Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Siria, la punct de fierbere: Rusii fug acasa, Israelul se pregateste de razboi

Autor: Ana Ilie
Joi, 27 Iunie 2013, ora 11:43
9226 citiri
Siria, la punct de fierbere: Rusii fug acasa, Israelul se pregateste de razboi

Se aglomereaza semnalele ca urmeaza confruntarea finala in Siria.

Moscova a anuntat ca retragerea personalului sau din Siria, inceputa vinerea trecuta, s-a incheiat. Tot personalul rus diplomatic si militar din Siria, inclusiv din baza militara rusa Tartus, a fost retras. In plus, brigada israeliana din Golan a pus in scena miercuri manevre de razboi.

"Rusia a decis sa isi retraga personalul din cauza riscurilor derivand din conflictul din Siria, ca si de teama unui incident ce ar implica armata rusa si va avea consecinte mai ample", a anuntat un oficial al Ministerului de Interne de la Moscova, citat de Debka File.

Un alt semn ca lucrurile evolueaza cu viteza in Siria, spune sursa citata, vine dinspre Israel, care a organizat manevre de razboi in Inaltimile Golan. La exercitii au participat premierul Benjamin Netanyahu si sefii armatei.

La Londra, premierul britanic David Cameron a convocat Consiliul National de Securitate pentru a discuta problema Siriei.

In plus, cresc tensiunile intre Washington si Moscova pe tema Siriei.

Specialistii din SUA si Israel prevad ca actuala criza din Siria va evolua pe urmatoarele paliere:

1. O baie de sange de cinci luni in Alep, unde locuiesc 2,2 milioane de oameni. Armata siriana si aliatii sai se vor lupta din toate puterile cu opozitia pentru controlul orasului. Expertii Debka nu se asteapta ca rebelii sa tina piept fortelor lui Assad decat pana in august.

2. Nicio parte nu are suficiente forte sau arme pentru a castiga decisiv lupta, daca Obama sau Putin nu intra in joc pentru a inclina balanta.

3. SUA si Rusia vor avea interventii militare in conflict insa se vor retine de la a ajunge la ciocniri pe sol sirian sau in general in Orientul Mijlociu. Analistii americani considera ca Putin este pregatit sa mearga pana la capat in Siria impotriva SUA. De altfel, continua sursa citata, se vede cum liderul de la Kremlin antagonizeaza Washingtonul cu orice ocazie - cel mai nou, jucandu-se cu prezenta pe solul rus a turnatorului NSA, Edward Snowden.

4. Iranul, Hezbollahul si Irakul isi vor spori prezenta pe campul de lupta.

5. Se pregateste o ciocnire violenta intre siitii care se indreapta spre Siria pentru a salva regimul Assad si fortele rebele dominate de sunniti si sprijinite de SUA. Confruntarea poate da peste cap negocierile secrete americano-iraniene pe tema programului nuclear iranian, potentate de alegerea presedintelui Hassan Rouhani.

6. Conferinta Geneva-2 pentru o solutie politica pentru Siria este moarta dinainte de a incepe. Moscova si Washingtonul sunt despartite pe pozitii ireconciliabile.

7. Atata vreme cat diplomatia nu face progrese, cresc perspectivele unui razboi regional extins din Siria. Iranul, Israelul, Iordania si Libanul ar putea fi contagiate si atrase in razboi in orice moment.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Siria conflict extindere, #Siria razboi Rusia, #Siria evacuare Rusia , #Siria