Presedintele Siriei il ataca pe premierul turc: Nechibzuit si imatur

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 21:49
3391 citiri
Presedintele Siriei il ataca pe premierul turc: Nechibzuit si imatur
Foto: The Guardian

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, l-a atacat dur pe premierul turc Recep Erdogan intr-un interviu acordat unei televiziuni din Turcia. El l-a catalogat pe Erdogan ca "nechibzuit si imatur" deoarece ii sustine pe rebelii sirieni.

Assad a l-a acuzat pe premierul turc ca a facut un pact cu Israelul pentru a destabiliza situatia din Siria. Liderul sirian a sustinut ca cea mai buna dovada a acestei intelegeri ar fi faptul ca Israelul si-a cerut scuze Turciei pentru incidentul din marea Marmara din 2010, cand armata israeliana a ucis noua cetateni turci pe un vas care incerca sa sparga blocada impusa Fasiei Gaza.

"Intrebarea este de ce premierul israelian Netanyahu nu si-a cerut scuze in anii trecuti. Ce s-a schimbat? Avem de a face cu acelasi Erdogan si cu acelasi Netanyahu. Ce s-a schimbat este situatia din Siria. Aceasta arata foarte limpede si clar ca exista o intelegere turco-israeliana in privinta Siriei. De asemenea, se confirma ca Erdogan este aliat cu Israelul pentru a agrava situatia din Siria", a declarat Assad pentru Turkish Ulusal Kanal, citat de The Times of Israel.

Siria: Rebelii au dat foc puturilor petroliere din estul tarii

El l-a calificat pe premerul turc ca "nechibzuit si imatur" pentru ca apara si furnizeaza arme rebelilor sirieni, sustinand ca un eventual succes al acestora ar destabiliza Orientul Mijlociu pentru o perioada de zeci de ani, avand un "efect de domino" asupra tarilor din jur.

"Toata lumea stie ca daca turbulentele din Siria vor determina impartirea tarii sau daca fortele teroriste vor prelua controlul asupra tarii .... atunci imediat va exista o contagiune directa in tarile vecine si va avea un efect de domino asupra intregului Orient Mijlociu. Focul din Siria va arde si Turcia. Din pacate, el nu vede aceasta realitate", a mentionat Assad.

"Nu a rostit un singur cuvant adevarat de cand a inceput criza din Siria", a mai subliniat liderul sirian.

Siria isi antreneaza trupele de elita intr-o baza secreta din Iran

Regimul lui Assad se afla sub o presiune tot mai puternica pe masura ce fortele rebele reusesc sa controleze tot mai multe zone din tara.

"Cand premierul Erdogan sau guvernul sau oficialii turci se implica in varsarea de sange din Siria nu mai exista loc de punti de legatura intre mine si ei sau intre poporul sirian si ei", a mai spus Assad.

Siria: Universitate atacata cu mortiere - zeci de studenti ucisi si raniti

Revolta siriana, inceputa cu mari manifestatii pasnice de protest in martie 2011, s-a transformat pe parcurs intr-un sangeros razboi civil.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#presedinte Siria atac Turcia, #conflict Siria, #conflict Siria Turcia , #Siria