Regimul sirian, pe cale sa se impace cu ideea unei divizari de facto a tarii

Duminica, 24 Mai 2015, ora 14:29
4455 citiri
Regimul sirian, pe cale sa se impace cu ideea unei divizari de facto a tarii
Foto: Hepta.ro

Regimul sirian, slabit de patru ani de razboi, este pe cale sa se impace cu ideea unei divizari de facto a tarii, limitandu-si ambitiile la "Siria utila", estimeaza personalitati apropiate puterii de la Damasc, diplomati si analisti.

Aceasta strategie este ilustrata de retragerea de joi a armatei din orasul Palmira (centru) dupa ofensiva lansata de jihadistii din gruparea terorista Statul Islamic (SI), transmite duminica France Presse intr-o analiza.

"Este de inteles ca armata siriana se repliaza pentru a proteja marile aglomerari urbane unde se afla o mare parte a populatiei, inclusiv cei care au fugit din calea jihadistilor din SI si din Frontul Al-Nosra", filiala siriana a retelei teroriste al Qaida, a explicat pentru agentia de presa franceza Waddah Abed Rabbo, directorul cotidianului proguvernamental al-Watan.

In opinia sa, "nu mai este treaba armatei siriene sa lupte singura impotriva terorismului". "Trebuie ca lumea sa reflecteze daca infiintarea a unui stat sau doua teroriste este sau nu in favoarea sa", adauga el, facand aluzie la proclamarea de catre SI a unui "califat" in Siria si in Irak si la intentia Frontului Al-Nosra de a crea "un emirat islamic" in nordul Siriei.

De la inceperea revoltei impotriva lui Bachar al-Assad, in 2011, teritoriile aflate sub controlul regimului se reduc de la o zi la alta. In prezent, regimul sirian nu ar mai controla decat 22% din teritoriu, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), dar in teritoriile ramase sub control guvernamental este concentrata majoritatea populatiei.

Geograful francez Fabrice Balanche estimeaza ca intre 10% si 15% din populatie locuieste in teritoriile controlate de SI, intre 20% si 25% - in teritoriile cazute sub controlul Frontului Al-Nosra si al aliatilor lor, intre 5% si 10% - sub autoritatea militiilor kurde si intre 50% si 60% in regiunile controlate de regim.

"Divizarea Siriei este inevitabila"

"Divizarea Siriei este inevitabila. Regimul vrea sa controleze litoralul, cele doua orase din centrul tarii, Hama si Homs, si capitala Damasc", a declarat sub rezerva anonimatului un om politic sirian apropiat regimului.

"Liniile rosii fixate de autoritati sunt rutele Damasc-Beirut si Damasc-Homs, precum si litoralul cu orase precum Lattakia sau Tartus", adauga el.

Nordul, estul si sudul tarii sunt deja in mainile rebelilor si ale jihadistilor. Si, dupa esecul ultimei ofensive din februarie pentru a stopa aprovizionarea rebelilor la Alep, armata este peste tot in defensiva, cu exceptia orasului de coasta Qalamoun, la frontiera cu Libanul.

"Armata siriana a devenit astazi o garda pretoriana a carei menire este sa protejeze regimul", a apreciat un diplomat strain care viziteaza cu regularitate Damascul. "In ceea ce-i priveste pe responsabilii sirieni, sunt cu siguranta ingrijorati, dar nu disperati, pentru ca sunt convinsi ca Iranul si Rusia nu-i vor lasa de izbeliste", adauga el.

Mai rarut, ca-i mai dragut

Mai multi experti estimeaza ca schimbarea de strategie a fost initiata de Teheran, care considera ca este mai bine sa ai mai putine teritorii, dar sa tii bine de ele.

"Iranul a consiliat intens autoritatile siriene sa accepte evidentele si sa-si schimbe strategia, protejand doar zonele strategice", a declarat Haytham Manna, un veteran al opozitiei.

Pentru Aram Nerguizian, expert in probleme militare la Centrul de Studii Strategice si Internationale din SUA, "regimul pare sa fi acceptat ideea de a securiza si de a apara esentialul, cu cei 175.000 de militari de care dispune si in care sunt inclusi armata, militiile, Hezbollah si combatantii siiti afgani".

"In orice caz, nimic nu indica o apropiata prabusire a regimului, mai ales daca isi schimba strategia. Chiar daca pentru unii poate parea demoralizanta, o strategie mai putin ofensiva va consolida liniile de aprovizionare si va da o mai mare marja de manevra conducerii sale", noteaza expertul.

"Pentru a supravietui, regimul va trebui sa-si revizuiasca in jos pretentiile si sa se concentreze pe axa Damasc-Homs-litoral", subliniaza Thomas Pierret, expert in problemele Siriei.

"Din punct de vedere militar, regimul isi pastreaza mijloacele de a controla pe termen lung jumatatea sud-vestica a tarii, dar daca infrangerile vor continua, centrul tarii ar putea deveni vulnerabil", apreciaza Pierret.

Potrivit OSDO, 68.000 de mii de soldati au fost ucisi de la inceputul conflictului, care a facut in total 220.000 de victime. In opinia lui Fabrice Balanche, "guvernul de la Damasc mai are inca de partea sa armata si sprijinul unei parti a populatiei. Ne indreptam catre o divizare neoficiala, pe linii ale frontului care nu sunt inca batute in cuie".

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#divizare Siria, #razboi Siria, #analiza conflict Siria , #Siria