Siria: Assad se pregateste sa arunce in lupta arme chimice

Autor: Ana Ilie
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 15:07
2606 citiri
Siria: Assad se pregateste sa arunce in lupta arme chimice

Opozitia siriana sustine ca Guvernul presedintelui Bashar al-Assad a inceput sa faca depozite de arme chimice si sa distribuie masti de gaze soldatilor masati in Homs.

Depozitul de grenade si mortiere continand agenti chimici s-ar fi infiintat in cladirea unei scoli din Homs, localitate unde fortele de securitate siriene efectueaza un puternic bombardament de mai bine de sase zile, scrie Haaretz.

Homs a devenit punctul central al confruntarilor dintre rebeli si armata in ultimele zile si gruparile de opozitie se tem ca regimul va recurge, in fata rezistentei oamenilor, la arme chimice, pentru a termina o data pentru totdeauna cu protestele pro-democratie din tara.

In paralel, o brigada armata se indreapta spre orasul Zabadani, aflat de peste zece zile sub controlul Armatei Siriene Libere, gruparea armata a Opozitiei. In urmatoarele doua zile fortele lui Assad ar putea incerca sa recucereasca orasul.

Vineri, cateva explozii au zguduit orasul nordic Alep, a anuntat televiziunea siriana de stat, care a precizat ca sunt cel putin 25 de victime, atat printre soldati cat si printre civili. 175 de persoane ar fi ranite.

Televiziunea de stat a relatat ca au avut loc "doua explozii teroriste" in Alep, vizand o ramura a serviciilor de informatii militare si o baza a fortei de securitate.

Ulterior, Armata Libera Siriana, alcatuita din dezertori din armata siriana si rebeli inarmati, a revendicat atacurile.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, compus din activisti sirieni, a anuntat ca este vorba despre trei explozii, inclusiv una in apropiere de cladirea fortelor de securitate din oras. De asemenea, au avut loc schimburi de focuri.

Alep, principalul centru comercial al Siriei, a fost relativ linistit in timpul celor 11 luni de cand a inceput revolta populara impotriva presedintelui Bashar al-Assad, insa in ultimele saptamani au avut loc aici tot mai multe proteste si violente.

Assad, care tocmai a capatat asigurari noi privind sustinerea Rusiei, ignora apelurile internationale de a opri masacrul din Homs, unde cel putin 400 de persoane au murit doar in ultimele sase zile.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a condamnat "brutalitatea ingrozitoare" a operatiunii de inabusire a revoltei impotriva lui Assad, iar ambasadorul Turciei la Uniunea Europeana a avertizat ca tara va aluneca intr-un razboi civil sangeros ce ar putea inflama intreaga regiune.

Diplomatii din Occident si lumea araba desfasoara o serie de intalniri si discutii pe marginea unei solutii, insa, deoarece au exclus deocamdata o misiune militara, ramane de vazut cum il vor convinge pe Assad sa renunte la putere. Rusia a avertizat ca nimeni nu ar trebui sa se amestece in treburile interne ale Siriei.

Aproximativ 6-7.000 de persoane au murit pana acum in cele 11 luni de revolte din Siria.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Siria, #lupte Siria, #violente Siria, #morti Siria, #Siria arme chimice , #Siria