Siria: Assad a inceput sa trimita date despre arsenalul chimic

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 18:56
1026 citiri
Siria: Assad a inceput sa trimita date despre arsenalul chimic

Siria a inceput sa trimita detalii cu privire la arsenalul sau chimic, conform intelegerii ruso-americane.

Detaliile ajung la Organizatia pentru Prevenirea Armelor Chimice (OPCW), din Haga, care se ocupa de implementarea acordului.

OPCW a precizat ca asteapta mai multe detalii de la Siria in zilele urmatoare si a antamat o intalnire programata pentru duminica. Siria a primit ca termen-limita ziua de sambata pentru a depune o lista completa a arsenalului chimic, scrie BBC.

SUA au amenintat cu o actiune militara dupa un atac cu arme chimice, luna trecuta, la Damasc. SUA, Franta si Marea Britanie l-au acuzat pe presedintele sirian Bashar al-Assad de atacul considerat de ONU crima de razboi. Assad da vina insa pe gruparile rebele pentru sutele de morti din Ghouta.

Michael Luhan, purtator de cuvant al OPCW, a aratat ca datele furnizate de Siria sunt "o declaratie initiala", fara a da detalii ce contin.

Conform intelegerii ruso-americane, Siria are la dispozitie o saptamana pentru a dezvalui detaliile arsenalului sau chimic Organizatiei pentru Prevenirea Armelor Chimice.

Personalul OPCW trebuie sa aiba acces deplin la instalatiile siriene si va distruge echipamentul de producere si incarcare a armelor chimice pana in noiembrie. Restul instalatiilor si echipamentelor va fi distrus in prima jumatate a anului 2014.

Daca Siria nu se conformeaza termenilor intelegerii, Consiliul de Securitate ONU va impune masuri conform capitolului VII al cartei ONU, adica va autoriza utilizarea fortei.

Comunitatea internationala a salutat intelegerea, cu toate ca rebelii sirienii au anuntat ca nu vor inceta sa lupte pana la caderea regimului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Siria arsenal arme chimice, #Siria arme chimice , #Siria