Rusia si SUA sunt aproape de un acord crucial pentru Siria

Luni, 15 August 2016, ora 19:26
4118 citiri
Rusia si SUA sunt aproape de un acord crucial pentru Siria
Foto: Arhiva Hepta.ro

Rusia si SUA sunt aproape de un acord asupra cooperarii lor militare cu privire la Alep, oras-cheie in conflictul sirian, unde se duc lupte inversunate intre fortele Damascului si rebeli, a anuntat luni ministrul Apararii rus, Serghei Soigu (foto).

"Suntem intr-o faza foarte activa a negocierilor cu partenerii nostri americani (...) si in contact aproape permanent cu Washingtonul", a afirmat Soigu in cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Rossia 24.

"Avansam pas cu pas spre o configuratie - si vorbesc aici doar de Alep - ceea ce ne va permite sa gasim obiective comune si sa incepem sa luptam impreuna pentru ca pacea sa se instaureze pe acest pamant care sufera de mult timp", a adaugat el.

Batalia pentru Alep, cea mai importanta de la inceputul conflictului in Siria in 2011, este cruciala atat pentru regim, cat si pentru rebeli. Cele doua tabere adverse si-au comasat aici trupe si incearca sa preia controlul asupra acestui al doilea oras ca marime din Siria, divizat din 2012 intre cartiere ocupate de rebeli in partea de est si cartiere proregim in vest.

Medicii din Alep ii scriu lui Obama pentru incetarea focului

Rusia, care sustine armata siriana printr-o campanie de bombardamente aeriene, a propus instituirea unei "pauze umanitare" de trei ore zilnic la Alep pentru a permite furnizarea de ajutor umanitar. Ea se teme totodata ca aceasta pauza ar putea permite rebelilor sa se aprovizioneze cu arme si combatanti.

Siria, tara din care nu a mai ramas nimic - reportaj sfasietor din locul cu ruine, bombe si oameni nebuni

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a recunoscut luni ca aceasta fereastra de trei ore nu este "suficienta" pentru a ajuta la imbunatatirea situatiei umanitare la Alep.

Moscova si Washingtonul au convenit in iulie dupa o vizita a secretarului de Stat american, John Kerry, in capitala rusa asupra unei cooperarii sporite in Siria pentru a salva armistitiul si a-i combate pe jihadisti, dar modalitatile concrete ale acestei cooperari nu au fost facute publice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#acord SUA Rusia Alep Siria , #Siria