Siria: Fratele lui Assad se zbate intre viata si moarte, regimul "se prabuseste"

Marti, 14 August 2012, ora 17:14
5293 citiri
Siria: Fratele lui Assad se zbate intre viata si moarte, regimul "se prabuseste"
Foto: Haaretz

Adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, a afirmat ca Maher al-Assad, fratele presedintelui sirian Bashar al-Assad, si-a pierdut picioarele in atentatul comis la Damasc pe 18 iulie si "se zbate intre viata si moarte".

"Starea de sanatate a lui Assad este foarte grava si lupta pentru viata sa", a declarat Bogdanov, citat de Haaretz.

Pe 18 iulie o bomba a explodat in cladirea Ministerului Securitatii Nationale din capitala Siriei, Damasc, unde se desfasura o intalnire la nivel inalt intre cei mai importanti lideri sirieni. Printre persoanele ucise in explozie se numara ministrul sirian al Apararii, Daoud Rajha, un fost ministru al Apararii, Hassan Turkmani, si cumnatul lui al-Assad, Assef Shawkat.

Siria: Ministrul Apararii si alti inalti oficiali, ucisi intr-un atentat de proportii (Video)

Atentatul a fost comis de un atacator sinucigas ce lucra ca bodyguard pentru grupul de apropiati ai presedintelui Assad. Este pentru prima data cand se confirma participarea lui Maher Assad, comandantul temutei Divizii a Patra a armatei, la reuniune.

Mihail Bogdanov a declarat si ca Bashar al-Assad este pregatit sa renunte la putere.

"Cerem ca aceasta problema sa fie abordata rapid, pentru a se gasi o solutie la actuala criza. Avem contacte zilnice cu opozitia si cu guvernul sirian", a adaugat Bogdanov.

La randul sau, fostul premier sirian, Riad Hijab, care a fugit din Siria la inceputul lunii august refugiindu-se in Iordania, a declarat ca regimul lui Assad se prabuseste "moral, financiar si militar".

Siria: Inregistrari video cu atrocitatile comise de rebeli

In cadrul declaratiilor facute din capitala Iordaniei, Amman, fostul demnitar sirian a precizat ca autoritatile centrale din Siria nu mai au control decat asupra a 30% din teritoriu.

Acesta a solicitat opozitiei din afara granitelor sa se uneasca, iar armatei siriene sa se pozitioneze de partea poporului. Declaratiile survin in vreme ce reprezentantul ONU pentru probleme umanitare, Valerie Amos, se gaseste in Siria pentru a gasi noi modalitati de acordare a ajutorului umanitar.

Presiunile asupra Siriei cresc si din partea Organizatiei pentru Cooperare Islamica, aceasta pregatindu-se pentru un summit la Mecca unde intentioneaza sa solicite suspendarea Siriei din organizatie. Iranul se opune unei astfel de masuri, solicitand cai, mijloace si mecanisme alternative prin care sa se rezolve conflictele si crizele.

Intre timp, o delegatie a presedintelui Assad a fost trimisa in China pentru a discuta despre criza cu oficialii chinezi.

China s-a opus rezolutiilor recente ale ONU in privinta Siriei, insa sustine o incetare a focului intre partile combatante si inceperea unui dialog politic.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#frate Bashar Al Assad grav bolnav, #Siria conflict, #frate presedinte Assad stare grava , #Siria