Siria: Batalia pentru Alep

Autor: Ana Ilie
Joi, 09 August 2012, ora 11:50
2081 citiri
Siria: Batalia pentru Alep

Lupta decisiva pentru Alep, cel mai mare oras al Siriei, asteptata cu groaza de intreaga lume, nu numai de localnici, s-a transformat intr-un blocaj in care niciuna dintre parti nu pate sa avanseze.

In pofida faptului ca ambele parti ale conflictului, atat rebelii cat si trupele guvernamentale, sustin ca au castigat controlul unor cartiere strategice, in fapt, niciuna dintre parti nu resuseste sa sparga rezistenta celeilalte, scrie Guardian.

Toate trupele presedintelui Bashar al-Assad sunt masate la est de Salahedin, suburbia ce a devenit centrul luptelor. Rebelii, in schimb, se adapostesc in cladirile gaurite de gloante si obuze, unii la 200 de metri de tancurile armatei.

Dupa mai bine de zece zile de lupte grele, o noua realitate incepe sa-si faca loc: lupta decisiva pentru Alep ar putea sa nu aiba loc. In locul sau, luptele vor continua cu aceeasi intensitate, fara insa ca vreo parte sa poata avansa decisiv. Asediul, care a blocat complet centrul comercial, pare sa se prelungeasca pe termen nedefinit, fara un sfarsit previzibil.

"Va fi al doilea Baba Amr. Or sa ne uzeze. Cred ca au timpul de partea lor", spune rebelul Sheikh Salim al-Hoss, referindu-se la cartierul din Homs unde armata a executat o luna de bombardamente intense.

Salahedin este un cartier in care nu se mai poate intra cu masina decat pe cateva strazi, atat de multe gauri de obuze si daramaturi s-au adunat peste tot. Tevile de canalizare s-au spart, gunoaiele sunt imprastiate peste tot, atragand legiuni de muste pe care rebelii au invatat sa le ocoleasca. Intr-o parte a districtului a fost improvizata o clinica medicala, unde ranitii vin in numar tot mai mare, pentru ingrijiri tot mai precare.

Cei mai proaspeti dezertori din armata lui Assad, doi colonei din Alep, sustin ca teama ca vor dezerta numere mari de soldati ii face pe comandantii armatei sa nu lanseze un atac de proportii. "Daca trimit armata inauntru, isi dau jos uniforma si pleaca. Vor sa stea deoparte si sa bombardeze, cum au facut in Homs", spune unul dintre acestia.

Chiar si asa, dezertorii vin zilnic sa se alature rebelilor din Alep, uneori aducand informatii utile. Au anuntat, spre exemplu, bombardamentul, in zori, cu avioane de lupta - acum cei doi ofiteri dezertori sunt solicitati sa intocmeasca tactica de respingere a atacurilor.

Desi sunt inferior echipati armatei siriene si mai putin pregatitit, rebelii par a aavea totusi rezistenta necesara pentru a castiga batalia din Alep. Cine va rezista mai mutl aici va castiga nu doar lupta, ci, probabil, si revolta, spun analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Siria batalie Alep, #Siria rebeli Alep , #Siria