanele mobile, la care civilii si membrii militiilor vorbeau cu familiile si prietenii din Alep.

Mohamed Nassif, un civil in varsta de 61 de ani, si-a amintit cum a sunat disperat la biroul ONU din New York pentru a cere ajutor si sprijin umanitar pentru sate. "Dar nu au facut nimic, nu am mai auzit nimic de la ei", a spus acesta dezamagit.

Cand a inceput asediul, guvernul sirian a aprovizionat satele cu alimente si medicamente. Elicopterele au adus chiar si munitie. Erau trei sau patru zboruri pe zi in primul an.

Tribul care se incapataneaza sa lupte cu Statul Islamic: Pretul sangeros platit pentru curaj

"Cineva din Mayer a tras cu o racheta intr-un elicopter, iar pilotul a reusit sa il indeparteze de sat, insa s-a prabusit la marginea unui deal si a provocat o explozie uriasa. Erau 17 oameni la bord, inclusiv pilotul. Toti au murit. Corpurile lor erau bucatele, toate arse. A fost ultimul elicopter care a zburat la noi", a povestit Balwi.

Sirienii kurzi, aflati in sate la nord de Nubl si Zahra, au incercat sa deschida o ruta catre oamenii asediati, insa aceasta a fost blocata de miltantii Nusra. Asadar, kurzii au inceput sa le aduca alimnete compatriotilor sirieni doar pe timpul noptii.

Desi fortele guvernamentale au eliberat orasul, drama celor doua sate nu s-a terminat. Au ramas in urma case, moschei si ferme distruse, iar lunetitii Nusra si ISIL inca mai trag in soldatii si civilii care incearca sa iasa, cu scopul de a ajunge in Alep.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#sate Siria, #sate eliberate Siria, #teroristi Siria , #Siria