Rebelii sirieni pregatesc un atac chimic

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 15:17
2048 citiri
Rebelii sirieni pregatesc un atac chimic

Intr-o scrisoare adresata ONU, ambasadorul sirian Bashar Jaafari a avertizat Consiliul Securitatii ca rebelii inarmati din Siria pregatesc un atac cu arme chimice asupra orasului Damasc, ca apoi sa invinovateasca regimul presedintelui Bashar al Assad de un asemenea act criminal.

Ambasadorul sirian al ONU a declarat in scrisoarea trimisa secretarului general Ban Ki-Moon ca "autoritatile siriene competente au interceptat o conversatie intre doi teroristi din zona Jawbar a orasului Damasc". Scrisoarea a fost publicata marti pe site-ul ONU.

Scrisoarea precizeaza ca autoritatile au mai surprins o conversatie in care un terorist pe nume Abu Jihad ii spune altuia ca gazul toxic urmeaza sa fie folosit in capitala Siriei si ii anunta pe cei care colaboreaza cu el sa furnizeze masti de gaze celorlalti teroristi.

Jaafari a mai informat in martie Consiliul Securitatii ONU ca teroristul Haytham Salahuddin ar fi "transportat substante chimice din Turcia in numele organizatiei teroriste cunoscuta sub numele de Ahrar al-Sham", iar agentii chimice ar fi fost cumparati de la compania turca de import-export Dharwa, anunta Russia Today.

Substantele aduse din Turcia includeau si fosfor alb, pe care rebelii urmau sa-l foloseasca pentru a produce fum alb in unele zone, ca apoi sa anunte ca avioanele siriene ar fi bombardat acele regiuni, dar "motivul principal pentru care au cerut acele substante a fost acela de a le folosi ca arme chimice", a mai declarat Jaafari.

Cele doua informatii descoperite de autoritatile siriene confirma faptul ca "grupuri teroriste inarmate se pregatesc sa foloseasca gaz toxic in Jawbar si alte regiuni, cu gandul de a acuza apoi guvernul sirian de comiterea unui asemenea act de terorism", a conchis Jaafari.

Jumatate din arsenalul chimic al Siriei a fost indepartat

Siria s-a angajat sa elimine toate armele chimice pana pe 27 aprilie, cu exceptia celor care se afla in zonele mai putin accesibile, conduse de rebeli.

Damascul a declarat ca detine in jur de 700 de tone de materiale chimice extrem de periculoase, 500 de tone de materiale mai putin periculoase si 122 de tone de isopropanol, un ingredient activ pentru producerea gazului sarin. Termenul limita pentru eliminarea acestora este 30 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#rebeli sirieni atac chimic, #Siria arme chimice Assad, #conversatie teroristi arme chimice , #Siria
Comentarii