Seful Ligii Arabe: Siria, aproape de un razboi civil

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:43
1610 citiri
Seful Ligii Arabe: Siria, aproape de un razboi civil
Foto: globalpost.com

Seful Ligii Arabe a avertizat vineri ca situatia din Siria aluneca rapid spre un razboi civil.

Fortele de securitate au tras in mii de oameni, care au iesit pe strazi, pentru a-i sustine pe dezertorii ce au trecut in tabara celor care vor sa-l rastoarne pe presedintele Bashar al-Assad, potrivit ABC News.

Seful Ligii Arabe, avocatul egiptean Nabil el Araby, a declarat ca regimul lui Assad nu a respectat deloc sau a respectat doar partial planul Ligii Arabe, pe care Siria l-a semnat luna trecuta, pentru a pune capat revoltelor.

"Suntem foarte ingrijorati, deoarece au fost unele angajamente care nu au fost respectate. Daca aceste lucruri continua, s-ar putea ajunge la un razboi civil", a declarat el Araby, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cairo, la sediul Ligii Arabe.

Organizatia araba cere Siriei sa indeparteze fortele armate si armele grele de pe strazi, sa inceapa discutii cu liderii Opozitiei, dar si sa permita lucratorilor pentru drepturile omului si jurnalistilor sa intre in tara.

Un observator al misiunii Ligii Arabe din Siria a demisionat si a descris situatia din aceasta tara ca fiind "un dezastru umanitar". Alti doi observatori, din Algeria si Sudan, au anuntat ca se retrag din misiunea in Siria.

Observator arab in Siria: Delegatia Ligii Arabe, o farsa - e un dezastru umanitar

De-a lungul revoltei care dureaza de 10 luni, mare parte a violentelor au fost produse de fortele de securitate, care au tras in protestatarii neinarmati.

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, a reclamat o conspiratie externa pentru destabilizarea Siriei si a insistat ca nu a ordonat uciderea protestatarilor sirieni, intr-o rara iesire in public, marti.

In primul discurs public, dupa luni intregi de absenta, Assad a sustinut ca nu a existat niciun ordin al sau pentru uciderea manifestantilor. Luna trecuta, ONU estima ca cel putin 5.000 de oameni au murit, de la mijlocul lunii martie.

Cu toate acestea, presedintele sirian nu da semne ca ar vrea sa renunte la putere, in ciuda presiunii internationale sporite de a renunta la represiune si la sefia statului.

Un raport al ONU facut public marti arata ca aproape 400 de oameni au fost ucisi de la sosirea misiunii Ligii Arabe in Siria, la sfarsitul lunii decembrie. Aceasta indica mai degraba o crestere a numarului crimelor. ONU are accesul interzis in aceasta tara.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Nanil el Araby, #seful Ligii Arabe, #razboi civil Siria, #Siria revolte razboi , #Siria