Siria: Asasinate la scara inalta - rebelii spun ca Assad se prabuseste

Joi, 19 Iulie 2012, ora 11:40
4263 citiri
Siria: Asasinate la scara inalta - rebelii spun ca Assad se prabuseste

Un atentat de proportii in inima regimului presedintelui Bashar al-Assad, trei victime de rang inalt si multi oficiali importanti raniti, zeci, poate sute de dezertari din armata si o populatie care simte ca, in sfarsit, dupa 16 luni de proteste inabusite cu forta, se apropie momentul eliberarii. Asa s-a trezit, joi dimineata, Siria.

Rebelii sunt de parere ca atentatul de miercuri, in care au fost ucisi ministrul Apararii, cumnatul lui Assad, numit de unii sirieni "al doilea presedinte", si asistentul vice-presedintelui, seful celulei de criza siriene, reprezinta "inceputul sfarsitului" pentru Assad, scrie Reuters.

Multi se asteapta la o intensificare a luptelor, dar si la o multiplicare a masacrelor comise de fortele guvernamentale. Insa vor avea loc si tot mai multe diviziuni interne in regimul Assad, cred rebelii.

Siria: Ministrul Apararii si alti inalti oficiali, ucisi intr-un atentat de proportii (Video)

Atentatul a fost, in definitiv, potrivit unor rapoarte, comis de o garda de corp din cercul de apropiati ai lui Assad, o ipoteza cu sanse reale, avand in vedere ca deflagratia a avut loc in sediul consiliului sirian pentru securitate nationala, unde o celula de criza formata din cei mai importanti lideri ai tarii se reunise pentru a pune la punct zdrobirea revoltei populare.

Nu este exact limpede cum s-a desfasurat atacul - unele rapoarte vorbesc despre doua dispozitive explozive plantate in incaperea unde s-au reunit cei mai importanti oficiali ai regimului - unul intr-o vaza cu flori, altul intr-o cutie cu bomboane, instalate cu cateva zile inainte de intalnire de catre un bodyguard trecut de partea rebelilor.

Indiferent care este adevarul din spatele atacului, momentul la care a avut loc, in mijlocul celei mai indraznete ofensive a rebelilor din ultimele 16 luni, credibilizeaza miscarea acestora, ce poate fi de-acum calificata drept miscare de gherila, cu implicatii ce se pot dovedi decisive pentru viitorul conflictului.

Ciocniri intense au avut loc imediat dupa atentat si joi dimineata, in centrul Damascului. Armata a bombardat propria capitala, inconjurata de zvonuri si rapoarte alarmante privind dezertari importante din randurile sale, in intreaga tara. Un comandant de divizie de tancuri ar fi daruit toate vehiculele rebelilor.

"Este inceputul ruperii lantului, regimul a pierdut controlul si cei din jurul lui Bashar al-Assad, cei pe care se baza, au pierit. Fundatiile regimului sunt zguduite. A ramas numai Bashar", s-a bucurat un rebel.

Soarta lui Bashar al-Assad preocupa, de altfel, pe toata lumea. Daca miercuri se zvonea ca el insusi conducea sedinta unde s-a produs deflagratia si este ranit, joi dimineata erau rapoarte neconfirmate ca s-ar afla in Latakia, de unde conduce raspunsul regimului la atentat si revolta. Sotia sa, Asma, s-ar fi refugiat in Rusia.

In timp ce absenta suspecta a lui Assad incita speculatiile, luptele continua indracite in jurul palatului sau prezidential, operatiunea rebelilor, "vulcanul din Damasc", desfasurandu-se cu forte reinnoite de victoria de miercuri.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Siria atentat Damasc, #Siria morti Damasc, #Siria Assad lupte rebeli , #Siria