Siria: Macelul de pe strazi continua, Opozitia incearca sa se organizeze

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 12:53
2725 citiri
Siria: Macelul de pe strazi continua, Opozitia incearca sa se organizeze
Foto: Los Angeles Times

Confruntari violente ii opuneau luni dimineata pe rebeli trupelor fidele regimului Bashar al-Assad, sprijinite de artilerie, in cele doua principale orase din Siria, Damasc si Alep.

Trupele guvernamentale au bombardat cartierul Hajar al-Aswad, in sudul Capitalei, a precizat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), semnaland desfasurarea unor confruntari intre rebeli si soldati in acest cartier, dar si la Tadamun, de asemenea localizat in sud, relateaza Sky News.

Potrivit OSDH, numerosi localnici incercau sa fuga din aceste doua cartiere pentru a cauta un refugiu in tabara palestiniana Yarmuk, situata la periferie.

ONG-ul cu sediul la Londra sustine ca la lupte participa si combatanti palestinieni, o parte alaturi de trupele fidele regimului, altii cot la cot cu rebelii. De asemenea, la Damasc, insurgentii au lansat atacuri coordonate impotriva mai multor baraje ale armatei din oras.

Un atentat comis de "teroristi" in apropierea hotelului Dama Rose, in centrul Damascului, s-a soldat cu sapte raniti, duminica, intr-un cartier in care se afla numeroase centre ale Securitatii.

Intre timp, opozitia siriana s-a reunit in Qatar, la Doha, incercand sa stabileasca o alta componenta a Consiliului National (SNC), transformandu-l intr-un guvern care sa functioneze in exil, relateaza BBC. In cele patru zile de discutii, liderii opozitiei sunt asteptati sa stabileasca o strategie clara pentru inlaturarea de la putere a lui Bashar al Assad, dupa ce secretarul de stat american Hillary Clinton a spus ca SNC "nu este reprezentativ".

Pe de alta parte, Huffington Post anunta ca Japonia s-a oferit sa gazduiasca, la sfarsitul lunii noiembrie, o reuniune internationala la nivel de experti, pentru a discuta sanctiunile impuse Siriei. "Participantii vor cauta modalitati pentru a-l izola pe Bashar al Assad prin impunerea de noi sanctiuni", a declarat secretarul de stat in Ministerul de Externe de la Tokio, Osamu Fujimura.

In septembrie, o coalitie internationala de 60 de state, intre care s-au numarat SUA, statele Uniunii Europene si ale Ligii Arabe, au incercat sa gaseasca noi modalitati de a pune presiune pe guvernul condus de al Assad. Coalitia a fost stabilita dupa ce Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit sa accepte o rezolutie care sa condamne regimul sirian, din cauza opozitiei Rusiei si Chinei.

Siria: Peste 36.000 de persoane au murit de la declansarea razboiului civil

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a avut duminica seara o intrevedere cu emisarul international Lakhdar Brahimi si cu secretarul general al Ligii Arabe pe tema situatiei din Siria, relateaza AFP.

Lavrov a insistat asupra necesitatii de "a convinge partile siriene sa inceteze focul si sa se aseze la masa negocierilor, conform acordului de la Geneva", in timp ce secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a recunoscut ca "nu s-a ajuns la nici un acord".

Peste 36.000 de persoane au murit in Siria de la declansarea razboiului civil indreptat impotriva regimului Bashar al-Assad, in martie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#atacuri Siria, #Opozitie Siria reuniune, #reuniune sanctiuni Siria Japonia , #Siria