Siria: Macelul din Homs deschide calea actiunii militare internationale

Joi, 09 Februarie 2012, ora 11:27
4854 citiri
Siria: Macelul din Homs deschide calea actiunii militare internationale

Fortele guvernamentale din Homs au primit intariri serioase, iar localnicii, asediati de mai multe zile, se tem ca ce e mai rau de-abia de-acum urmeaza. Dis-de-dimineata, joi, 29 oameni au fost ucisi de armata siriana. Stirile privind macelul oamenilor din Homs au ingrijorat cancelariile straine, si la Washington discutia s-a mutat deja de la optiunile diplomatice la urgenta unei actiuni militare.

In Turcia, ministrul de Externe Ahmet Davutoglu se pregateste pentru o deplasare la Washington, unde spera sa gaseasca sustinere pentru organizarea unei conferinte internationale care sa gaseasca modalitati de oprire a varsarii de sange, scrie Reuters.

Zeci de persoane au fost ucise miercuri la Homs, intr-o actiune brutala a regimului ce a atras comparatii cu macelul din Benghazi, orasul revoltat din Libia, care a atras atentia comunitatii internationale, ce s-a unit pentru a declansa atacuri aeriene impotriva regimului lui Moammar Gaddafi.

Activistii sirieni spun ca cel putin 40 de tancuri si 50 de vehicule de lupta au fosta duse de la granita cu Libanul si de pe coasta si masate in Homs. Cartierele sunnite, controlate de rebelii din Armata Siriana Libera, au fost vizate de bombardamente cu rachete si mortiere. Doar in trei ore, peste 200 de rachete au cazut intr-o singura suburbie.

Casele au fost puse la pamant de fortele presedintelui Bashar al-Assad cu tot cu locuitori inauntru, iar obiectivele strategice ale orasului sunt bombardate constant. Rebelii inca mai rezista in fata fortelor loialiste incomparabil mai bine inarmate, si au pus la punct un sistem de atacuri de gherila prin care incearca sa produca cat mai mari pagube armatei.

De mai bine de trei zile, oamenii din Homs nu mai au electricitate si nici posibilitatea de a comunica cu exteriorul, si apa si mancarea sunt pe sfarsite. Pe langa zecile de morti si raniti in urma confruntarilor violente, 18 copii prematuri aflati in incubatoare intr-un spital din oras au decedat ca urmare a intreruperii alimentarii cu energie electrica.

Doar cativa sirieni au reusit sa se refugieze in Liban, dupa ce au fost raniti in lupte. Doctorii din Tripoli se asteptau la un flux mai mare de raniti din Homs, insa armata libaneza ii aresteaza pe toti cei care incearca sa treaca granita, raniti sau nu.

Rusia si China, care au fost de acord cu interventia aeriana din Libia, se vad nevoite acum sa-si apere pozitia contrara adoptata in cazul Siriei. Masacrul din Homs a declansat o efervescenta diplomatica in ultimele zile, Turcia purtand discutii intense cu rusii pe marginea unei solutii de oprire a varsarii de sange. Presedintele Dmitri Medvedev i-a spus lui Recep Tayyp Erdogan ca interventia internationala nu este o optiune, si l-a avertizat pe Nicolas Sarkozy ca trebuie sa evite "miscari grabite, unilaterale", in directia Siriei.

La Bruxelles se pregatesc sanctiuni mai dure impotriva regimului sirian. Washingtonul a inceput insa sa se gandeasca la o "militarizare" a crizei din Siria, sub imperiul represiunii din Siria. Un oficial din Departamentul de Stat a spus ca la Casa Alba se incearca epuizarea optiunilor diplomatice, insa dezbaterea s-a mutat deja dincolo de diplomatie, inspre actiuni mai robuste.

Centrul de comanda al Pentagonului a inceput o revizuire interna preliminara a capacitatilor militare americane din regiune, cu scopul de a-i oferi presedintelui, daca e nevoie, optiuni cu privire la o interventie armata.

Se discuta intens si posibilitatea trimiterii de ajutor umanitar in zona, insa orice astfel de actiune trebuie sa implice o dimensiune militara care sa protejeze convoaiele cu ajutoare ci civilii vulnerabili.

Navi Pillay, inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului a cerut actiuni rapide pentru a garanta siguranta sirienilor vizati de fortele de securitate, subliniind "urgenta extrema care face ca statele sa renunte la politica si sa ia masuri active pentru a proteja populatia siriana".

Pana si China, o alta tara ce s-a impotrivit initativelor de la ONU de a cere demisia lui Assad si incetarea conflictului, a anuntat, intr-o miscare surprinzatoare, joi, ca a fost vizitata de o delegatie a opozitiei siriene si va continua sa mentina contactul si comunicarea cu "gruparile relevante de opozitie din Siria".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Siria, #violente Siria, #morti Siria, #interventie siria, #Interventie militara Siria, #China Siria, #turcia siria , #Siria