Siria: Bombele pun la pamant Homs, Assad ii arata lui Lavrov cum se conduce tara

Marti, 07 Februarie 2012, ora 10:14
4449 citiri
Siria: Bombele pun la pamant Homs, Assad ii arata lui Lavrov cum se conduce tara

Bombardamentul orasului sirian Homs a reinceput, marti dimineata, in paralel cu vizita, in Siria, a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Seful diplomatiei ruse s-ar afla in Siria pentru a-i cere presedintelui Bashar al-Assad sa implementeze rapid reforme care sa puna capat celor 11 luni de proteste anti-regim si violente.

In zorii zilei de marti, la Homs se puteau auzi schimburi intense de focuri, dupa ce 95 de persoane au fost ucise in luptele de luni si 200 in weekend, scrie Reuters.

Autoritatile siriene contesta varianta Armatei Siriene Libere si spun ca, dimpotriva, fortele guvernamentale au ucis "zeci de teroristi" in Homs. Si la Zabadani, alt oras sirian aflat sub controlul Armatei Siriene Libere, formata din soldati dezertori si rebeli inarmati, asaltul artileriei guvernamentale a facut, luni, cel putin trei morti.

Luptatorii locali au avertizat ca vor incepe sa vizeze "tinte ale regimului" daca armata nu-si retrage trupele din Homs si Zabadani pana marti dimineata, evolutie care inca nu a avut loc.

Dezertorii au anuntat ca vor organiza un "Consiliu Revolutionar Superior" care sa inlocuiasca Armata Siriana Libera drept principala forta armata care contesta regimul lui Assad. Consiliul ar urma sa fie condus de generalul Ahmed al-Sheikh, cel mai important ofiter care a dezertat din armata siriana si a fugit in Turcia.

In fata acestei escaladari a violentelor din Siria, SUA si-au inchis ambasada de la Damasc, iar Marea Britanie si Belgia si-au rechemat ambasadorii.

Rusia, care s-a impotrivit unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi cerut demisia lui Assad, si-a aparat decizia in fata celor care au acuzat-o ca este vinovata de varsarea de sange din Siria daca se aliaza cu regimul brutal de la Damasc, spunand ca este victima unei "isterii" a condamnarilor si ca incearca sa obtina stabilizarea situatiei prin vizita lui Lavrov.

Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil Elaraby, a povestit ca a vorbit cu Lavrov inainte de vizita la Damasc si a aflat ca acesta ii va prezenta lui Assad un plan de rezolvare a situatiei, insa s-a aratat sceptic cu privire la sansele acesteia. Assad a promis in mai multe randuri ca va face reforme, insa s-a jurat sa-i si zdrobeasca pe "teroristi". ONU apreciaza ca peste 5.000 de persoane au fost ucise in ultimele 11 luni de proteste.

Rusia, care incearca sa-si mentina influenta in Orientul Mijlociu, dar si contractele banoase de livrare de arme Damascului, se gaseste intr-o pozitie dificila, impartita intre sustinerea lui Assad si gasirea unei solutii de iesire demna din scena pentru acesta.

"Cred ca acum,dupa ce Rusia si-a impus dreptul de veto, Lavrov merge la Damasc pentru a-i spune lui Assad ca a facut tot ce era posibil. Acum, principala sarcina a lui Lavrov este sa ii spuna lui Assad ca daca nu sunt schimbari vizibile in Siria, indiferent de pozitia Rusiei, va trebui sa se pregateasca pentru masuri militare externe", este de parere Fyodor Lukyanov, editor al publicatiei Russia in Global Affairs.

Pana la venirea lui Lavrov la Damasc, Assad s-a straduit, spun observatorii, sa faca pe cat posibil ordine in tara, dorind sa lase rusilor impresia ca se afla in control si-si poate duce la bun sfarsit mandatul, pana in 2014.

Potrivit unui raport, Assad este ajutat de Kassam Salimani, comandantul fortelor Quds, unitatea speciala a Garzilor Revolutionare din Iran, care a sosit recent in Siria si si-a ocupat locul intr-o "camera de razboi" de unde sunt supravegheate manevrele impotriva fortelor de opozitie.

In camera de razboi se mai afla Assad, fratele sau, Maher, cumnatul Assaf Shaukat si varul Rami Makhlouf, iar autoritatea sefului statului major sirian este restrictionata si impartita intre alti comandanti militari.

Forta Quds include 15.000 de soldati de elita care au operat, printre altele, in Irak in timpul razboiului, si care sunt specializati in razboiul neconventional pe teritoriu strain. Forta Quds se ocupa, printre altele, de antrenarea si finantarea gruparii Hezbollah.

Prezenta lui Salimani in Siria este o indicatie a felului de lupta pentru care se pregateste Assad. Planul presedintelui sirian este sa castige cu orice pret teren in fata opozitiei inainte de vizita ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, insotit de o delegatie militara din care face parte si seful serviciilor de informatii.

Assad incearca, asadar, sa demonstreze ca inca mai controleaza situatia si poate suprima revoltele, iar luptele hotaratoare se desfasoara la Homs si in Zabadani, unde Armata Siriana Libera detine controlul.

Putin a vorbit la telefon cu Erdogan și președintele Siriei. ”Au convenit să intensifice contactele în abordarea combaterii terorismului"
Putin a vorbit la telefon cu Erdogan și președintele Siriei. ”Au convenit să intensifice contactele în abordarea combaterii terorismului"
Liderul rus Vladimir Putin a avut convorbiri separate cu omologii săi turc şi sirian, Recep Tayyip Erdogan şi Bashar al-Assad, dar şi cu lideri ai unor foste republici sovietice din Asia...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Siria, #violente Siria, #bombardament Homs Siria, #Lavrov vizita Siria, #morti Siria , #Siria