Siria: Doi ani de la inceputul conflictului - Vestul priveste neputincios

Autor: Ana Ilie
Vineri, 15 Martie 2013, ora 12:00
2377 citiri
Siria: Doi ani de la inceputul conflictului - Vestul priveste neputincios

Vineri se implinesc doi ani de la inceputul conflictului din Siria.

Pe 15 martie 2011 au izbucnit primele proteste, initial pasnice, pentru eliberarea unor copii din Deraa, ce scrisesera pe ziduri sloganuri anti-regim si fusesera arestati si maltratati. In cateva zile, miscarile de strada s-au intensificat, oamenii ajungand sa ceara reforme, democratie si schimbarea regimului.

Fortele regimului presedintelui Bashar al-Assad au reprimat insa cu brutalitate miscarile populare, in orase precum Deraa si Homs, asa ca populatia s-a radicalizat. Grupuri de dezertori din armata si alti rebeli au pus mana pe arme si au inceput sa se lupte cu fortele infinit mai bine echipate si pregatite ale regimului, transformand revolta in razboi civil.

ONU sustine ca cel putin 70.000 de persoane au murit in ultimii doi ani in Siria. Un milion de oameni s-au refugiat peste granita, in Turcia si Iordania si mai departe, fugind din fata violentelor. Multi altii au fost izgoniti din casele lor, au disparut sau sunt intemnitati.

De-a lungul celor doi ani de conflict, au existat nenumarate rapoarte privind masacre si executii sumare. In unele cazuri, fortele presedintelui Assad au macelarit familii intregi. Mai mult, conflictul a trecut in cateva ocazii granita in Turcia, generand raspunsuri nervoase din partea Ankarei.

In tot acest timp, occidentul a privit neputincios cum mii de civili sunt omorati. Rusia si China au blocat orice incercare a Consiliului de Securitate ONU de a emite o rezolutie privind Siria, motivand ca nu doresc o interventie straina in aceatsa tara si nici schimbarea regimului.

Dupa nenumarate discutii, abia saptamana aceasta, Franta s-a alaturat Marii Britanii, afirmandu-si disponibilitatea de a inarma rebelii. Vineri, la Bruxelles, cele doua tari vor incerca sa-si convinga colegii europeni sa ridice un embargo asupra armelor.

"Scopul nostru este sa ne onvingem partenerii la sfarsitul lui mai si daca se poate mai inainte... Daca din intamplare va fi un blocaj din partea unei tari, Franta isi va asuma atunci responsabilitatea. Solutiile politice au esuat in Siria, in pofida oricarei presiuni. Trebuie sa mergem mai departe deoarece de doi ani exista dovada clara ca presedintele Asad va folosi orice mijloc pentru a-si lovi poporul", a aratat presedintele francez, Francois Hollande.

Opozitia siriana cere vestului armament greu, pentru a putea sa incline balanta conflictului in favoarea sa.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Siria doi ani conflict, #Siria conflict morti , #Siria