Siria: De ce sa protestezi?

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 16:14
2150 citiri
Siria: De ce sa protestezi?

Analizele privind situatia din Siria, privite fie prin prisma Opozitiei, fie a conducatorilor tarii, nu cantaresc suficient interesele sirienilor ce traiesc in tara.

Seci si inutil de sofisticate, aceste analize ignora, pur si simplu, motivele pentru care sirienii s-au revoltat impotriva regimului, sustine activistul sirian pentru drepturile omului, Maher Arar, intr-un articol pentru Al Jazeera.

Dupa o scurta prezentare istorica a imprejurarilor in care a ajuns la putere dinastia Assad, de religie alawita, intr-o tara deloc omogena religios, si dupa doua decenii de lovituri militare si contra-lovituri, activistul explica de ce stabilitatea sociala si economica adusa de noul regim nu este suficienta pentru sirieni: mentalitatea dominanta a regimului este sa zdrobeasca orice semn de disidenta.

Asa se explica si raspunsul violent al regimului fata de protestele din tara, inca din prima zi.

Contrar analizelor ce par a favoriza teoria conspiratiei conform careia SUA si aliatii sai au declansat revoltele din Siria, este limpede ca demonstratiile pasnice si spontane au izbucnit dupa ce Guvernul a refuzat sa ii judece pe cei ce au torturat cativa adolescenti ce au scris mesaje antiguvernamentale pe zidul scolii, spune acesta.

De fapt, cererile initiale ale protestatarilor erau foarte simple si nu pomeneau nimic de caderea regimului. Abia pe masura ce demonstratiile s-au raspandit de la un oras la altul, fortele lui Assad au crezut, cu naivitate, ca prin folosirea fortei pentru zdrobirea revoltei, bariera fricii va fi ridicata din nou.

Insa, cu cat au folosit mai multa forta, cu atat sirienii au devenit mai decisi sa rastoarne regimul, pierzandu-si speranta ca cererile lor simple vor fi vreodata indeplinite.

Cand a devenit limpede ca nu exista niciun semn ca fortele de securitate se vor retine de la a zdrobi demonstratiile, oamenii au simtit nevoia sa se apere impotriva agresiunii si atrocitatii statului.

In mijlocul acestei atmosfere, au inceput sa se nasca grupurile de opozitie politica si armata. A rezultat o serie de coalitii de opozitie, dintre care cea mai mare este Consiliul National Siria, (SNC), compus in principal din sirieni traind in strainatate, motiv pentru care unele voci din Siria au acuzat organismul ca este rupt de realitatea din tara.

Oamenii au inteles si ca o interventie militara exterioara nu va avea loc. Aparitia Armatei Libere Siriene, formata din sute de grupari independente, este aproape un miracol, stiut fiind ca regimul se razbuna pe familiile dezertorilor. Multi sirieni considera ca Armata Libera este ultima lor sansa.

Desi nimeni nu contesta interventia straina in Siria, activistul sirian spune ca volumul acesteia este exagerat si nu are legatura cu ce se intampla efectiv pe teren. Unele tari aprovizioneaza rebelii cu arme, insa acestia si-au procurat majoritatea armamentului de la ofiterii corupti sau patrunzand in depozite.

SUA nu au furnizat, pana acum, arme rebelilor, de teama ca vor cadea in mainile teroristilor al Qaida, preferand, potrivit propriilor declaratii, o "solutie politica".

Faptul ca revolutionarii sirieni nu primesc ajutorul de care au nevoie pentru a castiga lupta impotriva regimului sirian va prelungi lupta, insa, crede activistul, este mai bine asa pentru viitorul Siriei si pentru independenta sa.

A.I.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Siria revolutie, #Siria opozitie regim Assad , #Siria