Regele unei tari care a acceptat deja 1,3 milioane de refugiati: Ne-am atins limitele

Luni, 15 August 2016, ora 17:13
6645 citiri
Regele unei tari care a acceptat deja 1,3 milioane de refugiati: Ne-am atins limitele
Foto: Arhiva Hepta.ro

Iordania, tara care a primit sute de mii de refugiati sirieni, "si-a atins limitele", a declarat regele Abdallah al II-lea (foto).

"Iordania are o mare responsabilitate fata de refugiatii sirieni in regiune. Totusi, noi ne-am atins limitele", a subliniat regele, intr-un interviu publicat luni, in cotidianul semifioficial Ad-Dustour, citat de AFP.

"Iordania face tot posibilul pentru a-i ajuta pe refugiati, dar aceasta nu se va face in niciun caz in detrimentul iordanienilor si al securitatii lor", a adaugat el.

Regatul hashemit face fata unei sosiri masive de refugiati dupa declansarea conflictului sirian in 2011. Potrivit ONU, aceasta tara a primit circa 630.000 de sirieni inregistrati de Inaltul Comisariat pentru Refugiati UNHCR, dar Ammanul ii evalueaza la peste 1,3 milioane.

Alarmandu-se de "consecintele crescande ale afluxului de refugiati sirieni", suveranul a invitat "comunitatea internationala sa fie un partener cu parte intreaga pentru a imparti aceasta responsabilitate, caci este vorba intr-adevar despre o criza internationala".

"Din nefericire, ajutorul pe care l-am primit din partea comunitatii internationale nu a depasit deocamdata 35% din costul primirii refugiatilor. Restul a fost acoperit de Iordania", si-a exprimat el regretul.

Situatia umanitara este in special ingrijoratoare la frontiera iordaniana, unde zeci de mii de sirieni sunt blocati din 21 iunie, data unui atentat sinucigas care a ucis sapte militari. In urma acestui atac, Ammanul a stabilit acolo o "zona militara inchisa" si a blocat ajutorul umanitar.

Regele a afirmat in interviu ca aceasta decizie a fost luata dupa informatii primite despre prezenta unor elemente extremiste printre refugiatii care vin in aceasta zona desertica.

"Securitatea noastra nationala ramane prioritatea noastra", a declarat Abdallah al II-lea, adaugand ca tara sa ar fi dispusa sa ajute la un transfer al acestor refugiati blocati la frontiera spre "orice tara dornica sa-i primeasca".

De la stabilirea acestei "zone militare inchise", doar un "ajutor urgent" a putut fi acordat de organisme ale ONU in 4 august.

Afla ce le promite Uniunea Europeana tarilor care gazduiesc refugiati sirieni, dar si cum lauda fostul premier Ponta Iordania: A primit 1,4 milioane de refugiati, iar in Europa ne e greu sa acomodam cateva mii

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iordania refugiati Siria , #Siria