Siria: Doua explozii langa cladirea armatei din Damasc

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 11:06
1676 citiri
Siria: Doua explozii langa cladirea armatei din Damasc

Televiziunea siriana de stat a anuntat, miercuri, ca doua explozii "teroriste" au vizat o cladire a armatei din capitala Damasc. Atentatul a fost revendicat de rebelii din Armata Siriana Libera. In urma cu ceva timp, au aparut rapoarte potrivit carora in acel imobil se practica "tortura sexuala" pe protestatarii anti-regim.

Un incendiu s-a declansat dupa explozii, iar martorii relateaza ca se aud focuri de arma in piata Umayad, unde se afla imobilul, scrie Reuters.

Televiziunea a precizat ca exploziile sunt opera "teroristilor", termen utilizat de autoritati pentru a face referire la insurgentii care incearca sa il indeparteze de la putere pe presedintele Bashar al-Assad. Potrivit sursei citate, nu au fost morti, doar pagube materiale. Desi liderii armatei siriene au scapat nevatamati, cateva persoane au fost ranite, insa nu se stiu mai multe detalii.

Marti, rebelii sirieni au detonat bombe intr-o cladire ocupata de militiile pro-guvernamentale din Damasc.

Activistii spun ca de la inceperea protestelor anti-guvernamentale in tara, la jumatatea lui martie 2011, peste 27.000 de persoane au fost ucise - iar unele rapoarte vorbesc chiar despre 30.000 de morti. Aceste rapoarte sunt imposibil de verificat deocamdata.

Trimisul special al ONU-Ligii Arabe in Siria, Lakhdar Brahimi, a avertizat ca protestele din tara au evoluat intr-un razboi civil si situatia este "extrem de proasta si devine tot mai rea". Brahimi crede totusi ca impasul in care se afla tara va fi depasit, o data ce va aparea o "deschidere", fara a elabora insa la ce anume se refera.

Pana cand aceasta oportunitate are loc, Siria se confrunta cu o criza umanitara, ce tinde sa devina mai grava, odata cu instalarea iernii. Presedintele Semilunei Rosii, singura organizatie ce a putut oferi ajutor civililor afectati de lupte, a anuntat ca nu mai dispun de rezerve si au nevoie, la randul lor, de ajutor.

Damascul a devenit, in ultimele luni, principalul front al luptei dintre fortele lui Assad si luptatorii din opozitie. In conditiile in care nu exista perspectiva interventiei internationale si nici o ofensiva diplomatica, rebelii, depasiti ca numar, pregatire si inarmare, recurg la atacuri cu bombe artizanale, fiind, la randul lor, atacati cu avioane de lupta, artilerie si tancuri.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Siria explozii Damasc, #Siria atentate rebeli, #Siria violente , #Siria