Siria, izolata de lumea araba - Turcia renunta la prietenie?

Autor: Ana Ilie
Marti, 09 August 2011, ora 15:02
2850 citiri
Siria, izolata de lumea araba - Turcia renunta la prietenie?

Prietenia Siriei cu Turcia a ajuns intr-un punct dificil, dupa ce ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu, s-a deplasat la Damasc, marti, pentru a-i cere presedintelui Bashar al-Assad sa puna capat varsarii de sange.

Vizita oficialului turc vine la o zi dupa ce mai multe state vecine au criticat dur actiunile Siriei - Arabia Saudita, Kuweit si Bahrain au dat semnalul indepartarii lumii arabe de regimul Assad.

Duminica, unul dintre consilierii lui Assad l-a avertizat pe Davutoglu ca "mesajul decisiv" pe care vrea sa-l transmita Siriei va fi ignorat, aminteste Reuters.

Nu se stie ce actiuni va intreprinde Turcia daca discutia de marti cu Damascul nu se concretizeaza in stoparea actiunii militare impotriva civililor sirieni. Cert este ca Turcia se va afla in fata posibilitatii de a renunta la relatia de prietenie de un deceniu, atent cultivata, cu Siria. Premierul turc, Recep Tayyp Erdogan, si-a facut vacantele impreuna cu Assad, guvernele au organizat sedinte comune, cele doua state au un regim de calatorie fara vize, cu toate ca spre sfarsitul anilor '90, cele doua state s-au aflat in pragul conflictului.

Daca Turcia isi va reconsidera prietenia cu Siria, Assad va ramane tot mai izolat si in acelasi timp dependent de sprijinul Iranului, un alt stat paria din regiune.

Comunitatea internationala ramane insa in continuare divizata cu privire la masurile ce trebuie intreprinse in cazul Siriei.

In plus, Turcia nu va intreprinde nicio actiune unilaterala, nici economica, nici militara - cu exceptia cazului cand represiunea din Siria se va repercuta serios asupra Turciei, fie sub forma umanitara (refugiatii din zonele asediate de fortele lui Assad au patruns deja in numar mare pe pamantul turc luna trecuta) sau sub forma unei amenintari la adresa securitatii nationale.

Potrivit activistilor sirieni, bilantul mortilor ca urmare a actiunilor brutale ale regimului Assad a depasit deja 2.000 de persoane, de la inceputul revoltei populare, la mijlocul lunii martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O mașină-capcană a explodat într-un cartier din Damasc care găzduiește consulatul și ambasada Iranului
O mașină-capcană a explodat într-un cartier din Damasc care găzduiește consulatul și ambasada Iranului
O maşină capcană a explodat sâmbătă, 13 aprilie, într-un cartier din centrul capitalei siriene Damasc, unde se află mai multe ambasade, fără a provoca victime, a anunţat presa oficială...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Siria, #violente Siria, #siria morti, #siria turcia , #Siria
Comentarii
Poza XERESS
XERESS
rank 3
vine Haissam la putere...
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Siria si Turcia se tem de kurzi ca de dra-cu'